Αρκετές βροχές και καταιγίδες το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου.(1η εκτίμηση).

Ο τροπικός κυκλώνας SAM στον Ατλαντικό ωκεανό έφερε τα πάνω-κάτω στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης. Σταδιακά τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία σχετική συμφωνία για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.  Θα δημιουργηθεί εν τέλει βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της χώρας μας όπως βλέπετε και στην ανάλυση επιφάνειας  του metoffice.gov.uk

με τά διαδοχικά μέτωπα κακοκαιρίας να επηρεάζουν πρώτα το Ιόνιο και στη συνέχεια μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

Προχωρώντας στην 1η εκτίμηση με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία ετοιμάσαμε τον παρακάτω χάρτη για σας. Φαίνεται οτι οι νοτιάδες θα είναι οι κυρίαρχοι άνεμοι στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα με αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα στα περισσότερα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο την δυτική Θεσσαλία και τμήμα της δυτικής Μακεδονίας. Κατά τόπους μάλιστα φαίνεται τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα με πιθανότητα τοπικών πλημμυρών κυρίως στα νησιά του Ιονίου (επίπεδο 3). 

 Όσο πηγαίνουμε ανατολικότερα οι βροχές θα είναι ποτιστικές χωρίς να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα αλλά θα είναι συνεχίσεις για αρκετές ώρες(επίπεδο 2).

Τέλος υπάρχουν και μεγάλα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης του Αιγαίου των Κυκλάδων και της δυτικής κυρίως Κρήτης όπου θα σημειωθούν κάποιες μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες που για αυτό το πρώτο διήμερο δεν φαίνεται να είναι έντονα τα φαινόμενα (επίπεδο1).

Τελος οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν θα επηρεαστούν από τη διαταραχή.

Να τονίσω ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αστάθεια και αρκετές βροχές θα συνεχιστούν και στη συνέχεια από τις 9 έως τις 11 του μήνα τουλάχιστον κατά περιόδους αλλά για αυτές θα ενημερωθείτε όταν θα πλησιάσουμε πιο κοντά στις μέρες.

Θα υπάρξει και νεότερη ενημέρωση όταν μπούμε μέσα στο παράθυρο των 2 ημερών ώστε να έχουμε ακριβή στοιχεία περιοχών που θα επηρεαστούν από τα έντονα φαινόμενα το διημερο 7-8/10.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

3 thoughts on “Αρκετές βροχές και καταιγίδες το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου.(1η εκτίμηση).

  1. Pingback: Αρκετές βροχές και καταιγίδες το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου.(2η εκτίμηση). – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *