Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική Μεσόγειο και στο βάθος βελτίωση του καιρού.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 22ας Οκτωβρίου 2021.

25 και 26 Οκτωβρίου.

>95 πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική και νότια Θεσσαλία την δυτική και κεντρική Στερεά την Πελοπόννησο και κατά τόπους στη δυτική και κεντρική Κρήτη. Θερμοκρασία χαμηλή οχι πάνω από 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και λίγο υψηλότερης στα νησιωτικά θα φτάνει τους 21. 

+++++++++++++++

27 με 29 Οκτωβρίου.

35% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά που θα δώσει στις 28 και 29/10 πολλά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην Ήπειρο την δυτική και νότια Θεσσαλία το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς την Πελοπόννησο και την κεντρική Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας 19 με 21 στα δυτικά και νησιώτικα τμήματα.

50% πιθανότητα για ασθενικό χαμηλό που θα δώσει τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και κυρίως του νότιου στην κεντρική Στερεά σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και στην Κρήτη. Θερμοκρασία στα δυτικά και νότια στους 18 με 20 και χαμηλότερα στην υπόλοιπη χώρα.

15% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο που θα ενισχυθεί και θα δώσει αξιόλογα φαινόμενα σε όλα τα νησιά του Ιονίου τα ηπειρωτικά τμήματα από την κεντρική Μακεδονία έως και την Πελοπόννησο ενώ στη συνέχεια θα επηρεαστούν και νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου την Κρήτη και λιγότερο τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες έως 17 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιωτικά θα φτάνουν τους 20.

++++++++++++++++

30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου.

60% πιθανότητα για σταθερό βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο που θα στροβιλίζεται και θα δίνει κατά περιόδους αρκετά φαινόμενα έως έντονα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά και την δυτική και νότια Πελοπόννησο ενώ κάποια από αυτά θα φτάνουν και σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Στερεάς της Εύβοιας των Σποράδων των δυτικών Κυκλάδων και μεγάλου τμήματος της Κρήτης. Θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και ως 22 στα δυτικά και νότια τμήματα.

20% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγα τοπικά φαινόμενα στη ανατολική Στερεά την Εύβοια και τις Σποράδες και ένα βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο. Θερμοκρασίες έως 18 με 19 βαθμούς στα ηπειρωτικά έως 21 με 22 στα δυτικά και ανατολικά νησιώτικα τμήματα.

20% πιθανότητα για πολύ ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο που θα δώσει λίγα σποραδικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά έως 23 με 24 στα δυτικά και ανατολικά νησιώτικα τμήματα.

++++++++++++++++++

2 με 6 Νοεμβρίου.

25% πιθανότητα για σχετικά λίγα τοπικά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο στη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι καλός ο καιρός. Θερμοκρασίες έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι λίγο χαμηλότερη.

25% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί καλός όλες τις ημέρες. Θερμοκρασίες έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα νησιώτικα και ηπειρωτικά ενώ στα δυτικά και βόρεια θα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

22% πιθανότητα για διαταραχή η οποία θα δώσει τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας σε όλα τα ηπειρωτικά από την κεντρική Μακεδονία έως και την Κρήτη με σύντομη βελτίωση. Θερμοκρασία 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας αλλά και τα νησιωτικά  ενώ χαμηλότερα  θα διατηρηθεί στα δυτικά και βόρεια.

18% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με πιθανότητα λίγων φαινομένων στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη άνευ σημασίας. Θερμοκρασία έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα έως 22 στα δυτικά και βόρεια.

10% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά αλλά μετά τις 4/11 διαταραχή στα βορειοδυτικά θα δώσει τοπικά ασθενικά γενικά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο την δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο την Μακεδονία την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα νότια νησιώτικα τα χάνεις 23 με 24. Στα δυτικά και βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου έχει κλειδώσει αλλαγή του καιρού κυρίως στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική και νότια Θεσσαλία την δυτική και κεντρική Στερεά την Πελοπόννησο στη δυτική και κεντρική Κρήτη με αρκετές βροχές και στα δυτικά και καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα έως 17 με 21 βαθμούς Κελσίου στη χώρα.

Για το τριήμερο 27-29 Οκτωβρίου φαίνεται η διαταραχή που θα έχει παραμείνει στα δυτικά να δίνει και πάλι σε ένα ποσοστό άνω του 85% φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό του 15% να έχουμε πιο εκτεταμένα φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλα αυτή δεν είναι η βασική τάση.

Για το τριήμερο 30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 60% να υπάρξει πιο γενικευμένη αλλαγή του καιρού με εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα αλλά να επηρεάζονται και η υπόλοιπη χώρα εκτός από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες υψηλές στα ανατολικά και νότια τμήματα έως 23 με 25 βαθμούς ενώ στα δυτικά και βόρεια με τα φαινόμενα τα βρίσκεται κάτω από τους 20. Υπάρχει και δύο άλλα σενάρια από 20% που δεν δείχνουν να έχουν δυναμική.

Τέλος για το πενθήμερο 2 έως 6 Νοεμβρίου δεν φαίνεται κάποιο αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό να επηρεάζει τη χώρα μας. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σενάρια αλλά τα περισσότερα από αυτά κλείνουν στην καλοκαιρία και στα πολύ λίγα φαινόμενα ανάλογα την περίπτωση οπότε δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε αυτά. Θερμοκρασίες κατά βάση κοντά στους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες δηλαδή από τα κανονικά επίπεδα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Χαμηλό βαρομετρικό στην κεντρική Μεσόγειο και στο βάθος βελτίωση του καιρού.

  1. Pingback: Αρκετές βροχές στα δυτικά το διήμερο 23 και 24 Οκτωβρίου. (1η εκτίμηση). – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *