ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2021-22 ( ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ)

Το φθινόπωρο βρίσκεται στο τέλος του 2ου μήνα του και μπαίνει στον 3ο και τελευταίο.  Έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να συλλέγονται στοιχεία για το χειμώνα για όλη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. 

Οι βασικοί δείκτες που παρακολουθούμε δείχνουν να έχει εγκατασταθεί το φαινόμενο LA NINA και να μας κρατήσει συντροφιά έως και το τέλος του χειμώνα.  Υπάρχουν βέβαια και αρκετές άλλες μεταβλητές οι οποίες είναι διαφορετικές από την περσινή χρονιά.  Αυτό έχει επιρροή στην πορεία του χειμώνα που όπως έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν θα είναι ο ίδιος με τον περσινό σε καμία περίπτωση.

Ένας τρόπος παραγωγής μακροπρόθεσμης εκτίμησης είναι και η ανάλυση  του παρελθόντος. Η προγνωστική μας ομάδα βρήκε όλα τα χρόνια που Οκτώβριος είχε παρόμοια συμπεριφορά στη μέση τροπόσφαιρα με τον φετινό.  Ξεχωρίσαμε το top10 αυτών των ετών και παράγουμε τους παρακάτω χάρτες για την πιθανή πορεία των τριών χειμερινών μηνών στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. 

Πρέπει να σπεύσουμε να τονίσουμε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι η επίσημη πρόγνωση της ομάδας μας για το χειμώνα αλλά είναι ένας βοηθητικός τρόπος που μπορεί να μας δώσει κάποια στοιχεία για τη γενική τάση του χειμώνα εστω κι αν ακόμα βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου.

Δεκέμβριος 2021.

Η βαρομετρική διάταξη που φαίνεται να επικρατεί αυτό το μήνα όπως βλέπετε και στην πρώτη εικόνα ευνοεί τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στη δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη ενώ αντίθετα στα βόρεια θα υπάρχουν χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις που κατά διαστήματα θα κατηφορίζουν και προς την κεντρική και νότια Ευρώπη. Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε μία γενική τάση της θερμοκρασίας που φαίνεται να είναι υψηλότερη σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης ενώ αντίθετα δεν θα υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου. Πυρήνες χαμηλότερων των κανονικών θερμοκρασιών θα βρίσκονται στη βορειοδυτική Αφρική και στην περιοχή της Ισλανδίας λόγω του βόρειου ρεύματος που θα έρχεται από την δεύτερη περιοχή προς την πρώτη κατά διαστήματα. Τέλος ο υετός φαίνεται να είναι αρκετός λόγω των χαμηλών πιέσεων στην βόρεια Ευρώπη ενώ συστήματα από τον βόρειο Ατλαντικό κατά διαστήματα θα κινούνται προς την κεντρική Ευρώπη και την Μεσόγειο δίνοντας και εκεί αξιόλογα φαινόμενα.

Για τη χώρα μας δεν φαίνεται κάποια σημαντική διακύμανση στη μέση θερμοκρασία ενώ φαίνεται ότι τα δυτικά και βόρεια κυρίως τμήματα της χώρας θα έχουν περισσότερα φαινόμενα ενώ αντίθετα τα ανατολικά και νότια λιγότερα.

Ιανουάριος 2022.

Τον 2ο μήνα του χειμώνα φαίνεται υπάρξει δύο ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων. Όπως βλέπετε στην πρώτη εικόνα ισχυρός αντικυκλώνας στην ανατολική και βόρεια Ευρώπη και πολύ χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας που κατά διαστήματα θα επεκτείνονται και προς την Μεσόγειο. Στη δεύτερη εικόνα βλέπετε και την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την Σιβηρία προς τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης ενώ αντίθετα το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα κρατάει η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στη δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη. Από άποψη φαινομένων φαίνονται περιοχές της Σκανδιναβίας με τον ισχυρότερο αντικυκλώνα να έχουν χαμηλότερες από τις κανονικές βροχές ενώ στην υπόλοιπη ήπειρο δεν φαίνονται διάφορες σημαντικές εκτός από κατά τόπους αυξημένες βροχοπτώσεις στην Αγγλία την Ισπανία τη Γαλλία και την ανατολική Μεσόγειο.

Για τη χώρα μας έχουμε ένα μέτριο σήμα για χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας λόγω της μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία προς την περιοχή μας συχνά, ενώ από άποψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων θα βρεθούμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Φεβρουάριος 2022.

Το μήνα αυτό έχουμε και πάλι δύο ισχυρά βαρομετρικά συστήματα. Έναν ισχυρό αντικυκλώνας στην ανατολική και βόρεια Ευρώπη που κατά περιόδους θα μεταφέρεται και στον Ατλαντικό ενώ σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και νότιας Ευρώπης κατά περιόδους θα έχουμε συχνά βαρομετρικά χαμηλά όπως βλέπετε στην πρώτη εικόνα.  Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και μόνο σε μικρά τμήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και πολύ βόρεια στον αρκτικό κύκλο θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές. Στην τελευταία εικόνα βλέπετε και την κατανομή του υετού που στις περιοχές της Μεσογείου και της πέριξ θα είναι πολύ περισσότερος από τον κανονικό λόγω των συχνών διελεύσεων βαρομετρικών χαμηλών. Πολλές χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια Βαλκάνια στη βόρεια Ιταλία στη Γαλλία στην Ισπανία ακόμα και στις χώρες της βορειοδυτικής Αφρικής. Αντίθετα ελαφρώς χαμηλότερες θα είναι οι βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις σε τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας λόγω των υψηλών πιέσεων.

Για τη χώρα μας έχουμε ισχυρό σήμα για πολύ έντονα φαινόμενα αυτό το μήνα αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας με έμφαση στα δυτικά κεντρικά βόρεια και ανατολικά. Από άποψη θερμοκρασίας η δυτική και βόρεια χώρα ενδέχεται να δέχεται κατά περιόδους ψυχρές εισβολές ενώ αντίθετα τα ανατολικά και νότια θα βρίσκονται οριακά σε θετικές αποκλίσεις.

Συνολικά ο χειμώνας 2021-22.

Συνολικά για όλο το τρίμηνο έχουμε να πούμε ότι θα υπάρξει μία κλασική περίπτωση σε γενικές γραμμές του φαινομένου La Nina.  Θετικές αποκλίσεις της βαρομετρικής πίεσης στην βόρεια και ανατολική Ευρώπη και χαμηλές στη δυτική και νότια. Αποτέλεσμα η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία προς την κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη που κάποιες από τις μέρες θα επηρεάζουν και τμήματα των Βαλκανίων. Η ψυχρή λίμνη στα βορειοανατολικά φαίνεται αρκετά δυνατή και τη φετινή χρονιά οπότε κυρίως τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα έχουν τις ευκαιρίες τους για χιονοπτώσεις. Έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις συνολικά το τρίμηνο όπως βλέπουμε στη λεκάνη της Μεσογείου και σε περιοχές πέριξ αυτής ενώ αντίθετα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά θα βρίσκονται σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Βροχερός ο χειμώνας και για την περιοχή της Ελλάδας με τα περισσότερα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια τμήματα και τα λιγότερα στη νοτιοανατολική χώρα.

Η παρούσα ανάλυση δεν μπορεί να συμπεριλάβει την πιθανότητα ανάπτυξης ξαφνικής στράτοσφαιρικής θέρμανσης (SSW) και δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Είναι μία πρώτη προσέγγιση για το φετινό χειμώνα αναλύοντας το μοτίβο του Οκτωβρίου που τελειώνει και κάνοντας προβολή στο πιθανό καιρό του επόμενου τετραμήνου.

ΠΗΓΗ:https://psl.noaa.gov/

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2021-22 ( ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ)

  1. Ευγενία says:

    Να είστε πάντα καλά να μας λέτε καλά καιρικά φαινόμενα, σας εμπιστευόμαστε καλές πρωγνωσεις!!Ευχαριστούμε Βασίλη!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *