Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Από το όψιμο καλοκαίρι στο πρώιμο βαθύ φθινόπωρο.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 14ης Σεπτεμβρίου.

15 και 16 Σεπτεμβρίου.

> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++

17 με 19 Σεπτεμβρίου.

65% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στις 18 και 19 του μήνα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Θερμοκρασίες 32 και στη συνέχεια 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

35% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας ενώ στις 19 του μήνα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στην Ήπειρο και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες. Θερμοκρασίες 34 με 36 βαθμούς Κελσίου με πτώση μικρή στα δυτικά και βόρεια στο τέλος της περιόδου.

+++++++++++++++++

20 με 22 Σεπτεμβρίου.

37% πιθανότητα για τοπικές βροχές στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα στις 22 του μήνα που θα ενταχθούν σε όλα τα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και κατά τόπους στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα. Θερμοκρασία σε πτώση θα φτάσει το πολύ έως 25 με 27 βαθμούς κελσίου σε δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

33% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού σημαντική στη Μακεδονία τη Θράκη και αργότερα στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα και τη βόρεια Πελοπόννησο με πολλές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα. Θερμοκρασία αρχικά έως 32 με 33 βαθμούς θα πέσει σημαντικά στις 21 και 22 του μήνα όπου δεν θα ξεπεράσει τους 25 με 27 στα δυτικά και χαμηλότερα επίπεδα στην υπόλοιπη χώρα.

30% πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ στις 22 του μήνα θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα στη Μακεδονία τη Θράκη ενώ λίγα τοπικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία την Ήπειρο τη βόρεια Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες, την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες αρχικά έως 34 βαθμούς θα πέσω στις 22 του μήνα στους 27 με 29.

+++++++++++++++++

23 με 27 Σεπτεμβρίου.

32% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στην ανατολική και νότια χώρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες προς τις 26 του μήνα θα επεκταθούν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ανεπηρέαστα τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα ενώ αντίθετα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία τις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια και πιθανόν την βόρεια Στερεά Ελλάδα. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση το πολύ έως τους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου.

32% πιθανότητα μία σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά και βόρεια σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θεσσαλία την βόρεια Στερεά Ελλάδα την και πιθανόν τη Θράκη. Τα λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Κρήτη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από τους 27 βαθμούς στη νότια στη συνέχεια δεν θα ξεπερνάει τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου ενώ στα κεντρικά και βόρεια θα βρίσκεται κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

23% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ λίγα φαινόμενα να σημειωθούν και στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 31 βαθμούς Κελσίου θα παίζουν στους 25 με 28 στη συνέχεια.

13% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Θεσσαλία την βόρεια Στερεά την βορειοδυτική Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο τέλος της περιόδου αναμένεται και νέα μεταβολή από τα δυτικά με τοπικές βροχές και ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και ασθενέστερα στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα. Θερμοκρασίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα έως 24 βαθμούς στην αρχή θα ανέβει  στη συνέχεια στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για 15 και 16 Σεπτεμβρίου έχει κλειδώσει ότι ο καιρός θα είναι καλός με θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Για το τριήμερο 17 με 19 Σεπτεμβρίου η βασική τάση του καιρού είναι ότι θα συνεχιστεί ο καλός και ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στην Ήπειρο και τη Μακεδονία και κυρίως στα ορεινά ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει σε καλοκαιρινά επίπεδα 33 με 36 βαθμών κελσίου.

Για το τριήμερο 20 με 22 Σεπτεμβρίου έχει σχεδόν κλειδώσει βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως τμήματα τα νησιά του Ιονίου της Ήπειρου της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και πιθανόν κάποια τμήματα της βόρειας Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε πτώση από τους 32 με 33 βαθμούς γρήγορα στους 25 με 27.

Τέλος για το πενθήμερο 23 με 27 Σεπτεμβρίου αναμένονται ένα ή και δύο βαρομετρικά χαμηλά που θα δώσουν αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν του βορειοανατολικού Αιγαίου. Λιγότερες οι πιθανότητες να επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι Κυκλάδες η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα είναι αποκλειστικά με βόρειο ρεύμα ή θα συνδυαστεί με νοτιάδες. Το σίγουρο είναι ότι τις ημέρες με τα φαινόμενα η θερμοκρασία θα πέσει και κάτω από τους 21 με 23 βαθμούς η μέγιστη τιμή στην βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Από το όψιμο καλοκαίρι στο πρώιμο βαθύ φθινόπωρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *