Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Bελτίωση του καιρού για κάποιες μέρες με άνοδο της θερμοκρασίας και συστήματα από τα δυτικά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 6ης Σεπτεμβρίου 2021.Έρχεται σταδιακή βελτίωση του καιρού για κάποιες μέρες με άνοδο της θερμοκρασίας και συστήματα από τα δυτικά.

9 με 10 Σεπτεμβρίου.

55% πιθανότητα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Πολύ λίγα φαινόμενα στην Μακεδονία την Θεσσαλία το εσωτερικό της Πελοποννήσου και τη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασίες 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

45% πιθανότητα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Σποράδες την Εύβοια και την ανατολική Στερεά στα ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην Πελοπόννησο την βόρεια Κρήτη στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και την Θράκη. Θερμοκρασίες σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα έως 27 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

++++++++++++++++++++

11 με 13 Σεπτεμβρίου.

33% πιθανότητα λίγα τοπικά φαινόμενα ανατολική Στερεά την Εύβοια και την Πελοπόννησο και αργότερα στα νησιά του νότιου Ιονίου.Θερμοκρασίες σε σταδιακή μικρή άνοδο έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

20% πιθανότητα για θερμοκρασίες 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. Πολύ λίγα τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο αρχικά ενώ στη συνέχεια σημαντική αλλαγή του καιρού στο νότιο Ιόνιο όλη την Πελοπόννησο και κατά τόπους στην ανατολική Στερεά και τη βόρεια Κρήτη με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Λίγα φαινόμενα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και στα ορεινά της Θεσσαλίας. Θερμοκρασία μεταξύ 27 και 30 βαθμών κελσίου.

35% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά της Πελοποννήσου αρχικά και βελτίωση του καιρού στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασίες 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

12% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά τα ορεινά της Πελοποννήσου σε κατά τόπους στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία 29 με 31 βαθμούς Κελσίου. 

++++++++++++++++

14 με 16 Σεπτεμβρίου.

32% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

22% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά κυρίως της ηπειρωτικής χώρας  και στις 16 του μήνα στο βόρειο Ιόνιο. Θερμοκρασίας 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

18% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο την Πελοπόννησο την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

12% πιθανότητα μία σημαντική αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Θεσσαλία την Στερεά  στην Εύβοια τις Σποράδες την Πελοπόννησο στη δυτική Μακεδονία με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Λίγα φαινόμενα στην υπόλοιπη Μακεδονία τη Θράκη και την βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασίες 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

10% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία σε σταδιακή σημαντική άνοδο από τους 34 στους 36 και στη συνέχεια στους 39 βαθμούς Κελσίου.

8% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού 15 και 16 του μήνα πρώτα στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική χώρα και στη συνέχεια σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Πελοποννήσου και πιθανόν της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και της βόρειας Κρήτης. Επικράτηση νοτιάδων και θερμοκρασίες σε ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα φτάνει τοπικά τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 27.

++++++++++++++++

17 με 21 Σεπτεμβρίου.

22% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα με τοπικές βροχές και καταιγίδες που θα είναι ισχυρές από τη Στερεά και βορειότερα με βελτίωση από τις 19 του μήνα και μετά. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασίες 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

20% πιθανότητα αλλαγή του καιρού στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες στη Μακεδονία την Θεσσαλία την Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο με τοπικές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν και τα ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και της βόρειας Κρήτης. Ανεπηρέαστο το ανατολικό Αιγαίο, οι Κυκλάδες ,τα Δωδεκάνησα και τα νησιά κεντρικού και νοτίου Ιονίου. Θερμοκρασίες 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

16% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο την Μακεδονία την Θεσσαλία την Στερεά και λιγότερο στην Πελοπόννησο το νότιο Ιόνιο την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Ανεπηρέαστα ανατολικό Αιγαίο ,Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια 29 με 31 βαθμούς Κελσίου και χαμηλότερα στην υπόλοιπη χώρα.

16% πιθανότητα σταδιακή αλλαγή του καιρού με λίγες βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας αρχικά ενώ στις 20 και 21 του μήνα σημαντική αλλαγή στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα με πολλές βροχές και καταιγίδες. Ανεπηρέαστη Θράκη ανατολικό Αιγαίο Κυκλάδες Κρήτη Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

13% πιθανότητα καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες αρχικά 31 με 32 και στη συνέχεια 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

13% πιθανότητα αστάθεια στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την δυτική Μακεδονία την δυτικη Στερεά την δυτική και βόρεια Θεσσαλία την δυτική και βόρεια Πελοπόννησο και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία με σποραδικές βροχές και καταιγίδες ισχυρές στα δυτικότερα τμήματα και η κατάσταση θα διατηρηθεί κατά περιόδους έως το τέλος. Ισχυροί νοτιάδες στο Ιόνιο. θερμοκρασίες 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Η πορεία του καιρού σε γενικές γραμμές συμπλέει με τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση που κάνανε πριν αρκετές μέρες για σταδιακή αλλαγή των βοριάδων σε νοτιάδων από τα μέσα του μήνα και μετά.

Για το διήμερο 9 με 10 Σεπτεμβρίου θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν και λίγα φαινόμενα σε άλλες περιοχές πέριξ του Αιγαίου. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 11 με 13 Σεπτεμβρίου γενική τάση είναι να υπάρξει βελτίωση του καιρού με πιθανότητα για λίγες βροχές σε ανατολική Στερεά, Εύβοια και Πελοπόννησο και γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο έως 28 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Για το τριήμερο 14 με 16 Σεπτεμβρίου γενική τάση είναι να παραμείνει καλός ο καιρός με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 28 και 32 βαθμών κελσίου.

Τέλος για το πενθήμερο 17 με 21 Σεπτεμβρίου υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Η γενική τάση πάντως είναι να μας επισκεφτεί από τα δυτικά κάποιο βαρομετρικό χαμηλό και να δώσει φαινόμενα αρκετά στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και δευτερευόντως σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι θερμοκρασίες λόγω των νοτιάδων θα παραμένουν σε γενικές γραμμές σε καλά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Επισημάνσεις!!

Η τάση του καιρού αναφέρεται στα γενικά μοτίβα του καιρού (patterns)  που θα επικρατήσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Η πρόγνωση αναφέρεται σε αναλυτικές πληροφορίες καιρού για τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *