Τάση του καιρού έως τα μέσα Δεκεμβρίου με την ανάλυση των κυμάτων Rossby.

Τ

4 με 8 Νοεμβρίου.

Αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με αρκετά φαινόμενα ενώ στη συνέχεια αυτά θα επεκταθούν και σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή σε σταδιακή πτώση στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

9 με 13 Νοεμβρίου.

Διαταραχή από τα δυτικά και πάλι θα δίνει τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και την δυτική χώρα με μικρή πιθανότητα να επηρεάσει και κάποιες άλλες περιοχές. Νοτιάδες στα δυτικά και βοριάδες στα ανατολικά με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ χαμηλότερα θα είναι στα ανατολικά και βόρεια.

14 με 18 Νοεμβρίου.

Χαμηλές βαρομετρικές πίεσης θα παραμείνουν στην περιοχή της Ιταλίας και των Βαλκανίων με αποτέλεσμα αρκετά έως πολλά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με έμφαση στα δυτικά κεντρικά βόρεια και ανατολικά νησιώτικα. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με επικράτηση νοτιάδων.

19 με 23 Νοεμβρίου.

Συνέχιση της μεταφοράς χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη προς τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα αρκετές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα τμήματα και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα νότια τμήματα ενώ στα κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει πτώση.

24 με 28 Νοεμβρίου.

Βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου.

Ανάπτυξη εκ νέου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο που θα επηρεάσει την δυτική και βόρεια χώρα με τοπικά φαινόμενα. Νοτιάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. 

4 έως 8 Δεκεμβρίου.

Κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία προς την κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με έμφαση στα δυτικά κεντρικά και βόρεια. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα της  βόρειας Ελλάδας.

9 έως 13 Δεκεμβρίου.

Επιμονή των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στα δυτικά της χώρας μας και στη νότια Ιταλία με αποτέλεσμα τοπικά φαινόμενα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας και πιθανόν στο ανατολικό Αιγαίο κατά βάση ενώ λιγότερα και στα υπόλοιπα τμήματα. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα με παγετό κατά τόπους στην κεντρική και βόρεια χώρα το πρωί και το βράδυ.

14 έως 18 Δεκεμβρίου.

Αλλαγή του κεντρικού μοτίβου με ισχυρότερο αντικυκλώνα να καλύπτει το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πιθανά λίγα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια. Θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας ενώ στα ανατολικά το βόρειο ρεύμα θα κράτα τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η ανάλυση θα ανανεώνεται με τα νεότερα στοιχεία κάθε δεκαήμερο.

Επισήμανση!!

Οποιεσδήποτε εκτιμήσεις πάνω από 4-5 ημέρες έχουν χαμηλό ποσοστό επιβεβαίωσης και δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σοβαρά. Προσπαθούμε απλά να δώσουμε με διάφορες τεχνικές την τάση του καιρού για τις επόμενες εβδομάδες και δεν είναι πρόγνωση. 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *