Γενική εικόνα του καιρού για τις επόμενες 30 ημέρες (21/10-14/11/2021)

21 με 25 Οκτωβρίου.

Ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο με βροχές περισσότερες κυρίως στο Ιόνιο και τα λιγότερες στα ηπειρώτικα τμήματα της χώρας. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στα δυτικά και νότια και λίγο χαμηλότερη στα βόρεια και ανατολικά.

++++++++++++++++++

26 με 30 Οκτωβρίου.

Η γενική τάση δεν αλλάζει με ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο ενώ κάποιες βροχές θα φτάνουν και στην χώρα μας κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα τμήματα. Είναι πολύ πιθανή και η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά προς τα Βαλκάνια με αποτέλεσμα να σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις  στα βουνά της βόρειας χώρας αλλά και πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια και ανατολική χώρα.

++++++++++++++++++++

31 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Σημαντική κακοκαιρία στην περιοχή της Ιταλίας και του Ιονίου θα δίνει ισχυρά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου αξιόλογα στα ηπειρώτικα τμήματα της χώρας και πιθανόν και στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασιακά θα έχουμε χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασία στη βόρεια και ανατολική χώρα λόγω ισχυρής ψυχρής εισβολής σε όλη την ανατολική Ευρώπη ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα με τους νοτιάδες θα διατηρηθεί σε κανονικά ή λίγο υψηλότερα για την εποχή επίπεδα. Χιονοπτώσεις και πάλι σε βουνά κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης.

+++++++++++++++++++

5 έως 9 Νοεμβρίου.

Συνέχιση αρκετών βροχών και καταιγίδων στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου με αρκετές από αυτές να φτάνουν και σε τμήματα των νησιών του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και λιγότερο του βορείου Αιγαίου. Οι θερμοκρασίες σταδιακά θα ανέβουν σε κανονικά για την εποχή ή λίγο υψηλότερα επίπεδα. Επικρατήσει γενικά νότιου ρεύματος σε όλη τη βαλκανική αλλά και κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα σε αυτές τις περιοχές.

++++++++++++++++++

10 με 14 Νοεμβρίου.

Ανάπτυξη και πάλι βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή του Ιονίου και πιθανόν και Αιγαίου με αποτέλεσμα κακοκαιρία σε όλη την χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Επικράτηση παντού νοτιάδων με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Ενεργοποιημένη η κεντρική Μεσόγειος με ανάπτυξη κατά περιόδους βαρομετρικών χαμηλών που θα δίνουν βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και κατά περίπτωση αυτές θα περνούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και πιθανόν στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Υπάρχει και μία περίοδος με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια το νότιο ρεύμα θα επικρατήσει με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πάνω από τα κανονικά επίπεδα αλλά όπως είπαμε οι βροχές δεν θα μας εγκαταλείψουν.

Η αξιοπιστία των εκτιμήσεων ποικίλει από 90% για τις πρώτες 2-3 ημέρες ενώ οσο πάμε πιο μακριά πέφτει κοντά στο 60 με 70% στις 10 ημέρες και κάτω του 30% για περισσότερες από 15 μέρες.  Η παραπάνω είναι μία εκτίμηση- τάση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόγνωση!!

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *