Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 6-8/10/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά πριν από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα νησιά του βόρειου και κεντρικού Ιονίου όπου θα αρχίσουν να σημειώνονται και τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. Λίγα φαινόμενα προς το μεσημέρι δεν αποκλείεται να σημειωθούν και σε προσηνεμες στον ανατολικό άνεμο περιοχές της Πέλλας της Ημαθίας της Πιερίας της Λάρισας της Μαγνησίας και της Εύβοιας. Σταδιακά έως και το απόγευμα λίγα σποραδικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και αργά τη νύχτα πιθανόν σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι ισχυρά  στο νομό Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Άρτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στα κεντρικά τμήματα και 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 8 έως 24 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στη δυτική Στερεά και την νότια Πελοπόννησο 25 με 26 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου έως 23 και μόνο στα νότια της Κρήτης και στην ανατολική Ρόδο 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και λίγες ασθενείς βροχές από το μεσημέρι και μετά άνευ σημασίας.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ στις Σποράδες με εξασθένηση ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν παντού σε ανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 11 έως 23 βαθμούς  ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++++++++

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού τις πρωινές ώρες στα περισσότερα τμήματα των νησιών του Ιονίου στην Ήπειρο την δυτική Μακεδονία την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της δυτικής Πελοποννήσου των υπολοίπων νησιών του Ιονίου και της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Σταδιακά έως αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί και στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική Πελοπόννησο. Ανεπηρέαστες έως και το βράδυ θα είναι οι περιοχές της Θράκης όλων των νησιών του Αιγαίου, η Κρήτη η ανατολική Πελοπόννησο η Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας. Τονίζεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Μακεδονίας και στη δυτική Θεσσαλία.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 μποφόρ και στα νότια 4 με 5 και στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια τμήματα και 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 7 έως 15 βαθμούς στη δυτική Μακεδονία έως 22 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και μόνο στα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου θα φτάνει κατά τόπους τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: Προβλέπεται τοπική συννεφιά που θα αυξηθεί και από το μεσημέρι και μετά θα σημειώνονται τοπικές βροχές στους νομούς Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας που αργά το βράδυ πιθανό να επηρεάσουν και το νομό Μαγνησίας. Ανεπηρέαστες τις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά τοπική συννεφιά προς το μεσημέρι και μετά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές που πιθανόν τις απογευματινές και βραδυνές ώρες να ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά που αργά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς 2 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νόμων Λάρισας Τρικάλων Καρδίτσας και Αλμυρού από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 16 έως 21.

++++++++++++++++

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.

Προβλέπεται σε όλη τη χώρα κακοκαιρία  κατά περιόδους εκτός από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με βροχές και στα παραθαλάσσια κυρίως τμήματα καταιγίδες. Σημαντική πιθανότητα τοπικής καταιγίδας έχει και η Αττική τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Έως αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στη Θράκη τις Σποράδες και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.  Τονίζεται ότι κατά τόπους θα είναι ισχυρά στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου των νόμων Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Τρικάλων τα βόρεια της Λάρισας της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου των παραθαλάσσιων τμημάτων της Θεσσαλίας και των νησιών του βορείου Ιονίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βορειο Αιγαίο ανατολικοί 6 με 7 και πιθανόν 8 μποφόρ στο υπόλοιπο Αιγαίο νοτιοανατολικοί 2 με 4 και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 8 έως 18 βαθμούς στη Μακεδονία την Θράκη την Θεσσαλία και το εσωτερικό της Ηπείρου και της βόρειας Στερεάς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάνει κατά τόπους στους 21 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: Προβλέπεται συννεφιά με τοπικές βροχές σε όλο το διαμέρισμα που θα είναι έντονες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Τρικάλων και στα βορειότερα και ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας. Αντίθετα σε τμήματα των Φαρσάλων της Μαγνησίας και των Σποράδων  θα σημειωθούν οι λιγότερες βροχές αν και πάλι θα είναι αξιόλογες. Πιθανότητα για καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Λάρισα: προβλέπεται συννεφιά με τοπικές βροχές κατά περιόδους ισχυρές. Πιθανότητα για καταιγίδα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και 2 μποφόρ στα πεδινά με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

ΕΠΙΠΕΔΟ 1 ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ 2 ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ 3 ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ 4 ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

ΕΠΙΠΕΔΟ 5 ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *