Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Φθινοπωρινοί και χειμερινοί συνδυασμοί συστημάτων ενόψει.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 4ης Νοεμβρίου 2021. 

Χρησιμοποιούνται τα ENSEMBLES του ευρωπαϊκού του αμερικάνικου και του καναδικού προγνωστικού μοντέλου για την εξαγωγή της εκτίμησης.

7 και 8 Νοεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για σχετική καλοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς άνευ σημασίας βροχές. Θερμοκρασίες στα δυτικά έως 25 με 26 βαθμούς με πτώση παντού στις 8 του μήνα.

++++++++++++

9 έως 11 Νοεμβρίου.

46% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά που θα πλησιάσει αρκετά τη χώρα μας δίνοντας ισχυρά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία ενώ λιγότερα αλλά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας από τη Θράκη έως και την Πελοπόννησο. Ανεπηρέαστα τα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου. Θερμοκρασίες στη νότια χώρα έως 22 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια σε επίπεδα κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

27% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας υπάρχει μικρή πιθανότητα για  ασθενή φαινόμενα. Θερμοκρασίες αρχικά στα ανατολικά και νότια τμήματα στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή πτώση στις 10 του μήνα στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα που θα διατηρηθεί και στις 11 του μήνα ενώ αντίθετα στα Δωδεκάνησα οι θερμοκρασίες θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα.

27% πιθανότητα για μικρή διαταραχή που θα δώσει λίγα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία την Χαλκιδική την Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια η βόρεια Κρήτη και την ανατολική Πελοπόννησο άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 20 με 23 βαθμούς Κελσίου αλλά σταδιακά θα σημειωθεί πτώση στη βόρεια Ελλάδα που θα επεκταθεί στις 11 του μήνα σε όλα τα ηπειρωτικά με πολύ χαμηλές μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 12 με 14 βαθμούς το πολύ.

++++++++++++++++++++++

12 με 14 Νοεμβρίου.

34% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα κινηθεί προς τη χώρα μας δίνοντας φαινόμενα αξιόλογα μόνο σε τμήματα της Θεσσαλίας της Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου της Κρήτης και λιγότερα στην δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου και πρόσκαιρα στη Μακεδονία και την Θράκη. Θερμοκρασίες αρχικά 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα ηπειρώτικα τμήματα και λίγο υψηλότερη στα νησιωτικά και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα.

30% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά που θα δώσει αρκετά και έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στη δυτική Μακεδονία την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. Θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια σε χαμηλά σχετικά επίπεδα αλλά ψηλότερη στα ανατολικά και νότια έως 18 με 22 βαθμούς.

21% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού στις 13 και 14 του μήνα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Θεσσαλία την Στερεά την Πελοπόννησο την Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν την Χαλκιδική και την Θράκη. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα και στους 17 με 20 στα νησιωτικά τμήματα.

15% πιθανότητα για ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και τα παραθαλάσσια τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα τοπικών πλημμυρών στα νησιά του Ιονίου τη δυτική χώρα την Μακεδονία και την Θράκη. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στη Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη το εσωτερικό της Ηπείρου και της Πελοποννήσου όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ υψηλότερη θα είναι στα νησιωτικά τμήματα.

++++++++++++++++++++

15 έως 19 Νοεμβρίου.

22% πιθανότητα για παραμονή βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο δίνοντας γενικά λίγα φαινόμενα στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και προς το τέλος της περιόδου στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου αλλά από τις 16 του μήνα θα πέσουν σημαντικά στα ηπειρωτικά τμήματα οχι πάνω από 12 με 14 βαθμούς και λίγο υψηλότερη στα νησιωτικά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.

20% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στην Θεσσαλία την Στερεά την Πελοπόννησο τα νησιά του νοτίου Ιονίου την Κρήτη και στη συνέχεια στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου με τοπικά αξιόλογα φαινόμενα. Αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ τοπικά θα σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά παγετός το πρωί και το βράδυ.

18% πιθανότητα μία σημαντική αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και αργότερα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη δυτική Μακεδονία πιθανόν και σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα έως 10 με 13 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα με τοπικό παγετό στα ορεινά και ημιορεινά τις πρωινές ώρες.

17% πιθανότητα τοπικά φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο την Πελοπόννησο την Κρήτη την Θεσσαλία την ανατολική Στερεά στην Εύβοια και τις Σποράδες κατά περιόδους ενώ θα σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία στα δυτικά και νότια αρχικά έως 16 με 20 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα στις άλλες περιοχές αλλά σταδιακά θα σημειώσει πτώση ειδικά στα ανατολικά και βόρεια σημαντική που δεν θα ξεπερνά η θερμοκρασία τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειώνεται κατά τόπους και ασθενης παγετός ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

15% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό στη νότια χώρα που θα δώσει αρκετά φαινόμενα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα και ιδιαίτερα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας δεν θα ξεπερνάει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ τις βραδινές και πρωινές ώρες θα σημειώνετε και τοπικός παγετός κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

8% πιθανότητα για μεταβολή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας που στα δυτικά τμήματα θα είναι ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες έως 12 με 16 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας λίγο υψηλότερες στα νησιωτικά.

++++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου ο καιρός γενικά θα παραμείνει καλός και ζεστός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία που δεν αποκλείονται λίγα φαινόμενα. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή έως 24 με 26 βαθμούς κελσίου με σημαντική πτώση μετά τις 8 του μήνα.

Για το τριήμερο 9 με 11 Νοεμβρίου υπάρχει σημαντική πιθανότητα κοντά στο 50% για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα εντονότερα στα δυτικά και λιγότερα στις υπόλοιπες περιοχές με τη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια να παραμένει υψηλή ενώ στα δυτικά και βόρεια σταδιακά να πέφτει.  Υπάρχει όμως και ένα άλλο ποσοστό κοντά στο 50% ο καιρός γενικά να μην αλλάξει σημαντικά και τα φαινόμενα να είναι ασθενικά. 

Για το τριήμερο 12 έως 14 Νοεμβρίου φαίνεται σχεδόν σίγουρη η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς περιοχές θα επηρεαστούν. Αυτή τη στιγμή έχουν  προβάδισμα περιοχές της δυτικής κεντρικής και  νότιας χώρας.  Θερμοκρασία σε χαμηλά γενικά επίπεδα 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα λίγο υψηλότερη στα νησιωτικά.

Για το πενθήμερο 15 έως 19 Νοεμβρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να συνεχιστούν τα τοπικά φαινόμενα κυρίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα με χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό κοντά στο 25% για σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλη τη χώρα.  Χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές 12 με 15 βαθμούς και λίγο υψηλότερες στα νότια.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Φθινοπωρινοί και χειμερινοί συνδυασμοί συστημάτων ενόψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *