ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021 ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά πήγε γενική τάση του καιρού για τον Σεπτέμβριο όπως την αναλύσαμε στα τέλη Αυγούστου στην προηγούμενη μακροπρόθεσμη εκτίμηση.  Εντοπίστηκε επακριβώς το θερμό διάστημα που θα είχαμε από τα μέσα του μήνα και μετά με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καθώς και το σχετικά ψυχρό διάστημα στο πρώτο μισό του μήνα. Τελικά ο μήνας όντως τελείωσε με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά επίπεδα σε όλη σχεδόν τη χώρα.  Η τελική απόκλιση για τον μετεωρολογικό σταθμό της Λάρισας είναι +0,2 βαθμοί κελσίου σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα. Παρόμοια είναι τα στοιχεία και για άλλους βασικούς μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας.  Από θέμα βροχόπτωσης όντως σε αρκετές περιοχές της χώρας με τοπικές καταιγίδες σημειώθηκαν αξιόλογες βροχές έως και πολλές σε κάποια μέρη. Αντίθετα υπήρχαν και πολλά μέρη κυρίως της ανατολικής και νότιας χώρας που όπως είχαμε ενημερώσει δεν τα είχαν σχεδόν καθόλου φαινόμενα. Για την περιοχή της Λάρισας μάλιστα ήταν ένας βροχερός Σεπτέμβριος αφού σημειώθηκαν 44 χιλιοστά βροχής με κανονική τιμή τα 30.  Η τοπικότητα που υπάρχει έως και το Σεπτέμβριο στα φαινόμενα λόγω των καταιγίδων που δεν προβλέπονται άφησαν άλλες περιοχές με αρκετές βροχές ενώ λίγο πιο δίπλα υπήρχαν περιοχές που δεν έβρεξε καθόλου. Σιγά-σιγά από τον Οκτώβριο μπαίνουμε σε πιο σταθερό μοτίβο των βροχών που θα είναι ποτιστικές και όχι καταιγίδες και θα καλύπτουν αρκετά μεγαλύτερες εκτάσεις.

Ρίχνοντας μία ματιά στους δείκτες και ξεκινώντας από το ENSO βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζουν οι θερμοκρασίες να κατεβαίνουν σε τιμές κοντά στους (-0.6°C) αναπτύσσεται σιγά-σιγά το LA NINA. Έτσι και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι θα είναι ένας χειμώνας με WEAK LA NINA. Και οι άλλοι σημαντικοί δείκτες θαλάσσιας αλλά και στρατοσφαιρικής κυκλοφορίας μας δείχνουν το γενικό μοτίβο του καιρού που θα επικρατήσει τον επόμενο μήνα αλλά και τους επόμενους αρκετούς.

Τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Οκτώβριο.

1 με 8 Οκτωβρίου.

Αναμένονται θερμοκρασίες χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα έως και 3 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ μόνο στα δυτικά κάποιες μέρες θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας.  Θα υπάρξει και βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες ημέρες ενώ προς το τέλος της περιόδου θα επιδεινωθεί  κυρίως στα δυτικά τμήματα με αρκετές βροχές και καταιγίδες αλλά όχι ακραία φαινόμενα.

++++++++++++

9 με 15 Οκτωβρίου.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει και πάλι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα έως και 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας του βορείου Αιγαίου και πιθανόν της βόρειας Στερεάς. Αρκετά φαινόμενα αλλά λιγότερα από τις κανονικές για αυτή την εβδομάδα τιμές θα σημειωθούν σε τμήματα του Ιονίου και όλης της δυτικής ηπειρωτικής χώρας. Ακόμα λιγότερα φαινόμενα αλλά υπαρκτά θα σημειωθούν και στο ανατολικό Αιγαίου τις Κυκλάδες ενώ φαίνεται ότι μόνο η περιοχή της Κρήτης και των Δωδεκανήσων να μένει  τελείως εκτός των φαινομένων. Θα υπάρξει ουσιαστικά το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά στη χώρα μας. Τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας ο καιρός θα βελτιωθεί με χαμηλές όμως θερμοκρασίες.

++++++++++++++

16 με 23 Οκτωβρίου.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με το ρεύμα στο Αιγαίο να παραμένει βόριο και οι πέριξ περιοχές να έχουν λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες.  Αντίστοιχα στα δυτικά τμήματα δεν αποκλείονται πρόσκαιρα να ανέβει για λίγο η θερμοκρασία. Τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν σε αυτή σε αυτό το διάστημα κυρίως σε τμήματα του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου της ανατολικής Θεσσαλίας της Εύβοιας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και δεν θα είναι πάρα πολλά. Στην υπόλοιπη χώρα μόνο τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου δίνουν υποψηφιότητα να σημειωθούν κάποια φαινόμενα όχι όμως πολύ μεγάλης έντασης.

++++++++++

24 με 31 Οκτωβρίου.

Οι θερμοκρασίες και πάλι θα βρίσκονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα η και λίγο χαμηλότερα κυρίως στα ανατολικά τμήματα από το ο βοριάς θα πνέει κατά περιόδους. Αντίθετα στα δυτικά τμήματα κάποιες από τις μέρες με βορειοανατολικους ανέμους που δρουν ως λίβας και έτσι οι θερμοκρασίες κατά μέσο όρο θα βρεθούν σε κανονικά ή λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Την τελευταία εβδομάδα του μήνα φαίνεται ότι τα φαινόμενα να μην είναι πολλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δεν είναι βέβαια δυνατό από σήμερα να γνωρίζουμε την ακριβή δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών και αυτό είναι γελοίο αν ακούγεται από κάποιους. Κάποια φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα τμήματα της χώρας ενώ πολύ λιγότερα θα είναι στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο.

++++++++++

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα έχει λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές θερμοκρασίες. Ειδικά το Αιγαίο και οι περί περιοχές λόγω των βοριάδων η ψύχρα θα είναι αρκετά πιο έντονη. Αντίθετα στο Ιόνιο οι βοριάδες δρουν ως λίβας και έτσι εκεί οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται γενικά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα αυτό το μήνα. Από θεμα βροχοπτώσεων είναι ορατό το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας απασχολήσει κοντά στις 8 με 10 του μήνα με αρκετά φαινόμενα όχι όμως σε όλη τη χώρα. Από κει και πέρα φαίνεται ότι θα επικρατεί κατά περιόδους καιρός βόρειου ρεύματος με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε σχετικά δροσερά επίπεδα και οι βροχές να είναι λιγότερες από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Να τονίσουμε ότι και αυτό το μήνα τμήματα του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου θα έχουν τα λιγότερα φαινόμενα. Αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε αξιόλογες βροχές ακόμα κι αν τελικά δεν φτάσουμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

 

2 thoughts on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021 ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *