Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 16-18/10/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και καταιγίδες που θα είναι πιο πολλές στα νησιά του Ιονίου την Μακεδονία την Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως και τις μεσημεριανές ώρες. Σταδιακά στη συνέχεια ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας του βορείου Ιονίου του βορείου Αιγαίου και της Ηπείρου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται τοπικά φαινόμενα έως και αργά το βράδυ. Επισημαίνεται ότι τα πιο έντονα φαινόμενα της ημέρας θα εκδηλωθούν στα νησιά Κεφαλλονιά Ζάκυνθο Λευκάδα Ιθάκη και νομούς Αχαΐας Μεσσηνίας Ηλείας Αρκαδίας Φωκίδας Καβάλας Ξάνθης Ροδόπης Έβρου τα νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου και νησιά ανατολικού Αιγαίου όπως Λέσβος Χίος Σαμοθράκη Θάσος Σάμος Λήμνος Ικαρία και Κω όπου θα σημειωθούν και πάνω από 40 με 50 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση αλλά σταδιακά προς το βράδυ θα αρχίσουν να στρέφονται παντού από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου στην Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη και την βόρεια Στέρεα και ως 21 με 23 βαθμούς στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές ενώ στη βόρεια Κρήτη και την ανατολική Ρόδο θα φτάσει τοπικά τους 25.

Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές μπόρες που θα είναι πιο πολλές σε τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας και τις Σποράδες αλλά σταδιακά ο καιρός μετά το μεσημέρι θα βελτιωθεί παντού και τα φαινόμενα έως και το βράδυ θα έχουν σταματήσει σε όλες τις περιοχές.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές μπόρες που γρήγορα θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στα πεδινά τμήματα δυτικοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Καρδίτσας της Λάρισας και της Αγχιάλου από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια τα υπόλοιπα τμήματα της Μαγνησίας και τις Σποράδες από 13 έως 20.

++++++++++++++++++++

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπονται αρχικά στις Σποράδες στη Χαλκιδική τα νησιά του Ιονίου και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου τοπικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές μπόρες. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και σε τμήματα της Κρήτης της Ηπείρου της Πελοποννήσου της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Στερεάς και θα σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι αξιόλογα αλλά όχι ισχυρά στις Σποράδες και τη Χαλκιδική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στο Ιόνιο και 5 με 6 στο Θερμαϊκό ενώ σταδιακά στο βόρειο Αιγαίο θα μετατραπούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ από το απόγευμα και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης από 4 έως 18 βαθμούς ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά  και τα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τοπικά τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου ενώ στο ανατολικό τμήμα της Ρόδου τοπικά θα φτάσει και τους 25.

Θεσσαλία: προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους που θα δώσουν λίγες τοπικές βροχές μεσημέρι και απόγευμα κυρίως στα ορεινά τμήματα της περιφέρειας ενώ στις Σποράδες τα φαινόμενα πιθανόν να είναι αξιόλογα.

Λάρισα: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν και προς το απόγευμα και το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς 3 με 4 μποφόρ ενώ στα πεδινά τμήματα θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια από 12 έως 21.

++++++++++++++++++++

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται στην κεντρική Μακεδονία την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες την Αργολίδα τις Κυκλάδες την βόρεια Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου τοπικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές κατά περιόδους που τις μεσημεριανές ώρες πιθανόν να επεκταθούν και σε ηπειρωτικά τμήματα της χώρας εκτός από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Θράκη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μικρής έντασης και διάρκειας με βελτίωση αργά το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και πιθανόν για λίγο 7 μποφόρ και από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 στα υπόλοιπα τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς από 5 έως 19 βαθμούς ενώ στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα θα φτάσει τους 22 με 24 όπως και στα ανατολικά τμήματα της Ρόδου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας και τις Σποράδες όπου θα σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα πεδινά και ορεινά τμήματα και υπάρχει πιθανότητα για λίγες σύντομες  μπόρες άνευ σημασίας.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα για σύντομη βροχή με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν στις Σποράδες αρχικά ανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση και μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά και ορεινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Μαγνησία τις Σποράδες και τα παραθαλάσσια από 11 έως 19.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *