Ήπιος καιρός για αρκετές μέρες ακόμα στο βάθος φαίνεται και πάλι φθινόπωρο και χειμώνας. Γενική τάση του καιρού έως το τέλος του μήνα.

Όπως έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό κοντά στα μέσα του μήνα θα υπάρξει αλλαγή στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και γενικότερα πάνω από το βόρειο ημισφαίριο.

Αυτή η αλλαγή του καιρού φαίνεται να ξεκινά κοντά στις 11 με 12 του μήνα και το γενικό μοτίβο του καιρού θα είναι αυτό που βλέπετε στους χάρτες του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου.

Αρκετά ισχυρός αντικυκλώνας στον βόρειο Ατλαντικό και στην περιοχή της δυτικής Ευρώπης με κατά διαστήματα κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών στη μέση τροπόσφαιρα από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία προς την κεντρική Ευρώπη και την δυτική Μεσόγειο.

Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή της νότιας Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας που θα επηρεάζουν αυτά τα τμήματα με πολλά φαινόμενα ενώ κάποιες από αυτές τις διαταραχές θα φτάσουν μέχρι και στη χώρα μας με αποτέλεσμα βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα τμήματα. Λόγω της φύσης των ψυχρών αέριων μαζών όταν αυτές θα καταφθάνουν και στην περιοχή της Ελλάδας θα συνοδευτούν και από τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.

Το σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι αυτή η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων με μικρές διαφοροποιήσεις φαίνεται να κρατάει ως και το τέλος του μήνα.

Φαίνεται λοιπόν να επιβεβαιώνεται για μία φορά ακόμα η γενική τάση που έχουμε τονίσει από τις 25 Οκτωβρίου αλλά και σε επόμενα άρθρα ότι ο καιρός θα μετατραπεί σε αρκετά βροχερός και ίσως και ψυχρός κατά περιόδους στη χώρα μας στο δεύτερο μισό του μήνα.

Οι άνεμοι που θα υπερισχύουν στην ανατολική χώρα θα είναι οι βοριάδες ενώ στα δυτικά τμήματα οι νοτιάδες για αυτό και φαίνεται να υπάρχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία  την περίοδο  από τις 12 έως τις 30 Νοεμβρίου.

Αύριο θα αναρτηθεί και η αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για τις 4 έως και τις 6 Νοεμβρίου.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα υπάρχουν καινούργιες ανανεώσεις προγνωστικών δεδομένων για τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά και για τις επόμενες έξι εβδομάδες τις επόμενες ημέρες αφού ο καιρός αρχίζει να έχει ενδιαφέρον.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Ήπιος καιρός για αρκετές μέρες ακόμα στο βάθος φαίνεται και πάλι φθινόπωρο και χειμώνας. Γενική τάση του καιρού έως το τέλος του μήνα.

  1. Αντώνης says:

    Αναμένουμε με αγωνία Βασίλη! Μακάρι , οι επόμενες καλές μέρες να φτάσουν για ολοκλήρωση των συγκομιδών, ενώ επίκεινται και οι σπορές χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών..

  2. Ευγενία says:

    Ευχαριστούμε Βασίλη αναμένουμε καλύτερες μέρες, περιμένουμε με υπομονή τις επόμενες πρωγνωσεις!! Καλημέρα σέ όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *