Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Πάει και έρχεται το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 30η Σεπτεμβρίου 2021.

3 ως 4 Οκτωβρίου.

73% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα χωρίς φαινόμενα. Θερμοκρασίας έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου.

27% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο σε ανατολικά τμήματα της Εύβοιας δεν αποκλείονται λίγα φαινόμενα άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 26 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++++++

5 έως 7 Οκτωβρίου.

47% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στις 7 του μήνα σε τμήματα του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και των ορεινών της δυτικής Θεσσαλίας άνευ σημασίας. Θερμοκρασία έως 27 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας.

33% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τις 6 του μήνα το απόγευμα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία στη Θεσσαλία στη δυτική και κεντρική Στερεά το νότιο Ιόνιο και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες 26 με 28 βαθμούς Κελσίου αλλά στις 7 του μήνα στα δυτικά και βόρεια θα σημειώσει πτώση λόγω των φαινομένων.

20% πιθανότητα για καλοκαίρια αρχικά ενώ στις 6 και 7 του μήνα θα εκδηλωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα στα νησιά του βόρειου Ιονίου την Ήπειρο και πιθανόν και σε ορεινά τμήματα της ραχοκοκαλιάς της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά στους 25 με 26 βαθμούς με άνοδο στις 7 του μήνα στα ανατολικά ηπειρώτικα έως 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++

8 έως 10 Οκτωβρίου.

41% πιθανότητα για πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού στο νότιο Ιόνιο τη δυτική Πελοπόννησο τις Σποράδες στη Χαλκιδική την ανατολική Στερεά και Εύβοια με λίγα τοπικά φαινόμενα άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

35% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού σε τμήματα του Ιονίου της δυτικής Μακεδονίας  ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Ήπειρο τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου την Θεσσαλία την κεντρική Μακεδονία και τη δυτική και κεντρική Στερεά. Θερμοκρασία έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

24% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες σε όλο το Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο την Μακεδονία την Θεσσαλία την βόρεια Στερεά την κεντρική Πελοπόννησο και τη Θράκη ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις Σποράδες την ανατολική Στερεά την Εύβοια  την Κρήτη και την ανατολική Πελοπόννησο. Θερμοκρασία αρχικά στους 27 βαθμούς Κελσίου αλλά θα σημειώσει πτώση στη συνέχεια με τα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα.

+++++++++++++

11 με 15 Οκτωβρίου.

23% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες 27 με 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και λίγο χαμηλότερα στην υπόλοιπη χώρα.

23% πιθανότητα για βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά που θα δώσει πολλές  ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου κεντρική Στερεά και την Ήπειρο ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία αρχικά έως 20 με 23 βαθμούς Κελσίου με άνοδο στη συνέχεια λόγω των νοτιάδων στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά τμήματα που δεν θα έχουν φαινόμενα.

20% πιθανότητα προβλέπονται αρχικά τοπικά φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο με γρήγορη βελτίωση ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει καλός ο καιρός. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στο τέλος της περιόδου από τους 24 με 25 θα πάμε στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

20% πιθανότητα για διαταραχή  με τοπικές μπόρες στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη την Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Εύβοια ενώ  μετά τις 13 του μήνα δεν αποκλείονται λίγα φαινόμενα στην Κρήτη την νότια Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες έως 20 με 22 βαθμούς Κελσίου σταθερή  έως το τέλος της περιόδου.

14% πιθανότητα για διαταραχή διάρκειας θα δίνει κατά περιόδους φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ακόμα και τις νησιωτικές ενώ θα είναι και έντονα τα φαινόμενα κατά τόπους. Θερμοκρασίες γενικά στους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου δεν αναμένονται φαινόμενα στη χώρα εκτός από κάποιες νεφώσεις στα ανατολικά τμήματα με τη θερμοκρασία στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 5 με 7 Οκτωβρίου οι πιθανότητες κλείνουν με 65% προς τον καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγα  τοπικά φαινόμενα το βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο την δυτική Μακεδονία και πιθανόν σε κάποια ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει και μία σεβαστή πιθανότητα κοντά στο 35% για σημαντική αλλαγή του καιρού αλλά αυτό το σενάριο έχει μία τάση μείωσης στις τελευταίες αναλύσεις που κάνουμε.

Για το τριήμερο 8 με 10 Οκτωβρίου οι πιθανότητες με 60% κλείνουν περισσότερο σε αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς  της κεντρικής Πελοποννήσου και ίσως της Θράκης. Υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό όμως του 40% ο καιρός να μην αλλάξει σημαντικά σε καμία περιοχή της χώρας εκτός ισως από κάποιες λίγες βροχές στην δυτική Πελοπόννησο τις Σποράδες στη Χαλκιδική την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Θερμοκρασία στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου εκτός από τις περιοχές φαινομένων όπου θα πέσει σημαντικά.

Τέλος για το πενθήμερο 11 έως 15 Οκτωβρίου  υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 37% για σημαντική αλλαγή του καιρού αλλά οι περισσότερες πιθανότητες κοντά στο 63% είναι για γενικά καλό καιρό με λίγα τοπικά φαινόμενα αναλόγως της διαταραχής που θα έρθει και θερμοκρασίες που ίσως παραμείνουν σε τιμές λίγο υψηλότερες από τις κανονικές σε όλη τη χώρα.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *