Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 4-6/9/2021 (+ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα αλλά τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία και πιθανόν να σημειωθούν λίγες βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής. Έως αργά το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και ενδέχεται να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί έως 7 μποφόρ και από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 3 στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 12 έως 30 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ενώ στα νησιωτικά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 27.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες στις ορεινές περιοχές της περιφέρειας. Στα πεδινά και τις Σποράδες δεν αναμένονται φαινόμενα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.

Oι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί ανατολικοί 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και σταδιακά το μεσημέρι και το απόγευμα θα επικρατήσει παντού το ανατολικό νοτιοανατολικό ρεύμα έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Λάρισας και της Καρδίτσας από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια τη Μαγνησία και τις Σποράδες από 19 έως 28.

++++++++++++++++

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου και την δυτική και κεντρική Μακεδονία τοπικές νεφώσεις με σποραδικές μπόρες και στα ανοιχτά του Ιονίου καταιγίδες. Σταδιακά μέχρι τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις θα έχουν αυξηθεί σε όλο τα Ηπειρώτικα και το Ιόνιο και θα εκδηλώνονται σποραδικές μπόρες μικρής διάρκειας που θα είναι ισχυρές στους νόμους Ημαθίας Πιερίας Κοζάνης Φλώρινας και Πέλλας. Σταδιακά προς τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας  και του Ιονίου και κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Ανεπηρέαστες θα είναι οι περιοχές της Θράκης των νησιών του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου ,Σποράδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νότια Εύβοια και Αττική. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις βραδινές ώρες στις προαναφερθείσες περιοχές και κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ ενώ προς το βράδυ οι ασθενείς άνεμοι θα ενισχυθούν από βορειοδυτικές διευθύνσεις και στο βόρειο Ιόνιο και το Θερμαϊκό.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 14 έως 24 και τοπικά σε ευπαθείς τη ζέστη περιοχές της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και της ανατολικής Πελοποννήσου 26 με 29 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις από το πρωί στα βόρεια τμήματα του νομού Λάρισας όπου θα εκδηλώνονται και λίγες βροχές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη την περιφέρεια και κατά τόπους στα ορεινά τμήματα των Τρικάλων της Λάρισας της Καρδίτσας και αργότερα και σε πεδινά τμήματα θα είναι ισχυρά. Στις Σποράδες δεν αναμένονται φαινόμενα ενώ στο νομό Μαγνησίας θα είναι σποραδικά και μικρής διάρκειας. Αναμένονται κατά τόπους και πάνω από 20 με 30 χιλιοστά βροχής στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας και  λιγότερα στα πεδινά.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά γενικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις που πιθανόν να δίνουν λίγες σποραδικές βροχές τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα κρατήσουν κατά διαστήματα έως και αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες ενώ τις μεσημεριανές ώρες ίδιας έντασης άνεμοι θα επικρατήσουν και στις πεδινές περιοχές. Από αργά το βράδυ στα παραθαλάσσια τμήματα θα στραφούν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Λάρισας και της Καρδίτσας από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα τη Μαγνησία και τις Σποράδες από 20 έως 27.

+++++++++++++++++++

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Προβλέπεται  τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και την ηπειρωτική χώρα άστατο καιρό κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες αλλά θα υπάρχουν και αρκετά μεγάλα διαστήματα βελτίωσης. Σταδιακά προς το μεσημέρι η αστάθεια θα επικεντρωθεί στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Σποράδες όπου θα σημειώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες ενώ στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει απλά πιθανότητα για λίγες σποραδικές βροχές. Τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα συνεχιστούν μέχρι και αργά το βράδυ ενώ θα επεκταθούν και σε τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανόν της βόρειας Κρήτης. Ο καιρός αργά το βράδυ θα έχει βελτιωθεί στο μεγαλύτερο μέρος  των νησιών του Ιονίου της Μακεδονίας της Θράκης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου των Κυκλάδων των Δωδεκανήσων της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της δυτικής και κεντρικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 και μετά το μεσημέρι κατά τόπους και 8 με 9 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 4.

Η θερμοκρασία σε πτώση σε περιοχές που θα σημειώνονται φαινόμενα θα κυμανθεί στη δυτική χώρα την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από 12 έως 28 βαθμούς ενώ στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα τμήματα από 14 έως 24 και στα νησιωτικά του Ιονίου και του Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 27.

Θεσσαλία: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές και κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα λίγων καταιγίδων με βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Λάρισα: προβλέπεται νεφελώδης καιρός με τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Από αργά το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα αλλά γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 6 και πιθανόν για λίγο και 7 μποφόρ ενώ στα πεδινά τμήματα οι ασθενείς άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 3 με 4.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 16 έως 24 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια τη Μαγνησία και τις Σποράδες από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

https://meteologix.com/

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *