Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 11-13/10/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Μακεδονία την Θεσσαλία την δυτική Στερεά την βορειοδυτική Πελοπόννησο την βόρεια Στερεά Ελλάδα και τις Σποράδες τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα παραθαλάσσια κυρίως τμήματα ισχυρές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου της Θράκης το βόρειο Αιγαίο καθώς και στο εσωτερικό της Κρήτης και θα εκδηλωθούν και εκεί σποραδικές μπόρες μικρής γενικά διάρκειας και έντασης. Σταδιακά Τα φαινόμενα προς το βράδυ θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα επιμείνουν μόνο στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική και βόρεια Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο.  Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα στους νόμους Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Δράμας, Καβάλας και πιθανώς στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της υπόλοιπης Ηπείρου και της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό πιθανόν 7 μποφόρ από ανατολικές διευθύνσεις στο υπόλοιπο Αιγαίο 2 με 4 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ένας δυτικός άνεμος 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο την Μακεδονία και την Θράκη ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τοπικά τους 21 με 23 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τη Ρόδο και την Κρήτη έως τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας και στα παράλια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας θα είναι κατά τόπους έντονα. Σταδιακή πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού το βράδυ.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με βροχές και μικρή πιθανότητα για καταιγίδα με σχετική βελτίωση το απόγευμα και το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πιθανόν για λίγο και 7 μποφόρ και από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 3 στα πεδινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου ενώ στα πεδινά του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 16 έως 23.

++++++++++++++++++

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο την δυτική Μακεδονία την Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες που γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην Χαλκιδική και την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη τις πρωινές ώρες. Σταδιακά έως και το μεσημέρι τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί σε τμήματα της Πελοποννήσου της υπόλοιπης Θεσσαλίας της υπόλοιπης Μακεδονίας του βόρειου Αιγαίου της Θράκης ενώ θα εξασθενήσουν στις προηγούμενες περιοχές. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν αυτή τη φορά και στην Κρήτη τις Κυκλάδες το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έως και το απόγευμα. Σταδιακή σημαντική βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα και το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου θα συνεχίσουν να σημειώνονται τοπικά φαινόμενα. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς έντονα σε τμήματα της Θράκης του βορείου Αιγαίου και πιθανόν σε κάποιες περιοχές της Χαλκιδικής και της ανατολικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση στο υπόλοιπο Αιγαίο νοτιοδυτικοί 2-4 ενώ ενώ στο Θερμαϊκό μετά το μεσημέρι θα μπει βοριάς 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 6 έως 20 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο την Μακεδονία την Θράκη την Θεσσαλία την δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τοπικά τους 22 με 24 ενώ στη Ρόδο και την Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές στα πεδινά μικρής έντασης και διάρκειας ενώ θα είναι περισσότερες στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας και πιθανόν στις Σποράδες και τα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα σε όλη την περιφέρεια.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους που θα δίνουν σποραδικές βροχές μικρής γενικά έντασης και διαρκείας έως και το απόγευμα. Σταδιακή σημαντική βελτίωση του καιρού στη συνέχεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως και τις μεσημεριανές ώρες ενώ στη συνέχεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 με 4 μποφόρ στα πεδινά και 5 με 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 14 έως 21.

++++++++++++++++

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται γενικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα νησιά του Ιονίου όπου δεν αποκλείεται να σημειώνονται λίγες ασθενείς βροχές έως και το μεσημέρι. Στη συνέχεια λίγα ασθενικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και πιθανόν στα ορεινά της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας της υπόλοιπης Στερεάς της υπόλοιπης Πελοποννήσου και της Κρήτης. Από αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες οι βροχές θα ενταθούν στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν σε τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με τάση κίνησης ανατολικότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί δυτικοί 4 με 5 μποφόρ στο Αιγαίο και 2-3 στο Ιόνιο αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν σημαντικά και από αργά το απόγευμα και το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς στο Ιόνιο και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά τόπους από 3 έως 20 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία την Θράκη την Θεσσαλία την Ήπειρο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 22 με 24 και πιθανόν στην Κρήτη και τη Ρόδο τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας από το μεσημέρι και μετά όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και λίγες τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας που το βράδυ πιθανόν να επηρεάσουν και κάποια πεδινά τμήματα των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Λάρισα: προβλέπεται καλοκαίρια με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα και μετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί ασθενείς στα πεδινά 4 με 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες αλλά θα εξασθενήσουν σημαντικά έως και αργά το βράδυ όπου θα στραφούν σε ανατολικούς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Καρδίτσας της Λάρισας και της Αγχιάλου από 9 έως 19 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια τα υπόλοιπα πεδινά της Μαγνησίας και τις Σποράδες από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *