Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Μάχες βοριάδων και νοτιάδων για την επικράτηση ξηρασίας ή βροχοπτώσεων.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

30 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου.

85% πιθανότητα για σύντομη διαταραχή που θα επηρεάσει τη δυτική και κεντρική Μακεδονία τμήματα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας την βόρεια στερεά και κατά τόπους την Ήπειρο και την δυτική Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες έως 26 με 28 βαθμούς στα δυτικά τμήματα και λίγο χαμηλότερα στην υπόλοιπη χώρα.

15% πιθανότητα για διαταραχή με αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσει τη δυτική Μακεδονία τα νησιά του Ιονίου και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και τμήματα της δυτικής και κεντρικής Στερεάς της Ηπείρου και της δυτικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες έως 24 με 27 βαθμούς στα δυτικά και ως 20 με 24 την υπόλοιπη χώρα.

+++++++++++++++++++++

2 έως 4 Οκτωβρίου.

54% πιθανότητα για τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας αρχικά στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και την Εύβοια με βελτίωση. Θερμοκρασίες έως 24 με 25 βαθμούς στα δυτικά και χαμηλότερα στην υπόλοιπη χώρα.

35% πιθανότητα για αρκετές βροχές στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο που θα επηρεάσουν και τμήματα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και των Σποράδων με σταδιακή βελτίωση προς το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίες έως 26 βαθμούς στα δυτικά έως 24 στην υπόλοιπη χώρα.

11% πιθανότητα για αρκετές βροχές στα νησιά του νότιου Ιονίου και δυτικής Στερεάς ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Στερεά την ανατολική Θεσσαλία την δυτική Πελοπόννησο και την Εύβοια με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες έως 20 με 24 βαθμούς αρχικά θα ανέβουν κοντά στους 27 στη συνέχεια.

++++++++++++++++++++++

5 έως 7 Οκτωβρίου.

40% πιθανότητα για καλός καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες πιθανόν ασθενείς βροχές στην ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια και τις Σποράδες άνευ σημασίας στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασίες έως 23 με 24 στα ανατολικά και έως 25 με 27 στα δυτικά τμήματα της χώρας.

23% πιθανότητα για σημαντική διαταραχή από τα δυτικά στις 6 και 7 του μήνα με αρκετά φαινόμενα στο βόρειο και κεντρικό Ιόνιο την Ήπειρο την δυτική Στερεά την Μακεδονία στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και πιθανόν στη Θράκη, τμήματα της βόρειας Στερεάς και της δυτικής και κεντρικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου με πτώση στις 7 του μήνα στη δυτική και βόρεια χώρα και άνοδος στα ανατολικά και νότια στους 27 με 29.

22% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στο βόρειο Ιόνιο την Μακεδονία την Θεσσαλία την Θράκη τις Σποράδες το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας το Βόρειο Αιγαίο και κατά τόπους σε τμήματα της Πελοποννήσου της δυτική Στερεά της Ήπειρου και νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες αρχικά έως 27 με 29 βαθμούς Κελσίου στα νότια τμήματα της χώρας με σταδιακή πτώση ενώ στις 7 του μήνα δεν θα ξεπερνά τους 22 με 24.

15% πιθανότητα καλό καιρό σε όλη τη χώρα χωρίς φαινόμενα. Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμαίνεται από 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++++++

8 έως 12 Οκτωβρίου.

32% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά διαταραχή από τα δυτικά θα δίνει τοπικά φαινόμενα μετά τις 10 του μήνα μικρής έντασης και διάρκειας το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά που στις 11 και 12 του μήνα θα επηρεάσουν πιο έντονα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων και πιθανόν της Θράκης  και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες έως 26 με 29 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή σημαντική πτώση στην ανατολική χώρα στις 11 και 12 του μήνα ενώ στα δυτικά θα παραμείνει στους 24 με 25.

27% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα χωρίς φαινόμενα. Θερμοκρασίες έως 22 βαθμούς στα ανατολικά και έως 24 στα δυτικά αρχικά θα σημειώσει μικρή άνοδο στις 11 και 12 του μήνα που θα φτάνει στα ηπειρωτικά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

27% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο μικρής διάρκειας και έντασης που θα επηρεάσουν και κάποια τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά ο καιρός θα επιδεινωθεί από τις 11 του μήνα και μετά σε όλο το Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο την δυτική Μακεδονία την Θεσσαλία και την Εύβοια με αρκετές βροχές. Θερμοκρασίες έως 25 με 26 βαθμούς στα δυτικά και αρκετά χαμηλότερες στα ανατολικά τμήματα ενώ στις 11 και 12 του μήνα θα πέσει σημαντικά με τα φαινόμενα σε όλο το Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα όπου δεν θα ξεπερνάει ο υδράργυρος τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

14% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανότητα πολύ λίγο φαινομένων στα ανατολικά προσήνεμα στις 8 και 9 του μήνα άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 25 με 26 βαθμούς κυρίως στα δυτικά ενώ σταδιακά θα σταθεροποιηθεί στους 23 με 25 σε όλη τη χώρα.

+++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για τις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου έχει σχεδόν κλειδώσει ότι σύντομη διαταραχή θα επηρεάσει κάποια τμήματα κυρίως της Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς με τοπικά φαινόμενα μικρής διάρκειας και έντασης ενώ οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 2 έως 4 Οκτωβρίου υπάρχει σημαντική πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας κατά κύριο λόγο με ανοιχτό το ενδεχόμενο λίγα φαινόμενα σημειωθούν και σε τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου και το νότιο Ιόνιο. Είναι ο γνωστός καιρός του βόρειου ρεύματος. Θερμοκρασίες χαμηλότερες στα ανατολικά τμήματα κοντά στους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά πιθανόν να φτάνει και τους 26 με 27. 

Για το τριήμερο 5 με 7 Οκτωβρίου υπάρχει ακριβώς μοιρασμένες πιθανότητες στο αν ο καιρός θα παραμείνει καλός στη χώρα μας ή θα έχουμε σημαντική αλλαγή από τα δυτικά. Οι πιθανότητες είναι 55% για καλό καιρό και 45% για σημαντική αλλαγή στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα. Οπότε δεν μπορούμε από τώρα να εκφέρουμε σίγουρη άποψη για αυτό το τριήμερο.

Τέλος για την περίοδο 8 έως 12 Οκτωβρίου υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 65% για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού κυρίως σε τμήματα της  δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων  και αναλόγως της πορείας του χαμηλού να επηρεαστεί το Ιόνιο η δυτική χώρα καθώς και η Θράκη. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει όπως είναι φυσικό από τόσο νωρίς το πού ακριβώς θα δημιουργηθεί το βαρομετρικό χαμηλό. Η θερμοκρασία της ημέρας των φαινομένων θα πέσει σημαντικά κοντά στους 20 με 22 βαθμούς ενώ τις υπόλοιπες ημέρες κοντά στους 24 με 26.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *