Τάση του καιρού έως και τα τέλη Οκτώβρη με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού προγνωστικό μοντέλου.

 ΤΑΣΗ καιρού έως και το τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού προγνωστικού μοντέλου.

20 με 30 Σεπτεμβρίου.

Θερμοκρασίες σε σταδιακή πτώση πρώτα στην βόρεια Ελλάδα και ως το τέλος του μήνα και στις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασίες έως και 2-3 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Αρκετές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θεσσαλία την Ήπειρο τα νησιά του Ιονίου την βόρεια Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο και δευτερευόντως στις Σποράδες στη Θράκη και την ανατολική Στερεά. Αρκετά λιγότερα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές.

++++++++++++++++++++++++

1 με 10 Οκτωβρίου.

Θερμοκρασία σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια του δεκαήμερου. Κατά μέσο όρο έως και δύο βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Πιθανόν μικρή σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας στα δυτικά.

Λιγότερα φαινόμενα στη χώρα και αυτά φαίνεται να επικρατούν κυρίως σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας των Σποράδων της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς ενώ στην υπόλοιπη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα θα είναι αρκετά λιγότερα. Ανεπηρέαστα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στην Κρήτη, Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

++++++++++++++++++++++++

11 με 20 Οκτωβρίου.

Θερμοκρασίες χαμηλές με την κράτηση βοριάδων στην ανατολική χώρα έως και 1-2 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα δυτικά τμήματα θα επικρατεί ένας νοτιάς κατά περιόδους που θα κρατάει την θερμοκρασία στα κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

Φαινόμενα αναμένονται κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο και τη δυτική Ηπειρωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας φαίνεται ότι θα σημειωθούν κάποια φαινόμενα αλλά όχι σημαντικά.

++++++++++++++++++++++++

20 με 30 Οκτωβρίου.

Συνέχισε το μοτίβο με τους νοτιάδες στα δυτικά και βόρεια τμήματα να κρατάνε τη θερμοκρασία σε κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ενώ αντίθετα στην περιοχή του Αιγαίου και στα πέριξ τμήματα ελαφρώς κάτω από τα κανονικά.

Γενικά λίγα φαινόμενα που θα σημειωθούν στο Ιόνιο την Ήπειρο και κατά δευτερεύον λόγο στη Θεσσαλία την Μακεδονία και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο. Ανεπηρέαστες τελείως περιοχές του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

+++++++++++++++++++++++

Σύνοψη.

Θερμοκρασιακα ο μήνας θα βρεθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας 1-2 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Θα έχουμε από ότι φαίνεται έναν ελαφρώς ψυχρό έως ψυχρό μήνα.

Υετικα ο μηνάς θα βρεθεί σε επίπεδα  αρκετά κάτω από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας. Αξιόλογες βροχές θα σημειωθούν μόνο στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά όπου και πάλι δεν φαίνεται να φτάνουμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *