Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 14-15/10/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο την Μακεδονία την Θεσσαλία τις Σποράδες στο βόρειο Αιγαίο την δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές που θα είναι πιο έντονες στα νησιά του βορείου Ιονίου τις πρωινές ώρες. Σταδιακά τα φαινόμενα μέχρι και το μεσημέρι θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές των νησιών του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας της νότιας και δυτικής κυρίως Κρήτης και ως αργά το απόγευμα σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου των Κυκλάδων και πιθανόν των Δωδεκανήσων.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νομού Φλώρινας και Καστοριάς πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα υψόμετρο ενώ πρόσκαιρα στο νομό Φλώρινας ενδέχεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις και πάνω από τα 800 με 900 μέτρα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου το νομό Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Γρεβενών, Κοζάνης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς ,Σερρών,Χαλκιδικής, Δράμας και Καβάλας. 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στη δυτική Μακεδονία από 2 έως 10 βαθμούς στην υπόλοιπη Μακεδονία την Θράκη και την Θεσσαλία από 8 έως 16 βαθμούς ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα θα φτάσει τους 20 με 22  ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως τους 25 με 26.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές κατά περιόδους ισχυρές στο μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας ενώ αργότερα μετά το μεσημέρι θα επηρεαστούν και τμήματα του νομού Μαγνησίας. Στις Σποράδες από το μεσημέρι και μετά ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα επισημαίνεται ότι θα είναι ισχυρά στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Τρικάλων και Καρδίτσας και ειδικά στα ορεινά τμήματα καθώς και σε τμήματα της Ελασσόνας του Τυρνάβου της Αγίας των Σποράδων και πιθανόν της Λάρισας. Τιμές υετού άνω των 30 με 40 χιλιοστών είναι ενδεικτικά για τις παραπάνω  πεδινές περιοχές ενώ στα ορεινά της Πίνδου θα σημειωθούν τοπικά και πάνω από 100 χιλιοστά υετού.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους ισχυρές αλλά θα υπάρχουν και  μικρά ανοίγματα στον καιρό.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 6 με 7 και πιθανόν για λίγο και 8 μποφόρ και από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 με 4 στα πεδινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό του νομού Λάρισας Τρικάλων και Καρδίτσας από 10 έως 14 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++++

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης ενώ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Τοπικές καταιγίδες θα επηρεάζουν τα παραθαλάσσια κυρίως τμήματα και νησιωτικά ενώ βροχές κατά τόπους ισχυρές στις ηπειρωτικές περιοχές. Σημαντική πιθανότητα καταιγίδων και για το νομό Αττικής. Προς τις απογευματινές ώρες και μετά τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν περισσότερο σε τμήματα του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί στις Κυκλάδες την Κρήτη και τμήμα των Δωδεκανήσων. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν σε τμήματα του κεντρικού και βορείου Αιγαίου της Αττικοβοιωτίας της Εύβοιας της Χαλκιδικής της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου και το παραθαλάσσιο κομμάτι της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου. Τιμές υετού άνω των 60 με 100 χιλιοστών είναι πιθανές στις προαναφερθείσες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση ενώ στο νότιο Ιόνιο και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και προς το απόγευμα στο Κρητικό και τη θάλασσα Δωδεκανήσου 9.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά σχετικά επίπεδα στην βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί στην Μακεδονία την Θεσσαλία την Θράκη και τα βόρεια τμήματα της Στερεάς από3 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα έως 22 ενώ στα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου θα φτάσει τοπικά τους 22 με 25 και στη βόρεια Κρήτη τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες θα είναι πιο έντονες στα ορεινά τμήματα των Τρικάλων και της Καρδίτσας στην περιοχή Φαρσάλων καθώς και στο παραλιακό κομμάτι κυρίως του νομού Μαγνησίας και τις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες βορειοδυτικοι έως 8 μποφόρ ενώ στο πεδινό κομμάτι από δυτικές διευθύνσεις 2 με 3.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 10 έως 14 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια το νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *