Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας για την πιθανή δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά μας έχουμε τα εξής καινούργια νέα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των 4 βασικών παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων έχουμε την σοβαρή πιθανότητα ανάπτυξης ασθενούς μέχρι στιγμής βαρομετρικού χαμηλού δυτικά – νοτιοδυτικά της χώρας μας στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.
Όπως βλέπετε και τα 4 βασικά προγνωστικά μοντέλα δίνουν αυτό το σενάριο με διάφορες βέβαια παραλλαγές.
Μέσα από την ανάλυση του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου που είναι και το καλύτερο από άποψη αξιοπιστίας παρουσιάζουμε δύο χάρτες με τις περιοχές που θα έχουν τα ισχυρότερα και εντονότερα φαινόμενα έως και τις 4 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής ενώ στο δεύτερο χάρτη βλέπετε τις περιοχές που θα έχουν τις καλύτερες καιρικές συνθήκες έως αυτή την ημερομηνία.
Το Ιόνιο και η Δυτική Ηπειρωτική χώρα δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για αξιόλογα ή και έντονα φαινόμενα κατά τόπους και λιγότερο τμήματα της ηπειρωτικής χώρας όπως η Μακεδονία, η Θεσσαλία, τμήμα της Στερεάς και τμήμα της Πελοποννήσου.
Αντίθετα η άτυχη θα είναι η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα όπου φαίνεται ότι ο καλός καιρός θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμα. Υπάρχει πιθανότητα για κάποια πρόσκαιρα φαινόμενα αλλά όχι για γενική κακοκαιρία.
Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση σας.


Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook