Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Βελτιώνεται σε γενικές γραμμές ο καιρός άλατα βαρομετρικά χαμηλά καραδοκούν.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 15ης Οκτωβρίου 2021.

18 με 19 Οκτωβρίου.

>95% πιθανότητα για τοπικές βροχές στη Θεσσαλία την Στερεά την Εύβοια τα νησιά του Ιονίου την Πελοπόννησο την Ήπειρο την Χαλκιδική και κατά τόπους στις Κυκλάδες και την Κρήτη μικρής έντασης και διαρκείας. Θερμοκρασίες έως 18 με 21 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και βόρεια τμήματα και έως 22 με 25 στα δυτικά και νότια.

+++++++++++++++++

20 με 22 Οκτωβρίου.

28% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο στα νησιά του Ιονίου ενδέχεται στο τέλος της περιόδου να σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες που θα επηρεάσουν στη συνέχεια και τμήματα της Ηπείρου της δυτικής και κεντρικής Στερεάς της δυτικής και κεντρικής Πελοποννήσου και της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας. Θερμοκρασίες έως 21 με 24 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

22% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο στο τέλος της περιόδου θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα νησιά του νότιου Ιονίου την Ήπειρο την Πελοπόννησο και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Θερμοκρασίες έως 21 με 24 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

18% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα αλλά στις 21 και 22 του μήνα θα υπάρξει επιδείνωση από τα δυτικά προς τα βόρεια και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Στερεά την Πελοπόννησο την Θεσσαλία την Μακεδονία και αργότερα στη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο. Θερμοκρασία έως 21 με 24 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

15% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο αργά το βράδυ της 22ης Δευτέρας φαίνεται αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο με τοπικές μπόρες. Θερμοκρασίες έως 21 με 24 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

15% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα και μόνο στο τέλος της περιόδου τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου που δεν αποκλείεται να δώσουν λίγες μπόρες. Θερμοκρασία 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

2% πιθανότητα για καλοκαίρια καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου με τη θερμοκρασία στους 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

++++++++++++++++++++

23 με 25 Οκτωβρίου.

50% πιθανότητα για διέλευση διαταραχής από τα δυτικά προς τα ανατολικά με σημαντικές βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο την Μακεδονία την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική και νότια χώρα ενώ με την έλευση των φαινομένων θα πέσει σημαντικά στα δυτικά και βόρεια που δεν θα ξεπερνάει τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου.

27% πιθανότητα για ανάπτυξη διαταραχής στα δυτικά με τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου στη Μακεδονία και την Θράκη ενώ αρκετά λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο. Ανεπηρέαστες οι ανατολικόνότιες κυρίως νησιωτικές περιοχές. Θερμοκρασίες αρχικά έως 24 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα με πτώση της θερμοκρασίας ελαφριά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

23% πιθανότητα για σύντομη διαταραχή που θα επηρεάσει για λίγο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από την Μακεδονία την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Βελτίωση του καιρού στη συνέχεια. Θερμοκρασίες έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική χώρα με μικρή κάμψη προς το τέλος του τριημέρου.

+++++++++++++++++++

26 με 30 Οκτωβρίου.

44% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά αλλά από τις 27 του μήνα και μετά θα πλησιάσει διαταραχή από τα δυτικά και στις 28 του μήνα και μετά θα δώσει τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο ενώ αρκετά λιγότερα θα σημειωθούν στη Μακεδονία στη Θεσσαλία την υπόλοιπη Στερεά και την Θράκη. Θερμοκρασίες έως 23 με 27 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο.

31% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο όλα τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του κεντρικού βόρειου και ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα νότια νησιώτικα. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Μακεδονία την Θράκη την Ήπειρο την Στερεά τα νησιά του Ιονίου στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες και δευτερευόντως το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Θερμοκρασίες 18 με 20 βαθμούς  κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και 22 με 24 στα νότια τμήματα της χώρας.

25% πιθανότητα για διατήρηση της καλοκαιρίας καθόλη τη διάρκεια του πενθημέρου. Θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα λόγω των βοριάδων δεν θα ξεπερνά τους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τμήματα ενώ τοπικά στα ανατολικά και νότια θα φτάνει τους 20 με 23.

++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου φαίνεται ότι το βόρειο ρεύμα θα δώσει κάποιος τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας καθώς και στο νότιο Ιόνιο μικρής έντασης και διάρκειας με τη θερμοκρασία να παραμένει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για το τριήμερο 20 έως 23 του μήνα φαίνεται ότι ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ενώ στις 22 του μήνα φαίνεται ότι από τα δυτικά θα υπάρξει κάποια αλλαγή που ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς περιοχές θα επηρεάσει εκτός από το Ιόνιο και την Ήπειρο που είναι σχεδόν σίγουρο. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε σχετικά καλά επίπεδα για την εποχή κοντά στους 21 με 24 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο. 

Για το τριήμερο 23 με 25 Οκτωβρίου υπάρχει μία πιθανότητα κοντά στο 80% για αρκετά σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες πρωτίστως στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα την Μακεδονία την Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και δευτερευόντως τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Αυτό θα φανεί καλύτερα και τις επόμενες ημέρες. Θερμοκρασία στις περιοχές φαινομένων χαμηλή κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάνει κατά τόπους στους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Για το πενθήμερο 26 έως 30 Οκτωβρίου φαίνεται ότι το νότιο ρεύμα θα επικρατήσει με καλό καιρό αρχικά ενώ και πάλι θα αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά που δεν γνωρίζουμε από τώρα ποιες περιοχές θα επηρεάσει ακριβώς. Θεωρούνται πιθανές έως πάρα πολύ πιθανές περιοχές του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου πρωτίστως και δευτερευόντως τα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν Σποράδες και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα ίσως και λίγο υψηλότερες θα φτάνουν κατά τόπους τους 18 με 22 βαθμούς σε περιοχές φαινομένων και τους 22-26 στα νοτιότερα τμήματα και ανατολικότερα με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Υπάρχει και μία μικρότερη αλλά υπαρκτή πιθανότητα κοντά στο 25% ο καλός καιρός να συνεχιστεί αυτό το πενθήμερο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *