Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Χαμηλά στα δυτικά θα προσπαθούν να μας επηρεάζουν και ψυχρές μάζες στα ανατολικά θα προσπαθούν να μας κρυώνουν.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 1ης Νοεμβρίου 2021. Η ανάλυση γίνεται με έλεγχο των ENSEMBLES (σεναρίων) του Ευρωπαϊκού του Αμερικανικού και του Καναδικού προγνωστικού μοντέλου.

4 και 5 Νοεμβρίου.

>95% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στη Μακεδονία την Θράκη και πιθανόν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και την Θεσσαλία. Θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου έως 20 με 22 στη Βόρεια Ελλάδα.

+++++++++++

6 έως 8 Νοεμβρίου.

50% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την δυτική ηπειρωτική χώρα και κατά τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς. Θερμοκρασία σε υψηλές τιμές στη δυτική και νότια χώρα κυρίως που θα φτάνει κατά τόπους τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ανατολικά και βόρεια τους 20 με 22 με σταδιακή σημαντική πτώση στην ανατολική χώρα στις 7 και 8 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 16 με 18 ενώ στα δυτικά θα παραμείνει σε επίπεδα των 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

23% πιθανότητα για διαταραχή που θα δώσει στις 8 του μήνα τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία την Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες αρχικά πολύ υψηλές κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα που θα φτάνει τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου αλλά σταδιακά από τις 7 του μήνα θα σημειώσει σημαντική πτώση στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν θα ξεπερνάει τους 21 με 23 και στις 8 του μήνα θα πέσει στους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική και βόρεια χώρα. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

23% πιθανότητα για διατήρηση του καλού καιρού καθ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κυρίως στα δυτικά τμήματα πού θα φτάσει τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου καθ όλη τη διάρκεια ενώ στα ανατολικά από τους 22 με 24 θα σημειώσει πτώση 7 και 8 του μήνα στους 17 με 19.

4% πιθανότητα για πολύ καλό καιρό αρχικά ενώ προς το τέλος της περιόδου βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα δώσει αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο και πολύ λιγότερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα. Θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα στη δυτική και νότια χώρα έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου αρχικά αλλά σταδιακά θα σημειώσει μία μικρή κάμψη στα ανατολικά και βόρεια και στις 8 του μήνα και στη δυτική χώρα όπου δεν θα ξεπερνάει τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου και μόνο στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

+++++++++++++++++++

9 έως 11 Νοεμβρίου.

32% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο στη Θεσσαλία την Μακεδονία την ανατολική Στερεά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενδέχεται να σημειωθούν κάποιες ασθενείς βροχές άνευ σημασίας. Θερμοκρασία στα ανατολικά και βόρεια έως 16 με 19 βαθμούς και μόνο στα δυτικά και νότια θα φτάνει τους 20 με 22.

25% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα αρχικά και μόνο προς το τέλος της περιόδου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και λιγότερο τη δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα έως 14 με 16 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα δυτικά και νότια θα φτάνει τοπικά προς το τέλος της περιόδου στους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.

22% πιθανότητα προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο προς το τέλος της περιόδου στα νησιά του Ιονίου ενδέχεται να σημειωθούν λίγα ασθενικά φαινόμενα. Θερμοκρασίες στα ανατολικά και βόρεια τμήματα οχι πάνω από 14 με 17 βαθμούς Κελσίου και μόνο στα δυτικά και νότια τοπικά θα φτάνουν τους 18 με 19.

21% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας της Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Λιγότερα φαινόμενα στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και ακόμα λιγότερο στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία στα δυτικά κεντρικά και βόρεια οχι πάνω από 16 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα ανατολικά και νότια θα φτάνουν τοπικά τους 20.

++++++++++++++++++

12 με 16 Νοεμβρίου.

42% πιθανότητα προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού στα ανατολικά τμήματα της χώρας και την Πελοπόννησο με τοπικές βροχές από τις 13 του μήνα και μετά στα πεδινά ενώ στα νησιωτικά τμήματα θα εκδηλώνονται και τοπικές καταιγίδες. Λίγα έως καθόλου φαινόμενα στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου την δυτική Στερεά και την Ήπειρο. Αρχικά στα δυτικά έως 22 βαθμούς αλλά σταδιακά από τα βορειοανατολικά θα πέσει σημαντικά και δεν θα ξεπερνάει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά τμήματα ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει κατά τόπους τους 16 με 18. Πιθανότητα παγετού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

27% πιθανότητα για αρχικά καλό καιρό και μόνο στις 15 και 16 του μήνα στο βόρειο Ιόνιο και την Θράκη υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιων  ασθενών βροχών. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο έως 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

19% πιθανότητα προβλέπονται τοπικά φαινόμενα μόνο στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν στη δυτική Στερεά την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο μικρής έντασης και διάρκειας μετά τις 14 του μήνα. Θερμοκρασίες έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και ανατολική χώρα ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάσει τους 16 με 18.

12% πιθανότητα για ισχυρό βορειοανατολικό ρεύμα στο τέλος της περιόδου με αποτέλεσμα τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας στη Θράκη το βόρειο Αιγαίο την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά τις Σποράδες τα νησιά του Ιονίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες έως 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική και βόρεια χώρα με περαιτέρω μικρή πτώση καιρός 15 με 17 βαθμούς στα ανατολικά και νότια τμήματα. Παγετός αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και αργότερα και σε πεδινά τμήματα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας μικρής έντασης και διάρκειας.

++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 4 έως 5 Νοεμβρίου φαίνεται ότι ο καιρός θα παραμείνει καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στη Μακεδονία την Θράκη την Θεσσαλία και το βορειοανατολικό Αιγαίο ενδέχεται να σημειωθούν λίγα φαινόμενα. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα 20 με 22 στη βορεια Ελλάδα και 23 με 26 στα δυτικά και νότια τμήματα.

Για το τριήμερο 6 έως 8 Νοεμβρίου υπάρχει σημαντική πιθανότητα κάποιας διαταραχής να επηρεάζει τη χώρα μας κυρίως τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Στερεάς και του βορείου Αιγαίου με τοπικά ασθενή φαινόμενα θερμοκρασίες αρχικά υψηλές σε όλη τη χώρα και ειδικά στα δυτικά και νότια που θα φτάνουν κατά τόπους τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου αλλά το βόρειο ρεύμα θα μπει γρήγορα και θα ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία στην ανατολική και βόρεια χώρα οχι πάνω από τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό  κοντά στο 23% ο καιρός να παραμείνει καλός καθ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Για το τριήμερο 9 έως 11 Νοεμβρίου ο καιρός θα παραμείνει καλός σε όλη τη χώρα και μόνο προς τις 11 Νοεμβρίου ενδέχεται στα δυτικά της χώρας να εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό κοντά στο 20% να υπάρξει γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα. Θερμοκρασίες με τους βοριάδες στα ανατολικά τμήματα σε επίπεδα κανονικά κοντά στους 14 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει τοπικά για τους 20.

Για το πενθήμερο 12 έως 16 Νοεμβρίου μία πιθανότητα κοντά στο 40% να έχουμε μία αλλαγή του καιρού στην ανατολική χώρα με ισχυρούς βοριάδες τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Υπάρχει όμως και ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό ο καιρός να παραμείνει γενικά καλός με πολύ λίγα τοπικά φαινόμενα διάσπαρτα στη χώρα. Θερμοκρασίες γενικά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα με την επίδραση των βοριάδων έως 12 με 16 βαθμούς Κελσίου λίγο ψηλότερη στα δυτικά και νότια. Τις επόμενες μέρες θα φανεί επακριβώς η πορεία του καιρού αυτό το πενθήμερο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *