Που θα βρέξει 9/10/2021 Ελλάδα (Χαρτες)

Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπως βλέπετε και στον πρώτο χάρτη με τις μετρήσεις από τους 400 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κατά μέσο όρο σημειώθηκαν 30 με 60 χιλιοστά βροχής σε πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της δυτικής Στερεάς και τμημάτων της Πελοποννήσου ενώ σε περιοχές της Πίνδου της Πιερίας και της Μαγνησίας που βλέπουν προς τα ανατολικά ξεπεράστηκαν κατά πολύ τα 100 με 150 χιλιοστά βροχόπτωσης μέσα σε μία μέρα.

 

Με τα τελευταία βραδινά στοιχεία μπορείτε να δείτε στον επόμενο χάρτη τις περιοχές που αναμένεται να δεχθούν τις περισσότερες βροχές και καταιγίδες στην αυριανή ημέρα.

Θα λέγαμε ότι το παραθαλάσσιο κομμάτι του νομού Λάρισας και Μαγνησίας και πιθανόν οι Σποράδες  θα δεχθούν σημαντικές σταθερές βροχές λόγω του ανατολικό ρεύματος από το Αιγαίο και του βορειοδυτικού από τον Θερμαϊκό. Σε αυτές τις περιοχές πιθανόν και πάλι να δούμε και πάνω από 100 με 150 χιλιοστά μέσα σε μία ημέρα.(επίπεδο 3)

Σποραδικές βροχές αξιόλογες και κατά τόπους έντονες θα σημειωθούν και σε τμήματα της Ημαθίας Πιερίας Πέλλας Λάρισας και Μαγνησίας που βλέπουν προς τα ανατολικά όπως και τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας της δυτικής Θεσσαλίας των νησιών του Ιονίου της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.(επίπεδο 2)

Τέλος σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου θα σημειωθούν λιγότερα φαινόμενα σποραδικά μικρής έντασης και διάρκειας όπως βλέπετε και στο επίπεδο 1.

Σχεδόν τελείως ανεπηρέαστα θα είναι τμήματα της νότιας Πελοποννήσου των Κυκλάδων της Κρήτης των Δωδεκανήσων και νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται κατά περιόδους τοπικές βροχές χειμερινού τύπου.

Για το νομό Αττικής προβλέπονται συννεφιές με κατά περιόδους μπόρες μικρής έντασης και διάρκειας ενώ υπάρχει και μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη καταιγίδα.

Για τη Θεσσαλία το πεδινό κομμάτι θα δέχεται τοπικές μπόρες μικρής έντασης και διάρκειας κατά περιόδους ενώ αντίθετα ημιορεινά και ορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας που βλέπουν προς τα ανατολικά καθώς και η παραλιακή ζώνη του νομού Λάρισας Μαγνησίας Αγχιάλου και πιθανόν οι Σποράδες θα δεχθούν αξιόλογα πόσα βροχής.

Προοπτική καιρού.

Η Κυριακή και η Δευτέρα θα συνεχίσουν να είναι μέρες με αρκετές βροχές στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο κατά κύριο λόγο.

Η Τρίτη και η Τέταρτη θα είναι μέρες με πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού με την ψύχρα όμως το πρωί να είναι έντονη λόγω της αστάθειας.

Μεγάλη πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια χώρα και τις πρώτες ισχυρές χιονοπτώσεις για την σεζόν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα σας ενημερώσουμε.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *