Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Αρκετές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας με τη θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος(ΕNSEMBLES)  των τριών βασικών παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων.

7 με 8 Σεπτεμβρίου.

70% πιθανότητα η αστάθεια σε τμήματα του νότιου Ιονίου της Πελοποννήσου της Στερεάς Ελλάδας της Θεσσαλίας της Εύβοιας και της βόρειας Κρήτης με τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Θερμοκρασίες έως 25 βαθμούς Κελσίου και μόνο στα δυτικά θα τοπικά θα φτάνουν τους 27.

30% πιθανότητα για αστάθεια σε τμήματα όλης της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου με τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες ενώ ανεπηρέαστα θα είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οιΚυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μόνο. Θερμοκρασίες έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

+++++++++++++++++++++

9 έως 11 Σεπτεμβρίου.

60% πιθανότητα για θερμοκρασίες αρχικά 26 και στη συνέχεια 29 βαθμούς Κελσίου. Ψυχρή λίμνη πάνω στη χώρα θα δημιουργεί κατά περιόδους αστάθεια με τοπικά φαινόμενα κυρίως στη δυτική Μακεδονία στη Θεσσαλία τα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο την Στερεά την Πελοπόννησο και την βόρεια Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

40% πιθανότητα για μετακίνηση ψυχρού αυλώνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας με τοπικά φαινόμενα σε όλη την ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο εκτός από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 28 βαθμών Κελσίου

++++++++++++++++++++++

12 με 14 Σεπτεμβρίου.

36% πιθανότητα μικρή αστάθεια στην αρχή της περιόδου στη Μακεδονία και πιθανόν στα ορεινά της Θεσσαλίας με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

42% πιθανότητα και θερμοκρασίες 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα σε καμία περιοχή της χώρας.

22% πιθανότητα για λίγες σποραδικές μπόρες στην αρχή της περιόδου στα ορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας από τη Θεσσαλία και νοτιότερα με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία μεταξύ 28 και 32 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++++++++

15 έως 19 Σεπτεμβρίου.

38% πιθανότητα για με μικρό διαταραχές από τα δυτικά προς τα βόρεια της χώρας μας που θα δίνουν λίγες τοπικές μπόρες στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο της δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στα δυτικά και βόρεια της Θεσσαλίας και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ανεπηρέαστη η υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες κοντά στις 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

35% πιθανότητα για θερμοκρασίες 30 με 32 βαθμούς Κελσίου. Διαταραχές θα επηρεάζουν κατά περιόδους τα νησιά του Ιονίου τη δυτική ηπειρωτική χώρα και πιθανόν την βόρεια Κρήτη και σποραδικά την Μακεδονία και τα ορεινά της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.

27% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τις 16 του μήνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο και την δυτική Κρήτη. Ανεπηρέαστες οι υπόλοιπες ανατολικές περιοχές της χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά 32 με 33 βαθμούς Κελσίου αλλά θα πέσουν στη συνέχεια Στους 26 με 28.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Φαίνεται να ξεκαθαρίζει το βασικό μοτίβο του καιρού των επόμενων δύο εβδομάδων. Για το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες διαταραχή από τα δυτικά να δώσει κάποιες βροχές περισσότερο στα νησιά του Ιονίου την Στερεά Ελλάδα  στην Εύβοια την Πελοπόννησο και λιγότερο σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα πιθανόν γύρω από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια να είναι ισχυρά. Θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.

Στη συνέχεια για το τριήμερο 9 έως 11 Σεπτεμβρίου η αστάθεια θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές μπόρες αλλά και ανοίγματα στον καιρό λόγω ψυχρής λίμνης ή  ψυχρού αυλώνα που θα διέλθει με αργή κίνηση από τη χώρα μας προς τα ανατολικά. Θερμοκρασίες σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.

Για το επόμενο τριήμερο 12 με 14 Σεπτεμβρίου η γενική τάση του καιρού είναι να βελτιωθεί σταδιακά με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου για κάποιες μέρες. Υπάρχει πιθανότητα στην αρχή να υπάρξουν κάποια φαινόμενα κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας.Θερμοκρασία πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Τέλος για το διάστημα 15 έως 19 Σεπτεμβρίου διαταραχές θα κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας μας χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν θα έχουμε λίγα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια τμήματα (που είναι και το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή) ή θα έχουμε και νέα αξιόλογη αλλαγή του καιρού με αρκετές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Όπως και να έχει για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι περιοχές που θα δεχτούν τα λιγότερα ή και καθόλου φαινόμενα θα είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και πιθανόν η ανατολική Κρήτη. Αντίθετα σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα βρέξει κάποιες από αυτές τις μέρες. Όσο δυτικά και βόρεια τόσο περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Αρκετές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας με τη θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *