Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Προσπάθειες ανάπτυξης χαμηλών στα δυτικά της χώρας μας.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της 23ης Σεπτεμβρίου 2021.

26 και 27 Σεπτεμβρίου.

>95% πιθανότητα για καλοκαιρία σε όλη τη χώρα και τη θερμοκρασία στους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++

28 με 30 Σεπτεμβρίου.

74% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή στη Μακεδονία στη Θεσσαλία με αρκετές βροχές ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ στο τέλος της περιόδου και στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο πιθανόν να εκδηλωθούν λίγα φαινόμενα. Θερμοκρασία αρχικά έως 30 βαθμούς στα δυτικά θα πέσει σημαντικά στις 29 και 30 του μήνα στην ανατολική χώρα που δεν θα ξεπερνά τους 24 ενώ στα δυτικά θα φτάσει τους 26 με 27.

22% πιθανότητα για αρχικά καλό καιρό αλλά στις 29 και 30 του μήνα θα σημειωθούν σποραδικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας στα νησιά του Ιονίου και όλη την Ηπειρωτική χώρα. Θερμοκρασία στην έως 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ενώ στα ανατολικά θα σημειώσει σταδιακή σημαντική κάμψη έως τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά θα παραμείνει σε επίπεδα των 28 βαθμών.

4% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην Μακεδονία και τα ορεινά της υπόλοιπης δυτικής ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία θα διατηρηθούν σε επίπεδα υψηλά 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

1η έως 3 Οκτωβρίου.

80% πιθανότητα η αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο με βροχές και καταιγίδες ενώ ασθενέστερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα. Προς τις 3 Οκτωβρίου θα σημειωθούν φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία την Χαλκιδική  την Εύβοια  την βόρεια Κρήτη και την ανατολική Στερεά. Θερμοκρασίες σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου. 

20% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο στα νησιά του Ιονίου υπάρχει μία μικρή πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίες επίπεδα 25 με 28 βαθμών κελσίου.

++++++++++++++++++

4 με 8 Οκτωβρίου.

40% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο προς τις 7/10  θα σημειωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα στη Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια. Θερμοκρασία σε άνοδο θα φτάσει τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά τμήματα ενώ στα ανατολικά θα είναι λίγο χαμηλότερη.

33% πιθανότητα για αλλαγή καιρού από το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στη Μακεδονία τη Θεσσαλία την υπόλοιπη Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασίες γενικά μεταξύ 26 και 27 βαθμών κελσίου.

27% πιθανότητα αρχικά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία την Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια την κεντρική Μακεδονία ενώ μετά τις 5 του μήνα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα νησιά του Ιονίου και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα. Από τις 7 του μήνα θα ενταθούν τα φαινόμενα σε όλα τα Ηπειρώτικα και πιθανόν και στη βόρεια Κρήτη. Ανεπηρέαστα νησιά ανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες  και Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 23 με 25 βαθμούς αλλά από τις 6 του μήνα θα σημειωθεί μικρή πτώση.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για την περίοδο 26 και 27 Σεπτεμβρίου έχει κλειδώσει ότι ο καιρός θα είναι καλός σε όλη τη χώρα με την θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα.

Για το τριήμερο 28 με 30 Σεπτεμβρίου υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή του καιρού πρώτα στο Ιόνιο και τα δυτικά Ηπειρώτικα και στη συνέχεια και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση των φαινομένων αλλά θα μείνουν ανεπηρέαστα τμήματα της Θράκης του ανατολικού Αιγαίου των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασία αρχικά λίγο υψηλή αλλά θα πέσει αρκετά στη συνέχεια.

Για το τριήμερο 1 έως 3 Οκτωβρίου Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κοντά στο 80% για αλλαγή του καιρού από το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Κάποια φαινόμενα θα επηρεάσουν και τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Ανεπηρέαστα και πάλι τα περισσότερα τμήματα της Θράκης του ανατολικού Αιγαίου των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 25 και 28 βαθμών κελσίου.

Τέλος για το πενθήμερο 4 με 8 Οκτωβρίου οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για το αν θα χαλάσει ο καιρός ή όχι και έτσι δεν μπορεί να εξαχθεί αυτή τη στιγμή ασφαλές συμπέρασμα. Τα δύο βασικά σενάρια του καιρού είναι 1ον) να παραμείνει καλός με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ελάχιστα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά και 2ον) να έχουμε αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες και κάποια από αυτά τα φαινόμενα να μεταφερθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει κάμψη.  Αναμένουμε τα επόμενα στοιχεία για να εξάγουμε την τάση για αυτό το διάστημα.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Προσπάθειες ανάπτυξης χαμηλών στα δυτικά της χώρας μας.

  1. Ευγενία says:

    Περιμένουμε τα νεώτερα με υπομονη τη θα κάνει φέτος γιατί δεν έχει όρεξη για φθηνωπωρο για να δούμε!! Ευχαριστούμε Βασίλη!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *