Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Από όλα θα χει ο καιρός τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κλασικό ευμετάβλητο φθινόπωρο.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες με τα δεδομένα της 29ης Οκτωβρίου 2021.

1 έως 2 Νοεμβρίου.

90% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα δίνει τοπικά φαινόμενα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αρχικά ενώ στη συνέχεια από τα δυτικά θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα με πολύ μικρότερη βέβαια ένταση. Η θερμοκρασία θα φτάνει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 18 με με 20 βαθμούς Κελσίου με άνοδο στις 22 Νοεμβρίου στους 22 με 24.

10% πιθανότητα με τοπικά φαινόμενα αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη και στη συνέχεια κατά τόπους στα δυτικά ηπειρώτικα μικρής έντασης και διαρκείας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 20 με 22 και στις 2 του μήνα 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα.

+++++++++++++++++

3 με 5 Νοεμβρίου.

80% πιθανότητα για διαταραχή που θα μείνει στην κεντρική Μεσόγειο. ασθενικά γενικά φαινόμενα θα σημειώνονται στα μόνο στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει σχετικά ζεστός καιρός με ισχυρούς νοτιάδες. Η θερμοκρασία θα φτάνει στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια θα παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα.

20% πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία ενώ τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη Μακεδονία την Θράκη και τα δυτικά τμήματα της χώρας. Ανεπηρέαστη η ανατολική και νότια χώρα. Με τους νοτιάδες η θερμοκρασία θα φτάνει τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά τμήματα της χώρας ένω χαμηλότερη αρκετά θα είναι στα δυτικά και βόρεια.

++++++++++++++++

6 με 8 Νοεμβρίου 

40% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί αργά ανατολικά και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με αρκετά φαινόμενα. Έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Μακεδονία την Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη δυτική Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού.(καιρός σχήματος Π).

35% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας που θα παραμείνει εκεί σταθερό και θα δίνει τοπικά φαινόμενα προς το τέλος της περιόδου μικρής έντασης και διαρκείας στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν στη δυτική ηπειρωτική χώρα την Μακεδονία και την Θράκη. Οι νοτιάδες θα κρατούν τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές κοντά στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου με πτώση της σημαντικής στην ανατολική χώρα στις 7 και 8 του μήνα που δεν θα ξεπερνά τους 18.

25% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα δώσει αρκετές βροχές στα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα και λιγότερο την Μακεδονία την Θράκη την Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο ενώ ανεπηρέαστα θα παραμείνουν τα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και η Κρήτη. Θερμοκρασία αρχικά στη δυτική χώρα έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου αλλά στη συνέχεια θα πέσει σημαντικά κυρίως στα ανατολικά τμήματα που δεν θα ξεπερνά τους 16 με 18 ενώ στα δυτικά θα φτάνει τους 19 με 21.

+++++++++++++++++++

9 με 13 Νοεμβρίου.

26% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού μόνο στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με κατά τόπους βροχές και λίγες καταιγίδες έως και το τέλος της περιόδου. Θα υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους η θερμοκρασία χαμηλή στην ανατολική και βόρεια χώρα δεν θα ξεπερνάει τους 16 με 18 βαθμούς ενώ στα δυτικά και τα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα θα φτάνει κατά τόπους στους 22 με 23. 

22% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας που θα δίνει κατά περιόδους φαινόμενα σε όλη την ηπειρωτική χώρα ενώ λιγότερα θα είναι αυτά στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία χαμηλή στις ηπειρωτικές περιοχές δεν θα ξεπερνά τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νότια κυρίως τμήματα της χώρας θα φτάνει κατά τόπους του 18 με 21. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

14% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό με μικρή κίνηση από την δυτική Μεσόγειο στη Σικελία πού θα δίνει αρκετά φαινόμενα κατά περιόδους στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα ενώ πολύ λίγα έως καθόλου θα σημειωθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου την Θράκη τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στα δυτικά θα είναι έντονα. Οι θερμοκρασίες στην ανατολική και νότια χώρα θα φτάνουν κατά τόπους στους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα δεν θα ξεπερνά τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

13% πιθανότητα για τοπικά  ασθενή φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα με επικράτηση  βοριάδων και χαμηλών θερμοκρασιών. Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου.

13% πιθανότητα για ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα κινηθεί προς τη χώρα μας και τα δώσει αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα έως 22 με 24 ενώ στα δυτικά και βόρεια θα βρίσκεται χαμηλή όχι πάνω από τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω μικρή πτώση στο τέλος της περιόδου. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

12% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά με πολύ αργή πορεία προς τη χώρα μας που θα δώσει πολλά και έντονα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα τα ηπειρώτικα και πιθανώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κατά τόπους και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία αρχικά έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τμήματα και 18 με 21 στα νότια αλλά θα πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα προς το τέλος της περιόδου. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια Ηπειρώτικα.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου προβλέπονται τοπικά φαινόμενα μόνο στο Ιόνιο και την δυτική ηπειρωτική χώρα καθώς και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά περιόδους. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στη δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα οχι πάνω από τους 18 με 20 ενώ αντίθετα στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάσει στους 22 με 24.

Για το τριήμερο 3 με 5 Νοεμβρίου υπάρχει σημαντική πιθανότητα κοντά στο 80% για φαινόμενα ασθενικά μόνο στη δυτική ηπειρωτική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα οι νοτιάδες και η καλοκαιρία θα κρατάνε τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα δηλαδή πάνω από τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα δυτικά και βόρεια θα είμαστε κοντά  στους 20.

Για το τριήμερο 6 με 8 Νοεμβρίου φαίνεται ότι εκ νέου θα υπάρχει διαταραχή στα δυτικά της χώρας μας που θα δίνει πρωτίστως φαινόμενα στην δυτική χώρα την βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και δευτερευόντως σε υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Είναι κλασικός καιρός Π που παρουσιάζεται κυρίως τους φθινοπωρινός μήνες. Νοτιάδες στην αρχή με τη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια και πάνω από 24 βαθμούς αλλά φαίνεται ότι ο βοριάς να παίρνει το πάνω χέρι και η θερμοκρασία στα ανατολικά και βόρεια να πέφτει σημαντικά κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος για το πενθήμερο 9 με 13 Νοεμβρίου υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά. Το βασικό μοτίβο του καιρού είναι ότι θα έχουμε ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο με κίνηση προς τη χώρα μας. Το πιο σημαντικής πιθανότητα σενάριο είναι να φτάσει τελικά στην περιοχή μας και να δώσει αρκετά φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και βόρεια τμήματα και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται γενικά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ μόνο στα νότια νησιωτικά θα βρίσκεται πάνω από τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. Σημαντική πιθανότητα να σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας ενώ υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό η ψυχρή εισβολή να είναι αρκετά έντονη.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *