“ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ” ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

“ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ”
ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ
————————————————————————–
Ο Οκτώβρης έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο φέτος καθώς σημειώθηκαν πολλές βροχές,αναγκαίες για τον τόπο,μετά την ξηρασία του καλοκαιριού.
Βέβαια οι βροχές του περασμένου Σαββ/κου έφεραν και προβλήματα στις καμμένες περιοχές της βόρειας Ευβοιας όπως και στα παράλια της Λάρισας και το Πήλιο λόγω της μεγάλης ραγδαιότητας που είχαν αλλα και του μεγάλου όγκου βροχής σε λίγο χρονικό διάστημα(στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου έβρεξε σε 2 μέρες όσο βρέχει στη Λάρισα σε 1.5 χρόνο !!!).
Η Τετάρτη (13/10) θα είναι γενικά μια μέρα ανάπαυλας για τη χώρα όμως απο αργά το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση απο τα δυτικά, και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες,φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια.
Αιτία αυτών ενα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων απο τα βόρεια τμήματα της ΕυρώπηςC(χάρτης Νο 1).

Καθώς οι ψυχρές μάζες που το συνοδευουν κινηθούν νότια θα συναντήσουν τα θερμά νερά της Μεσογείου με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού νότια της Ιταλίας το οποίο κινούμενο ανατολικά θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή ( χάρτης Νο 2)-(14-15/10)με κύρια χαρακτηριστικά:
-τις ισχυρές βροχές
-τις καταιγίδες συνοδεία ηλεκτρικής δραστηριότητας
-την ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη
-τις χιονοπτώσεις στα ορεινά(άνω των 1800 μ.)

Επισημαίνεται ότι:
Πλημμυρικά φαινόμενα ενδεχομένως να προκύψουν λόγω των έντονων βροχών και καταιγίδων άλλα και του κορεσμένου εδάφους λόγω των βροχών που προηγήθηκαν!
Το Σαββ/κο ο καιρός θα καταστεί άστατος με τοπικές βροχές αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό ειδικά από την Κυριακή.
Η τάση για την ερχόμενη εβδομάδα είναι να πάμε για ομαλοποίηση του καιρού,παύση γενικευμένων βροχών,και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας με τα διαστήματα ηλιοφάνειας (χάρτης Νο 3).
Το καλοκαιράκι του Αγ.Δημητρίου,παραδοσιακά, ίσως μας απασχολήσει και φέτος το 3ο δεκαήμερο του μήνα και για ενα διάστημα 4-5 ημερών…
Αναλυτικά η πρόγνωση, με κάθε λεπτομέρεια και αναλυτικούς χάρτες, μέσα από τις τακτικές ενημερώσεις του weathergroup.gr και τον κάλο φίλο Βασίλη.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *