Αρκετές βροχές και καταιγίδες το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου. (1η εκτίμηση).

Σοβαρή μεταβολή του καιρού θα έχουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή από βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα ενισχυθεί στο νότιο Ιόνιο με αποτέλεσμα τα έντονα έως πολύ έντονα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές της χώρας.  Όπως βλέπετε και στο χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο 1001hPa θα κινηθεί αργά βορειοανατολικά προς το κεντρικό ή βόρειο Αιγαίο. Ακόμα και την σημερινή μέρα υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην ακριβή κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού.  Εκδίδουμε το πρώτο προειδοποιητικό άρθρο με τα δεδομένα της 11ης Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει και νεότερη ενημέρωση όταν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

https://www.metoffice.gov.uk/

Στον επόμενο χάρτη που φτιάξαμε για σας βλέπετε τις περιοχές ανάλογα με το επίπεδο και επικινδυνότητας.

Επίπεδο 1. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα δεχθεί κάποιες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για ζημιές. Ελάχιστα η καθόλου φαινόμενα θα σημειωθούν σε τμήμα των Δωδεκανήσων και της ανατολικής Κρήτης. Το ποσό του υετού που θα πέσει σε αυτό το επίπεδο θα είναι αξιόλογο.

Επίπεδο 2. Αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου του νοτίου Ιονίου η Αττική και τα ορεινά -ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας καθώς και μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας δίνουν υποψηφιότητα για εντονότερα φαινόμενα και σποραδικές καταιγίδες. Τα ποσά του υετού που θα πέσουν σε αυτές τις περιοχές θα είναι μεγάλα και χρήζουν προσοχής. Δεν αποκλείονται τοπικές πλημμύρες και χαλαζόπτωση.

Επίπεδο 3. Τμήματα των παραλιών της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, μεγάλο τμήμα της Χαλκιδικής και πιθανόν τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς θα βρεθούν στο ανώτερο επίπεδο. Θα σημειωθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τοπικά και πάνω από 150-200 χιλιοστά σε δύο ημέρες με ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους. Μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης υδροστρόβιλων αλλά και τοπικών πλημμυρών.

Επισήμανση.

Όπως τονίσαμε και πιο πάνω υπάρχει ακόμα ρευστότητα στην ακριβή κίνηση του χαμηλού με πολύ πιθανές ανακατατάξεις κάποιων περιοχών από άποψη επικινδυνότητας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

2 thoughts on “Αρκετές βροχές και καταιγίδες το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου. (1η εκτίμηση).

  1. Pingback: Που θα βρέξει 12/10/2021 Ελλάδα (Χαρτες) – Weathergroup

  2. Pingback: Ισχυρή κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της χώρας το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου. (2η εκτίμηση). – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *