Που θα βρέξει 8-9/10/2021 Ελλάδα (Χαρτες)

Ξεκίνησε η αλλαγή του καιρού σταδιακά πρώτα από το Ιόνιο και τη δυτική χώρα που σταδιακά μέσα στη μέρα επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας. 

Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του αστεροσκοπείου μέχρι τις 10:30 το βράδυ στο σύνολο της Ηπείρου είχαν σημειωθεί τοπικά και πάνω από 100 με 130 mm βροχοπτώσεις. 20 με 60 χιλιοστά σημειώθηκαν σε πολλά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας τμημάτων της Ημαθίας Πέλλας Πιερίας που βλέπουν προς τα ανατολικά, της δυτικής Στερεάς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και των νησιών του Ιονίου.

Την αυριανή μέρα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν σε αυτές τις περιοχές αλλά θα επεκταθούν και λίγο ανατολικότερα επηρεάζοντας όπως βλέπετε και στους παρακάτω χάρτες και άλλες περιοχές της χώρας.

Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωση ή χιονόπτωση.
Επίπεδο 1: βροχόπτωση πάνω από 2 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση πάνω από 10 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση πάνω από 25 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση πάνω από 50 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά.
Θα μπορείτε έτσι να έχετε μία εικόνα της περιοχής σας και σε ποιο επίπεδο επικινδυνότητας βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες.

Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε την χώρα χωρισμένη σε επίπεδα 1 έως 5 από άποψη βροχόπτωσης το επόμενο διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου. Φαίνεται ότι λίγες βροχές θα σημειωθούν σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας εκτός ίσως από την Κρήτη μεγάλο μέρος των Κυκλάδων και νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα όσο πλησιάζουμε στην Ηπειρωτική χώρα και αυτά θα είναι αξιόλογα έως και έντονα σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της Θεσσαλίας τμημάτων της βόρειας Στερεάς στις Σποράδες τα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και τμήματα της Πελοποννήσου(επίπεδα 3, 4 και 5).

Μεγάλη προσοχή σε περιοχές που καλύπτονται από το επίπεδο 4 και 5 όπου θα σημειωθούν τοπικά πάνω από 50 και 100 χιλιοστά βροχόπτωση μέσα σε δύο ημέρες. Έχει αρχίσει και (όπως βλέπετε και από το πιο πάνω)  να σημειώνονται πολλές βροχές στη δυτική Ελλάδα και έχει το έδαφος αρχίσει να είναι κορεσμένο.

Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η πρόγνωση του καιρού αφορά ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και όχι την κάθε μία πόλη και το κάθε ένα χωριό. 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *