ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά πήγε η εκτίμηση Οκτωβρίου αφού εντοπίστηκε το γενικό μοτίβο του καιρού που θα επικρατούσε αυτό το μήνα. Αρκετές έως πολλές βροχές στην αρχή του μήνα λιγότερες στη συνέχεια με την επικράτηση βορια και χαμηλών γενικά θερμοκρασιών. Πολύ βροχερός ο μήνας σε μεγάλο μέρος του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας. Λιγότερα τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα. Θερμοκρασιακά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Για τη Λάρισα συγκεκριμένα η απόκλιση ήταν – 1,2 βαθμός κελσίου.

Ρίχνοντας μία ματιά στους δείκτες και ξεκινώντας από το ENSO βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζουν οι θερμοκρασίες να κατεβαίνουν σε τιμές κοντά στους (-1.0°C) και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το LA NINA.  Σταδιακά φαίνεται ότι θα φτάσουμε σε επίπεδα MODERATE ENSO οριακά σαν μέγιστη τιμή αλλά το φαινόμενο συνολικά θα χαρακτηριστεί σαν WEAK LANINA.

Επίσης έχει σταθεροποιηθεί και το QBO σε ανατολική φάση και μάλιστα σε τιμές κάτω από -18. Θα έχουμε δηλαδή ένα ισχυρό ανατολικό QBO.

Τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δείχνουν την παρακάτω εικόνα για το Νοέμβριο.

1 έως 4 Νοεμβρίου.

Λίγα τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και πιθανόν στην Κρήτη.  Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ στο Αιγαίο θα επικρατεί ένας βοριάς που θα κρατήσει τη θερμοκρασία σε πιο χαμηλά επίπεδα.

 

5 έως 9 Νοεμβρίου.

Καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα δυτικά υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεάζεται από κάποια φαινόμενα λόγω βαρομετρικού χαμηλού στη Σικελία. Θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας και μόνο στα βορειοανατολικά θα παραμείνει σε κανονικά επίπεδα.

 

10 έως 14 Νοεμβρίου.

Συνεχίζεται η καιρική δραστηριότητα στην περιοχή της Ιταλίας με αποτέλεσμα κάποια φαινόμενα να επηρεάζουν και τα δυτικά κυρίως τμήματα της χώρας και ενδεχομένως τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα και μόνο στο Αιγαίο θα βρίσκονται στα κανονικά.

 

15 έως 19 Νοεμβρίου. 

Αλλαγή του μοτίβου στην ευρωπαϊκή ήπειρο με κίνηση αυλώνα προς τα κεντρικά τμήματα και την κεντρική Μεσόγειο. Κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με έμφαση στα δυτικά κεντρικά βόρεια και ανατολικά νησιώτικα τμήματα με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Οι θερμοκρασίες με τους νοτιάδες θα βρίσκονται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στα ανατολικά και νότια τμήματα ενώ στα δυτικά και βόρεια στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

 

20 έως 24 Νοεμβρίου.

Συνέχιση γενικά της κακοκαιρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αρκετές καταιγίδες στα νησιώτικα τμήματα και ποτιστικές βροχές στα υπόλοιπα. Σταδιακή κάμψη της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο με αποτέλεσμα και κάποιες χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης.

 

25 έως 30 Νοεμβρίου.

Εγκαθίδρυση χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης. Αρκετά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που σταδιακά προς το τέλος του μήνα θα κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα.  Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο θα βρεθεί στο τέλος του μήνα σε χαμηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα και σε κανονικά στα νοτιότερα.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε έναν μήνα με λίγο υψηλότερες από τις κανονικές βροχές στα δυτικά κεντρικά βόρεια και ανατολικά νησιώτικα τμήματα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα βρεθεί κοντά στα κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Τα περισσότερα φαινόμενα θα σημειωθούν από τα μέσα του μήνα και μετά που αλλάζει γενικά το μοτίβο του καιρού στην Ευρώπη. Θερμοκρασιακα θα βρεθεί στα δυτικά και νότια τμήματα σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ενώ αντίθετα σε ανατολικά και βόρεια τμήματα θα βρεθεί κοντά στις κανονικές τιμές.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *