Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Συνέχιση των βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 9ης Οκτωβρίου 2021.

12 με 13 Οκτωβρίου.

> 95% πιθανότητα για σύντομη αλλαγή του καιρού που θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική και κεντρική Στερεά την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο την Θεσσαλία το εσωτερικό της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής έντασης και διαρκείας. Εκ νέου αλλαγή του καιρού από τα δυτικά το βράδυ της 13ης. Θερμοκρασία έως 22 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.

++++++++++++++++++++++

14 με 16 Οκτωβρίου.

32% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο την Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη και πιθανόν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Θερμοκρασία έως 15 με 19 βαθμούς Κελσίου και στα νοτιότερα της χώρας 22 με 25 βαθμούς.

32% πιθανότητα για πολύ ισχυρή αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο όλη τη δυτική Ηπειρωτική χώρα την Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους στην υπόλοιπη Στερεά ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Θερμοκρασίες όχι πάνω από 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα με παγετός στα ορεινά το πρωί και το βράδυ ενώ από τις 16 του μήνα με τη βελτίωση θα ανέβει στους 18 με 20.

21% πιθανότητα για ισχυρή κακοκαιρία σε όλη σχεδόν τη χώρα εκτός από τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με πολλές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας. Θερμοκρασία 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα και υψηλότερες θερμοκρασίες στα νοτιότερα.

15% πιθανότητα για ισχυρή κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από την Αττική την Αργολίδα την Εύβοια τις Κυκλάδες το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και τμήμα Δωδεκανήσων όπου θα σημειωθούν λιγότερα φαινόμενα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας. Θερμοκρασία έως 18 στα βόρεια και 25 βαθμούς στα νότια της χώρας με σημαντική πτώση στη Μακεδονία και την Ήπειρο στις 15 του μήνα.

++++++++++++++++++++++

17 με 19 Οκτωβρίου.

44% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Εύβοια τις Σποράδες την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά. Θερμοκρασίες έως 16 βαθμούς Κελσίου από τη Θεσσαλία και βορειότερα έως 22 στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

33% πιθανότητα σε λίγα τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο με βελτίωση. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο όχι πάνω από 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και μόνο στα νησιωτικά και παραθαλάσσια θα φτάνει τους 22.

23% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στο βόρειο Αιγαίο την Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη μικρής έντασης και διαρκείας. Θερμοκρασίες έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και υψηλότερες στα νησιωτικά που θα φτάνει τοπικά και τους 18 με 22.

++++++++++++++++++

20 με 24 Οκτωβρίου.

Σημαντικότατη πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά αλλά από τις 22 του μήνα και μετά θα αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά και θα σημειωθούν του νέου πολλές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο και λιγότερο την Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Πολύ λιγότερο θα επηρεαστεί η υπόλοιπη χώρα συμπεριλαμβανομένων και των νησιών του νοτίου Αιγαίου. Θερμοκρασίες με τους νοτιάδες στα ανατολικά και νότια τμήματα 20 με 26 ενώ στα δυτικά και βόρεια οχι πάνω από 22.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα υπάρξει μία σύντομη αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τοπικά φαινόμενα στο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο την Θεσσαλία την Μακεδονία και την Θράκη με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για το τριήμερο 14 με 16 Οκτωβρίου οι πιθανότητες είναι πάνω του 90% για σημαντική κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυτό που δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί είναι αν θα έρθουμε απλά έντονα φαινόμενα ή επικίνδυνα φαινόμενα. Υπαρκτή είναι και η πιθανότητα για πυκνές χιονοπτώσεις σε βουνά μεγάλου υψομέτρου της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας  και της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία τις ημέρες των φαινομένων στη δυτική και βόρεια χώρα δεν θα ξεπερνά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ κοντά στους 20 με 22 στα νοτιότερα.

Για το τριήμερο 17 με 19 Οκτωβρίου θα βελτιωθεί ο καιρός από άποψη έντονων φαινομένων και το βόρειο ρεύμα θα δίνει πιθανόν κάποια φαινόμενα σε τμήματα που βλέπουν προς τα ανατολικά της Θεσσαλίας της Χαλκιδικής της Στερεάς Ελλάδας της Εύβοιας και της βόρειας Κρήτης. Θερμοκρασία σε ψύχρα επίπεδα κοντά στους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου στα βορειότερα 18 με 22 στα νοτιότερα.

Τέλος για την περίοδο 20 με 24 Οκτωβρίου το βασικό μοτίβο του καιρού θα είναι αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά από τις 22 του μήνα και μετά νέα αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές του Ιονίου των ηπειρωτικών και του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Ανεπηρέαστα τα νότια τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες με τους νοτιάδες στα ανατολικά σε άνοδο κοντά στους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια λίγο χαμηλότερη.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες 2-3 ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Συνέχιση των βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά.

  1. Ευγενία says:

    Επιτέλους βροχουλα μετά από αρκετούς μήνες!! Φθινόπωρο σιγά σιγά! Ευχαριστούμε Βασίλη για την σαφέστατη πρόγνωση!! Σε εμπιστευόμαστε! Καλή επιτυχία!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *