Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Διαστήματα βελτίωσης μεν αλλά τα βαρομετρικά χαμηλά της κεντρική Μεσογείου παραμένουν στο προσκήνιο.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 18ης Οκτωβρίου 2021.

21 και 22 Οκτωβρίου.

70% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία την Χαλκιδική και το νότιο Ιόνιο ενώ σταδιακά στις 22 του μήνα το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο. Θερμοκρασίες έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

30% πιθανότητα  για λίγα τοπικά φαινόμενα στη Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλία στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασίες έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

+++++++++++++++

23 με 25 Οκτωβρίου.

41% πιθανότητα για διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα δώσει αρκετά και έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά και την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές. Ανεπηρέαστα τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα με πτώση σημαντική τις ημέρες των φαινομένων δεν θα ξεπερνά στα κεντρικά και βόρεια τους 16 με 19 βαθμούς ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει τους 20 με 23. Λίγες χιονοπτώσεις σε βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

36% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού με έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο την βόρεια Κρήτη την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες περιοχές εκτός ίσως από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία αρχικά έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα πέσει σημαντικά στις 24 και 25 του μήνα στα ηπειρωτικά όπου δεν θα ξεπερνά πουθενά τους 13 με 17 βαθμούς ενώ στα δυτικά και νότια νησιωτικά τμήματα θα φτάνει τους 20 με 26. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας πάνω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο.

23% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο την Θεσσαλία την βόρεια Στερεά και την κεντρική Μακεδονία ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ανεπηρέαστες θα παραμείνουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα θα πέσει σημαντικά στην κεντρική και βόρεια χώρα που δεν θα ξεπερνά τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα φανεί τους 20 με 23.

++++++++++++++++

26 με 28 Οκτωβρίου.

48% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην Εύβοια την ανατολική Στερεά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη αρχικά με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίες που φθάνουν τοπικά τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και μόνο στα δυτικά και νότια θα φτάνουν τους 20.

32% πιθανότητα για δεύτερη διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα δώσει αρκετά φαινόμενα σε όλη την Ηπειρωτική χώρα τα νησιά του Ιονίου και στη συνέχεια και σε νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία στη βορειοδυτική χώρα χαμηλή λόγω των φαινομένων δεν θα ξεπερνάει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου καθόλη τη διάρκεια Ενώ από τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα φτάνει τους 16 με 20 και στα νησιά του Αιγαίου τους 23.

22% πιθανότητα για μικρή διαταραχή από τα δυτικά η οποία θα διαλυθεί και θα δώσει λίγα σποραδικά φαινόμενα στα νησιά του βόρειου Ιονίου στην αρχή της περιόδου ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει καλός. Θερμοκρασία κατά βάση στα ηπειρωτικά έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου θα φτάνει τοπικά στους 20.

++++++++++++++++++

29 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου.

32% πιθανότητα για καλοκαίρια αρχικά σε όλη τη χώρα αλλά μετά τις 31 του μήνα και από τα δυτικά θα αρχίσουν να σημειώνονται κάποιες βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά που αργότερα στις αρχές του νέου μήνα θα επηρεάσουν και τμήματα του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Θράκης της Στερεάς και του υπολοίπου της Πελοποννήσου και πιθανόν της Κρήτης. Θερμοκρασία σε υψηλές αρχικά θα φτάνουν τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου δυτικά και βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση.

23% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θερμοκρασίες έως 21 με 23 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα που αργότερα θα ανέβει στους 24 με 25 ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι λίγο χαμηλότερη.

23% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη χώρα ενώ στο τέλος του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί παντού. Θερμοκρασία αρχικά πολύ χαμηλή δεν θα ξεπερνά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια τμήματα και 20 στα νότια αλλά σταδιακά θα σημειώσει μικρή άνοδο και να φτάνει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

22% πιθανότητα για διαταραχή που θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική χώρα την Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Θράκη και λιγότερο την Μακεδονία και πολύ λιγότερο τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά πολύ υψηλή θα φτάνει τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου αλλά σταδιακά θα πέσει στους 20 κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας ενώ στα κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει  σημαντική πτώση στο τέλος της περιόδου.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου αναμένονται πολύ λίγα φαινόμενα σε ανατολική Θεσσαλία, Χαλκιδική και νότιο Ιόνιο και μόνο προς το τέλος στις 22 Οκτωβρίου θα σημειωθούν φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου κατά βάση και την Ήπειρο. Θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή 20 με 24 βαθμούς Κελσίου στη χώρα.

Για το τριήμερο 23με 25 Οκτωβρίου οι πιθανότητες είναι άνω του 80% να υπάρξει αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα ενώ αυτά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Υπαρκτό το σενάριο και ψυχρής εισβολής που θα δώσει και αρκετές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κατά βάση λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με τα περισσότερα φαινόμενα ενώ στην ανατολική και νότια κατά τόπους θα ξεπερνάνε και τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 26 με 28 Οκτωβρίου οι περισσότερες πιθανότητες κοντά στο 48% συγκλίνουν σε βελτιωμένο καιρό εκτός από τα ανατολικά προσήνεμα αλλά με χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 32% για νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά με αρκετά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αυτό θα ξεδιαλύνει στα επόμενα τρεξίματα του μοντέλου.

Τέλος για την περίοδο 29 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου πιθανότητες κοντά στο 75% να υπάρξει τρίτο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει κυρίως στη δυτική Ελλάδα και κατά περίπτωση υπόλοιπα τμήματα της χώρας με τη θερμοκρασία να μην γνωρίζουμε από τώρα που θα κυμανθεί αφού υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να υπάρξει και νέα ψυχρή εισβολή αλλά υπάρχουν και πιθανότητες να παραμένουν σε υψηλά την εποχή επίπεδα με νοτιάδες. Υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό του 25% για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα αυτό το πενθήμερο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Διαστήματα βελτίωσης μεν αλλά τα βαρομετρικά χαμηλά της κεντρική Μεσογείου παραμένουν στο προσκήνιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *