Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία αλλά και στην πιθανότητα βροχοπτώσεων!!

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα μας σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος.

21 και 22 Σεπτεμβρίου.

60% πιθανότητα για μικρή μεταβολή του καιρού τα τοπικά φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία στην ανατολική Θεσσαλία και τμήματα της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες έως 34 βαθμούς Κελσίου με κάμψη στους 30.

25% πιθανότητα για σημαντικότερη αλλαγή του καιρού με αρκετές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Ιόνιο και τοπικά και στο υπόλοιπο Ιόνιο την Ήπειρο την Θεσσαλία την βόρεια Στερεά τις Σποράδες και την δυτική Μακεδονία. Θερμοκρασίες αρχικά έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στη Βόρεια Ελλάδα όχι πάνω από 25 ενώ από τη Στερεά και νοτιότερα θα φτάσει τους 30.

15% πιθανότητα για μικρή μεταβολή του καιρού με λίγα τοπικά φαινόμενα σε ανατολική Μακεδονία ανατολική Θεσσαλία τμήματα της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασία αρχικά έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου ενώ θα πέσει σημαντικά από τη Θεσσαλία και βορειότερα έως τους 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νοτιότερα θα φτάσει τους 30.

+++++++++++++++++++

23 με 25 Σεπτεμβρίου.

40% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά αλλά στις 24 και 25 του μήνα θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά ενώ σποραδικά θα βρέξει στη Μακεδονία και τα ορεινά της Θεσσαλίας. Θερμοκρασία αρχικά 29 και στη συνέχεια 33 βαθμούς στα ανατολικά Ηπειρώτικα.

37% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά της Πελοποννήσου ενώ στις 25 του μήνα θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο, την δυτική Στερεά, την κεντρική Πελοπόννησο και λιγότερα στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στην ανατολική Ελλάδα ενώ στα δυτικά θα φτάσει τους 26 βαθμούς αλλά σταδιακά να ανέβει στους 27 με 31 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Ηπειρώτικα.

21% πιθανότητα και τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά με βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασία από τους 30 σε πτώση στους 25 και στη συνέχεια και πάλι άνοδο κοντά στους 30.

++++++++++++++++++++++

26 με 28 Σεπτεμβρίου 

36% πιθανότητα τοπικά φαινόμενα στη Στερεά και την Πελοπόννησο άνευ σημασίας με βελτίωση αργότερα. Θερμοκρασία το πολύ έως 28 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και νότια.

31% πιθανότητα για αρχικά καλοκαίρια σε όλη τη χώρα και μόνο στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες μικρής διάρκειας που πιθανόν να επηρεάσουν και τα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα την ανατολική χώρα μεταξύ 33 και 35 βαθμών κελσίου με σταδιακή κάμψη στους 27 με 28 σε όλες τις περιοχές της χώρας.

18% πιθανότητα για τοπικές βροχές στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια την Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη βόρεια Κρήτη με σταδιακή βελτίωση. Θερμοκρασίες έως 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

15% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με πολλές και έντονες βροχές και καταιγίδες και βελτίωση στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα δυτικά και βόρεια ενώ από τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα φτάσει για μία τελευταία μέρα τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου ενώ στη συνέχεια θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++++++

29 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.

26% πιθανότητα για τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο την Θεσσαλία την Μακεδονία την Θράκη που αργότερα θα επεκταθούν και σε τμήματα των υπολοίπων νησιών του Ιονίου όλη σχεδόν την Στερεά και την δυτική και βόρεια Πελοπόννησο και κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Ανεπηρέαστες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία έως 31 βαθμούς Κελσίου αρχικά στα δυτικά με σταδιακή πτώση σε όλη τη χώρα οχι πάνω από 22 με 25 βαθμούς Κελσίου και σταθεροποίηση σε αυτές τις τιμές έως το τέλος της περιόδου.

23% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και πιθανόν βόρεια Πελοπόννησο και βόρεια Κρήτη. Ανεπηρέαστες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία σε δροσερά επίπεδα οχι πάνω από 24 με 28 βαθμούς Κελσίου.

22% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στη Μακεδονία την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα στην αρχή της περιόδου να από 1η Οκτωβρίου σημαντικότερη αλλαγή του καιρού θα λάβει χώρα στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

22% πιθανότητα για δυτικό ρεύμα που θα κράτα τη θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα με πιθανότητα για λίγες τοπικές μπόρες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά έως 28 με 30 βαθμούς Κελσίου ενώ στις 3 του μήνα θα ανέβει σημαντικά στους 34.

7% πιθανότητες για λίγα τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια τις Σποράδες την βόρεια Κρήτη και την ανατολική Στερεά καθ όλη τη διάρκεια του πενθημέρου με το βόρειο ρεύμα ενισχυμένο. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 23 με 26 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 21 με 22 Σεπτεμβρίου η τάση του καιρού είναι να υπάρξει μικρή υποτροπή με λίγα τοπικά φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία την ανατολική Θεσσαλία και τμήματα της κεντρικής Στερεάς ενώ η θερμοκρασία θα πέσει μεν αλλά και πάλι θα βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Κρατάμε βέβαια και ένα 25% να είναι λίγο πιο ισχυρή η ψυχρή εισβολή και λίγο περισσότερα τα φαινόμενα.

Για το τριήμερο 23 με 25 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι λιγοστά και θα επηρεάσουν κυρίως τη δυτική Ελλάδα με τη θερμοκρασία από τα δροσερά επίπεδα να σημειώνει στη συνέχεια μία μικρή άνοδο.

Για το τριήμερο 26 με 28 Σεπτεμβρίου η κατάσταση είναι ρευστή αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα σε καμία περιοχή της χώρας. Επίσης θερμοκρασιακα φαίνεται ότι από την σχετική άνοδο που θα έχει σημειώσει η θερμοκρασία θα πέσει και πάλι σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος για το πενθήμερο 29 Σεπτεμβρίου έως και 3 Οκτωβρίου η κατάσταση είναι ακόμα πιο ρευστή. Υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό του 50% για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα αλλά υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο με σχετικά σημαντικές πιθανότητες να υπάρξει σταθερό βόρειο ρεύμα που να κρατάει τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα και τα φαινόμενα είναι λιγοστά και μόνο στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *