Το φαινόμενο LA NINA βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υποβοηθά την κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο την φθινοπωρινή αλλά και τη χειμερινή περίοδο. Αυτό συμβαίνει και τις τελευταίες 25 ημέρες με διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά να επηρεάζουν άλλες φορές την Ιταλία και άλλες φορές τη χώρα μας.
Τα συστατικά που χρειάζονται τέτοιες εντυπωσιακές αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις είναι δύο. Αρκετά ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα να κατέβουν στη Μεσόγειο Θάλασσα και δεύτερον να είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου ύδατος. Αυτές οι δύο βασικές προϋποθέσεις υπάρχουν εδώ και ενάμιση μήνα σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο. Σε προηγούμενο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό μέρος της χώρας μας δέχθηκε πολύ υψηλά ποσά υετού που ξεπέρασαν κατά τόπους στα 300 με 500 χιλιοστά και δημιούργησαν αρκετές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ υπήρξαν και κάποιες απώλειες. Να πούμε ότι αυτό το νερό είναι το νερό που πέφτει σε τμήματα όπως η Λάρισα η Θεσσαλονίκη η Αθήνα μέσα σε ένα ολόκληρο χρόνο.
Τις τελευταίες μέρες μία τέτοια κατάβαση ψυχρού αέρα στην κεντρική Μεσόγειο συνάντησε τις πολύ θερμές θαλάσσιες μάζες και δημιούργησε ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά με τροπικά χαρακτηριστικά δηλαδή από ένα σημείο και μετά μετατράπηκαν σε βαροτροπικά. Αυτό σήμαινε ότι η θάλασσα ήταν ουσιαστικά ο καθοδηγητής τους. Τελικά η χώρα μας γλίτωσε τα χειρότερα αφού αυτά τα βαροτροπικά συστήματα κινήθηκαν στις ακτές της Σικελίας δημιουργώντας πρωτοφανή καταστροφές και πλημμύρες που δεν έχουν καμία σχέση με τα συστήματα που επηρέασαν τη χώρα μας πριν από λίγες εβδομάδες.
Η εμμονή που έχουν δείξει στην περιοχή της Σικελίας και κυρίως στο ανατολικό κομμάτι είναι εντυπωσιακά από τις μετρήσεις από δορυφόρους αλλά και από επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς.
Όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες σε μετεωρολογικό σταθμό στο όρος Αίτνα στα βόρεια τμήματα του μετρήθηκαν 600 χιλιοστά βροχής μέσα σε 3,5 μέρες.

Αντίστοιχα οι μετρήσεις των τελευταίων 7 ημερών από δορυφόρους δείχνουν ότι στην ευρύτερη περιοχή της έρευνας σημειώθηκαν σίγουρα πάνω από 460 χιλιοστά βροχής κατά τον ένα δορυφόρο ενώ κατά τον δεύτερο υπάρχει peak κοντά στα 700 χιλιοστά ακριβώς στο όρος Αίτνα που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του επίγειου σταθμού. Όπως και να έχει υπάρχει μία συμφωνία ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αίτνας σημειώθηκαν πάνω από 500 με 600 χιλιοστά βροχής. Σε μία ευρύτερη περιοχή μάλιστα από την Κατάνια έως και τα βόρεια θαλάσσια τμήματα βλέπετε ότι έχουν σημειωθεί κατά μέσο όρο πάνω από 260 με 400 χιλιοστά. Όλος αυτός ο όγκος νερού κατευθύνθηκε προς τα παράλια τμήματα και έπληξε έντονα και την πόλη της Κατάνιας που είναι μία μεγαλούπολη ακριβώς κάτω από την Αίτνα δεχόμενοι το μεγαλύτερο όγκο νερού.
Δεν πρέπει λησμονήσουμε ότι και στο δυτικό νοτιοδυτικό κομμάτι της Σικελίας σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής τα οποία άγγιξαν τα 180 με 250 χιλιοστά ενώ όπως βλέπετε υπάρχουν πυρήνες μέσα στη θάλασσα που δέχτηκαν και πάνω από 400 χιλιοστά βροχής.
Εικόνες αλλά και βίντεο από την Κατάνια και τις γύρω περιοχές με τις πλημμύρες να έχουν βιβλικές διαστάσεις.


Δυστυχώς όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα το καιρικό χτύπημα για την περιοχή της Σικελίας αλλά και της νότιας Ιταλίας. Ενα άλλο σύστημα όπως βλέπετε και στη δορυφορική εικόνα αρχίζει την περιστροφική του κίνηση νότια-νοτιοανατολικά της Σικελίας και όπως φαίνεται από τους προγνωστικούς χάρτες θα ενισχυθεί σημαντικά με τη βοήθεια των νέων ψυχρών αερίων μαζών που θα κατέβουν από την κεντρική Ευρώπη στην περιοχή. Αποτέλεσμα είναι να υπάρξει νέο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό πιθανόν με πίεση και κάτω από τα 995hPa που θα πλησιάσει επικίνδυνα τα ανατολικά τμήματα της Σικελίας και τα βόρεια στη συνέχεια. Μάλιστα αυτό το σύστημα φαίνεται να έχει αποκλειστικά τροπικά χαρακτηριστικά δηλαδή να είναι τελείως αποκομμένο από την γενικότερη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας που σημαίνει πολύ αργή κίνηση και πολύ μεγάλα ποσά υετού θα μεταφέρονται από τη θάλασσα με το ανατολικό βορειοανατολικό ρεύμα στα παραθαλάσσια και ορεινά τμήματα της ανατολικής Σικελίας. Οι εκτιμήσεις των προγνωστικών μοντέλων οι πιο μετριοπαθείς μιλούν για τουλάχιστον 200 με 300 χιλιοστά εκ νέου στις ήδη πληττόμενες περιοχές.
Αυτό το σύστημα τονίζουμε ότι δεν θα πλησιάσει την περιοχή μας και δεν θα επηρεάσει σχεδόν καθόλου τη χώρα μας εκτός ίσως από κάποιες πολύ λίγες βροχές στην Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο τις επόμενες 2-3 ημέρες. Για τη χώρα μας γενικά φαίνεται να επικρατεί ένας μαλακός καιρός με δυτικό ρεύμα και με κάποιες πιθανές βροχές να μας πλησιάζουν την άλλη εβδομάδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι έντονες.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook
Ο άνθρωπος είναι ασήμαντος, μπροστά στη μανία της φύσης…
Ευχαριστούμε Βασίλη , για το ρεπορτάζ και την ανάλυση.
Ευχαριστώ εγώ πολύ Αντώνη!!