Εκτίμηση του ευρωπαϊκού προγνωστικό μοντέλου (ECMWF) για το χειμώνα 2021-2022.

Τα μακροπρόθεσμα μοντέλα προσπαθούν να δείχνουν μία τάση για τους επόμενους μήνες με τα ποσοστά επαλήθευσης ακόμα να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Το καλύτερο από τα μακροπρόθεσμα είναι το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) που συνήθως πιάνει την τάση των επόμενων μηνών καλύτερα από τα άλλα μοντέλα.

Η τελευταία ανανέωση του στις αρχές Οκτώβρη δείχνει μία σταδιακή στροφή της εικόνας για το χειμώνα. Ετοιμάσαμε για σας αποκλειστικούς χάρτες του ευρωπαϊκού προγνωστικό μοντέλου που παράγονται από το Copernicus-EU Project

Στην πρώτη ομάδα εικόνων βλέπετε στην απόκλιση της ατμοσφαιρικής πίεσης στη στάθμη της θάλασσας για κάθε έναν χειμερινό μήνα του χειμώνα 2021-2022. Φαίνεται ότι η εγκαθίδρυση ισχυρού αντικυκλώνα στη δυτική κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα φτάνει κατά περιόδους και μέχρι την Μεσόγειο θα είναι το βασικό στοιχείο του καιρού.  Χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα βρίσκονται στην περιοχή της Ισλανδίας αλλά και τμημάτων της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας. Είναι φανερό ότι όλη διάταξη φανερώνει αρκετά χειμερινό τύπου καιρού στην ανατολική Ευρώπη.

Στην επόμενη ομάδα εικόνων βλέπουμε την απόκλιση της χιονοστρωσης για τους τρεις χειμερινούς μήνες όπως μας τους δίνει το Copernicus-EU Project.  Είναι εντυπωσιακή και η έλλειψη χιονιού στην δυτική κεντρική Ευρώπη και τμημάτων της ανατολικής ενώ αντίθετα αρκετές έως πολλές παραπάνω χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τους μήνες Ιανουάριο και κυρίως το μήνα Φεβρουάριο στην Ισλανδία τα παραθαλάσσια και βόρεια τμήματα της Σκανδιναβίας τμήματα της Ρωσίας και σε όλη την βαλκανική Χερσόνησο αλλά και τμήματα της Τουρκίας, Αρμενίας, Γεωργίας.

 

ΕΛΛΑΔΑ.

Για τη χώρα μας η εκτίμηση της βροχόπτωσης είναι ότι αυτή θα βρεθεί σε κανονικά επίπεδα για όλο το χειμώνα με περισσότερες πιθανότητες τον Δεκέμβριο και το Φλεβάρη για ανάπτυξη περισσότερων βαρομετρικών χαμηλών με αποτέλεσμα περισσότερη βροχή.  Η εκτίμηση ότι οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κάτω από τα κανονικά επίπεδα για το φετινό χειμώνα έχει ως αποτέλεσμα και την πιθανότητα αυξημένων χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές κύριως της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ελλάδας.

Η παρούσα είναι η μηνιαία εκτίμηση για το χειμώνα από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο και δεν έχει σχέση με τις δικές μας εκτιμήσεις που θα βγουν όταν θα είμαστε έτοιμοι και για το Νοέμβριο αλλά και για τον χειμώνα.

Πηγή δεδομένων 

Aνάλυση δεδομένων- Γραφήματα : Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *