Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Αποφασισμένο το χαμηλό στα δυτικά μας να δώσει αρκετές βροχές σε αρκετές περιοχές.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα της 3ης Οκτωβρίου 2021.

6 και 7 Οκτωβρίου.

>90% πιθανότητα για φαινόμενα στις 7 του μήνα στα νησιά του Ιονίου κατά τόπους έντονα που θα επεκταθούν στην Ήπειρο την δυτική Μακεδονία την δυτική και κεντρική Στερεά την Θεσσαλία την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία έως 25 βαθμούς στα δυτικά καιρός 22 στην υπόλοιπη χώρα με σημαντική πτώση στις 7 του μήνα.

++++++++++++++++

8 με 10 Οκτωβρίου.

48% πιθανότητα με φαινόμενα αρχικά στη δυτική Ελλάδα ενώ στη συνέχεια ο κύριος όγκος θα μετακινηθεί στα ανατολικά τμήματα και θα επηρεάσει όλη τη χώρα εκτός από την Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι αρκετά λιγότερα. Θερμοκρασία έως 22 στα νότια τμήματα γενικά της χώρας και χαμηλότερη στα κεντρικά και βόρεια.

34% πιθανότητα για πολύ ισχυρά φαινόμενα στα δυτικά τμήματα της χώρας και το Ιόνιο μετακινούμενα κάποια από αυτά και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Ανεπηρέαστα θα μείνουν Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης ενώ και στην ανατολική Πελοπόννησο και ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι αρκετά λιγότερα. Θερμοκρασίες έως 24 με 25 βαθμούς στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα με μικρή πτώση στη συνέχεια.

25% πιθανότητα πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας ενώ ανεπηρέαστες θα παραμείνουν τμήματα του ανατολικού νοτιοανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Θερμοκρασίες έως 22 με 25 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια τμήματα και λίγο χαμηλότερα στα δυτικά Και βόρεια.

++++++++++++++++++

11 με 13 Οκτωβρίου.

55% πιθανότητα για συνέχιση της κακοκαιρίας στις περισσότερες περιοχές της δυτικής χώρας της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Λιγότερα αλλά υπαρκτά φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα τμήματα εκτός ίσως από την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι αρκετά λιγότερα. Θερμοκρασία οχι πάνω από 15 με 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και μόνο στα ανατολικά και νότια νησιωτικά θα ξεπερνάει τους 22.

45% πιθανότητα για συνέχιση της κακοκαιρίας σε όλη σχεδόν τη χώρα με τα εντονότερα φαινόμενα στο Ιόνιο όλα τα δυτικά ηπειρωτικά την Θεσσαλία την βόρεια Στερεά την κεντρική Πελοπόννησο την Εύβοια τις Σποράδες στη Χαλκιδική και τμήματα της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ θα επηρεαστούν και τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας της Κρήτης των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων αν και σε μικρότερο βαθμό. Θερμοκρασίες έως 15 με 20 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα τοπικά θα φτάνει τους 21 με 24 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

14 με 18 Οκτωβρίου.

38% πιθανότητα διατήρηση της κακοκαιρίας σε πολλά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου αρχικά ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, νησιά ανατολικού Αιγαίου, ανατολική Πελοπόννησο, βόρεια Κρήτη ,Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 15 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και βόρεια της χώρας στους 20 με 24 στα δυτικά και νότια.

34% πιθανότητα για φαινόμενα στο Ιόνιο τα δυτικά ηπειρώτικα την Μακεδονία την Θράκη την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στην αρχή της περιόδου ενώ από τις 15 και 16 του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στις 17 και 18 του μήνα στα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια έως 22 με 24 βαθμούς χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

30% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία την Στερεά την Εύβοια την Ήπειρο την Πελοπόννησο τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου. Λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και την υπόλοιπη Μακεδονία ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί από τις 16 του μήνα και μετά. Θερμοκρασίες έως 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ στα δυτικά και νότια θα πλησιάζει τους 20 με 22.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 6 έως 7 Οκτωβρίου έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τις βροχές να ξεκινούν από τις 7 Οκτωβρίου πρώτα στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν επεκταθεί σε κεντρική και δυτική Μακεδονία την Θεσσαλία την βόρεια Στερεά Ελλάδα και την κεντρική Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα κοντά στους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 8 έως 10 Οκτωβρίου θα επικρατήσει κακοκαιρία κατά περιόδους στη χώρα με ισχυρά φαινόμενα αρχικά στη δυτική χώρα και σταδιακά και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Ανεπηρέαστα τα μεγαλύτερα τμήματα των Κυκλάδων των Δωδεκανήσων της Κρήτης ενώ αρκετά λιγότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Θερμοκρασία σε πτώση στις περιοχές φαινομένων ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάνει κατά τόπους τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 11 έως 13 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η κακοκαιρία κατά ποσοστό πάνω από 80% σε πολλές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας καθώς και του βορείου Αιγαίου. Φαινόμενα από ότι φαίνεται θα σημειωθούν και σε άλλα τμήματα της νησιωτικής νότιας χώρας αλλά δεν θα είναι μάλλον έντονα. Θερμοκρασίες έως 15 με 20 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ στα νότια κυρίως τμήματα νησιώτικα και ηπειρωτικά θα φανεί κατά τόπους και τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος για την περίοδο 14 έως 18 Οκτωβρίου φαίνεται θα συνεχιστούν κάποια φαινόμενα στο ανατολικό κομμάτι της χώρας ανατολικά της Πίνδου περισσότερο κατά 65% με τη θερμοκρασία να διατηρείται και πάλι σε περιοχές φαινομένων κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ κυρίως σε νότια τμήματα της χώρας τα φτάνει και τους 24. Υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 35% να συνεχιστούν κάποια φαινόμενα και στη δυτική χώρα. Όσο πλησιάζουμε προς αυτό το μακρινό διάστημα θα ξεκαθαρίσει καλύτερα και η κατάσταση.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες 2-3 ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Αποφασισμένο το χαμηλό στα δυτικά μας να δώσει αρκετές βροχές σε αρκετές περιοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *