Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Διαταραχές από τα δυτικά σε μάχη με τους νοτιάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά.

Τάση καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 25ης Οκτωβρίου 2021.

28 με 29 Οκτωβρίου.

>95% πιθανότητα και τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του νότιου Ιονίου την Πελοπόννησο την δυτική και κεντρική Κρήτη και κατά τόπους σε τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο έως τις 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές ενώ στα δυτικά και νότια κυρίως νησιώτικα τμήματα θα ξεπεράσει τους 21.

++++++++++++++++

30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου.

70% πιθανότητα για συνέχιση των τοπικών φαινομένων κυρίως στα νησιά του νότιου Ιονίου την Πελοπόννησο την Κρήτη τμήματα της δυτικής νότιας και ανατολικής Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων του κεντρικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Στο τέλος της περιόδου θα υπάρξει εκ νέου αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν στην Ήπειρο και την δυτική Στερεά με τοπικά φαινόμενα. Θερμοκρασίες έως 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας θα φτάνει κατά τόπους στους 22 με 23.

30% πιθανότητα για πιο οργανωμένη αλλαγή του καιρού που θα επηρεάσει με αξιόλογα φαινόμενα τμήματα των νησιών του Ιονίου της Πελοποννήσου της Στερεάς Ελλάδας της δυτικής νότιας και ανατολικής Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς των νησιών του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου της Κρήτης των Δωδεκανήσων των Κυκλάδων των Σποράδων και τοπικά της Χαλκιδικής και κάποιον παραθαλάσσιων τμημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στις Σποράδες την βόρεια Εύβοια τα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη δυτική Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και 19 με 21 στα νησιωτικά.

+++++++++++++++++++

2 με 4 Νοεμβρίου.

54% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά θα δίνει αρκετά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο και λιγότερα σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες νησιά ανατολικού Αιγαίου με βελτίωση στη συνέχεια ενώ στο τέλος της περιόδου νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα ξεκινήσει να επηρεάζει τη χώρα με αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα καθώς και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες έως 21 με 24 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα ενώ χαμηλότερη θα είναι στα δυτικά και βόρεια.

25% πιθανότητα για μικρό διαταραχή που θα δώσει τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο την Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μικρής έκτασης και διάρκειας με βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασίες έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

21% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά άνευ σημασίας και βελτιωμένο καιρό στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα, χαμηλότερες στα δυτικά και βόρεια.

+++++++++++++++++++++

5 έως 9 Νοεμβρίου.

26% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας το οποίο θα δώσει τοπικά φαινόμενα στη Μακεδονία την Θράκη την Θεσσαλία την βόρεια Στερεά ενώ στην αρχή της περιόδου θα επηρεαστούν πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο ,Ήπειρος , Θράκη, υπόλοιπη Στερεά και το κεντρικό κομμάτι της Πελοποννήσου. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στη συνέχεια ενώ προς το τέλος της περιόδου νέο βαρομετρικό από τα δυτικά θα επηρεάσει το βόρειο Ιόνιο την δυτική ηπειρωτική χώρα και πιθανόν τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία χαμηλή στα βόρεια ενώ στα νοτιότερα τμήματα θα φτάσει πρόσκαιρα τους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου με πτώση από τις 6 του μήνα και μετά σχεδόν σε όλη τη χώρα σημαντική.

24% πιθανότητα βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα παραμένει σχετικά στάσιμο και θα δίνει φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα που μετά τις 8 του μήνα πιθανόν να ενταθούν και να επηρεαστούν και άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μακριά από το Αιγαίο και τα νησιωτικά τμήματα. Θερμοκρασία υψηλή στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάνει κατά τόπους στους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια κοντά στους 20.

20% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά η οποία θα δίνει κατά περιόδους φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Μακεδονία την Θράκη ενώ στη συνέχεια θα επηρεαστούν και άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας του ανατολικού Αιγαίου και πολύ λιγότερο της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία αρχικά έως 24 με 27 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια με σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο αλλά και πάλι στα νοτιότερα τμήματα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ενώ στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα πέσει κάτω από τους 20.

15% πιθανότητα για νέο βαρομετρικό χαμηλό από δυτικά προς τα ανατολικά με πολλά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά ενώ λιγότερα θα σημειωθούν σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της βόρειας Στερεάς Ελλάδας των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Ανεπηρέαστα τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θερμοκρασίες πολύ υψηλές στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάνουν κατά τόπους στους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση σε αυτές τις περιοχές στις 7 και 8 του μήνα ενώ στα δυτικά και βόρεια θα βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια σε πιο χαμηλά επίπεδα.

15% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά που θα δώσει τοπικά φαινόμενα στην Ήπειρο την Μακεδονία την Θράκη τμήματα της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς των νησιών του Ιονίου της δυτικής Στερεάς της δυτικής και κεντρικής Πελοποννήσου και αργότερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασία υψηλή στα ανατολικά και νότια έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου θα πέσει ελαφρώς μετά τις 8 του μήνα αλλά και πάλι θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 28 με 29 Οκτωβρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για αξιόλογη αλλαγή του καιρού στο νότιο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Κρήτη ενώ λιγότερο φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν σε τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας και κατά τόπους της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 18 με 19 βαθμούς στα περισσότερα τμήματα ενώ στα νότια θα φτάνεις 21.  

Για το τριήμερο 30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό του 70% να συνεχιστεί η αλλαγή του καιρού στα προαναφερθέντα τμήματα με επέκταση και σε κάποια τμήματα των Σποράδων του κεντρικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων στην αρχή. Προς το τέλος της περιόδου ίσως να υπάρξει νέα αλλαγή από τα δυτικά. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσοστό του 30% παραμένει όμως μειοψηφία για πιο εκτεταμένα φαινόμενα που θα καλύψουν όλη τη χώρα εκτός ίσως από το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία σε επίπεδο 16 με 18 βαθμούς στις περιοχές φαινομένων ενώ στους 20 με 22 στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Για το τριήμερο 2 έως 4 Νοεμβρίου υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 80% για αλλαγή του καιρού εκ νέου από τα δυτικά. Σχεδόν σίγουρες είναι οι περιοχές του βορείου Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου ενώ μικρότερη πιθανότητα είναι να επηρεαστεί η Θεσσαλία η Μακεδονία το ανατολικό Αιγαίο και η Θράκη. Υπάρχει και ένα ποσοστό μικρό μόλις 20% ο καιρός γενικά να διατηρηθεί πολύ καλός με πολύ λίγα φαινόμενα στη δυτική χώρα. Η θερμοκρασία με τους νοτιάδες όπως και να έχει θα ανέβει κοντά στους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας ενώ στα δυτικά και βόρεια θα βρίσκεται κοντά στους 20. 

Τέλος για το πενθήμερο 5 έως 9 Νοεμβρίου η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή.  Το βασικό μοτίβο του καιρού είναι ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται βαρομετρικά χαμηλά στην κεντρική Μεσόγειο που κατά περιόδους θα επηρεάζουν πρώτα την δυτική Ελλάδα και κατά περίπτωση και άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου. Επίσης θα επικρατήσουν νοτιάδες που θα διατηρούν τη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με τα πολύ λιγότερα φαινόμενα σε υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή πάνω από τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίστοιχα στα δυτικά και βόρεια θα διατηρούνται κοντά στους 20.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *