Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Βελτιώνεται ο καιρός με σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες και στο βάθος νέες βροχές.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 9ης Σεπτεμβρίου 2021.

12 και 13 Σεπτεμβρίου.

60% πιθανότητα για τοπικές μπόρες και πιθανόν καταιγίδες στα νησιά του νότιου Ιονίου την Πελοπόννησο και τη δυτική και κεντρική Στερεά.Θερμοκρασίες 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

40% πιθανότητα για λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

14 με 16 Σεπτεμβρίου.

65% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες έως 32 βαθμούς Κελσίου.  Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων βροχών στη Χαλκιδική και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

35% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες όταν φτάνουν τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

17 με 19 Σεπτεμβρίου.

44% πιθανότητα για θερμοκρασίες 32 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα. Αλλαγή του καιρού στην Ήπειρο το Ιόνιο την δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελοπόννησο με τοπικές μπόρες κατά περιόδους. Λίγα φαινόμενα πιθανόν να επηρεάσουν και τη Μακεδονία.

38% πιθανότητα για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας από τους 33 τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά ηπειρώτικα. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Ήπειρο , Μακεδονία και πιθανόν στο βόρειο Ιόνιο.

18% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά ,Μακεδονία και πιθανόν την δυτική και βόρεια Θεσσαλία και τμήματα της Θράκης και του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Θερμοκρασία οχι πάνω από 25 με 27 βαθμούς Κελσίου στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ στα πολύ ανατολικά και νότια τμήματα θα φτάνει τοπικά τους 30 με 32.

++++++++++++++++++

20 με 24 Σεπτεμβρίου 

42% πιθανότητα για θερμοκρασίες αρχικά έως 30 βαθμούς Κελσίου ενώ σταδιακά θα πέσει σημαντικά λόγω επικράτησης βοριάδων έως τους 22 με 24 στις περισσότερες περιοχές της χώρας.  Σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλη την Ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Ιονίου με πολλές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Ανεπηρέαστα θα παραμείνουν οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου των Κυκλάδων των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

38% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη Θεσσαλία τη Μακεδονία η Θράκη με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Κάποια φαινόμενα θα επηρεάσουν και τμήματα του Ιονίου της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου και νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου. Ανεπηρέαστη η Αττική η ανατολική Πελοπόννησο οι Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα η Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες σε γενικά υψηλά επίπεδα λόγω των νοτιάδων στα νοτιοδυτικά νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας που δεν θα έχουν φαινόμενα.

22% πιθανότητα για θερμοκρασίες αρχικά έως 28 βαθμούς και στη συνέχεια έως 31. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στις 21 και 22 του μήνα σε νησιά του Ιονίου και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και προς το τέλος της περιόδου στη Μακεδονία και τη Θράκη άνευ σημασίας.

++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται διαταραχή με επηρεάσει τμήματα του νότιου Ιονίου της Πελοποννήσου και πιθανόν της δυτικής και κεντρικής Στερεάς χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα η πολύ λίγα αφού οι πιθανότητες είναι γενικά μοιρασμένες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επηρεαστούν άλλες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες σε καλά επίπεδα κοντά στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια για το τριήμερο 14 με 16 Σεπτεμβρίου πιθανότητες είναι συντριπτικές για καλοκαίρια στη χώρα με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 32 βαθμούς Κελσίου ενώ υπάρχει σε ένα ποσοστό κοντά στο 35% να ανέβει λίγο παραπάνω πρόσκαιρα λόγω του νοτίου ρεύματος. Υπάρχει συμφωνία με τα δεδομένα της προηγούμενης τάσης που αναρτήσαμε.

Για το επόμενο τριήμερο 17 με 19 Σεπτεμβρίου είναι αρκετά έως πολύ σίγουρο η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο και θα φτάσει κατά τόπους τους 32 με 35 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Έχουμε δηλαδή μία ανάπαυλα καλοκαιριού.  Σημαντική πιθανότητα οι νοτιάδες της δυτικής Ελλάδας να φέρουν και κάποια φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και πιθανόν την Μακεδονίας και την βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Υπάρχει δηλαδή απόλυτη ταύτιση με τα δεδομένα της προηγούμενης τάσης που αναρτήσαμε.

Τέλος για την περίοδο 20 με 24 Σεπτεμβρίου  υπάρχει σημαντική πιθανότητα άνω του 80% για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει από τώρα αν αλλαγή του καιρού Θα οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά με μεταφορά θερμών αερίων μαζών ή θα είναι καιρός ψυχρής λίμνης με επικρατήση βοριάδων και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. 

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Βελτιώνεται ο καιρός με σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες και στο βάθος νέες βροχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *