Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες στη χώρα. Επαναφορά κανονικών θερμοκρασιών και πρωτοβρόχια σε Ιόνιο και ηπειρωτικά.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος(ENSEMBLES)  των βασικών παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων.

1 και 2 Σεπτεμβρίου.

40% πιθανότητα  για λίγες μεμονωμένες μπόρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα ορεινά της Θράκης. Θερμοκρασίες 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

20% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Θερμοκρασία 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

40% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες μπόρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και πιθανόν την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Θερμοκρασία μεταξύ 32 και 34 βαθμών κελσίου.

+++++++++++++++++

3 έως 5 Σεπτεμβρίου.

34% πιθανότητα και γενικά καλό καιρό με λίγες τοπικές καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενώ στις 5 του μήνα θα υπάρξει διαταραχή από τα δυτικά που θα δώσει εκ νέου κάποιες καταιγίδες στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία μεταξύ 31 και 34 βαθμούς Κελσίου.

48% πιθανότητα για θερμοκρασίες  28 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Διαταραχή θα δώσει λίγες τοπικές μπόρες στην ανατολική Μακεδονία τη Χαλκιδική τις Σποράδες και αργότερα στο Ιόνιο την Ήπειρο την δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο την Θεσσαλία και την Μακεδονία.

18% πιθανότητα για αστάθεια στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας στις 4 και 5 του μήνα ενώ δεν θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασία έως 28 με 30 βαθμούς με πτώση στις 5 του μήνα.

++++++++++++++++

6 έως 8 Σεπτεμβρίου.

34% πιθανότητα για μικρή αστάθεια αρχικά σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου ενώ σταδιακά προς τις 7 και 8 του μήνα θα υπάρξει σημαντικότερη αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τοπικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και της βόρειας Κρήτης. Ανεπηρέαστα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι Κυκλάδες η ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Έως 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά έως 27 στις υπόλοιπες περιοχές.

28% πιθανότητα για θερμοκρασίες έως 29 βαθμούς στα δυτικά και ως 27 στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα  και την  Κρήτη με αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Ανεπηρέαστα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

22% πιθανότητα για άστατο καιρό κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές μπόρες και καταιγίδες στις 6 και τις 7 του μήνα στη Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Θράκη και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τη δυτική Ελλάδα και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Ανεπηρέαστα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς στα δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα ξεπερνά τους 26.

18% πιθανότητα για υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στους 35 με 36 και στις 7 του μήνα στους 32. Αστάθεια από το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου στη Μακεδονία τη Θράκη και αργότερα στη Θεσσαλία τα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο και τη βόρεια Στερεά με τοπικές μπόρες και λίγες σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση στο τέλος της περιόδου. Ανεπηρέαστη ανατολική Στερεά και ανατολικό Αιγαίο οι Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

++++++++++++++++

9 έως 13 Σεπτεμβρίου.

20% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα ενώ στις 11 του μήνα θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη που στις 12 του μήνα θα μετακινηθούν και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας.  Θερμοκρασίες έως 32 με 34 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

20% πιθανότητα για θερμοκρασίας στα δυτικά έως 31 βαθμούς και ως 27 είμαι 28 στην υπόλοιπη χώρα. Τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο τη βόρεια Κρήτη και πρόσκαιρα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

20% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Θερμοκρασία 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

20% πιθανότητα με θερμοκρασίες 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Λίγα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια  και τη βόρεια Κρήτη στην αρχή της περιόδου με βελτίωση αργότερα.

10% πιθανότητα για τοπική αστάθεια με τοπικές βροχές και μπόρες μικρής διάρκειας στη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο στη Χαλκιδική και πιθανόν για λίγο στην κεντρική Μακεδονία. Θερμοκρασία έως 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και 28 στην υπόλοιπη χώρα με άνοδο στις 12 και 13 του μήνα στους 33-34.

10% πιθανότητα για θερμοκρασίες έως 27 με 29 βαθμούς Κελσίου και πρόσκαιρα στις 12 του μήνα 32 στα νότια τμήματα με σημαντική πτώση αργότερα. Αστάθεια σεπεριοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας με τοπικές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν πρόσκαιρα και τη βόρεια Κρήτη ενώ προς το τέλος της περιόδου τοπικές καταιγίδες θα επηρεάσουν και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ανεπηρέαστα οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 1-2 Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι θα σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που πιθανόν να επηρεάσουν και λίγο και την ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή μεταξύ 31 και 34 βαθμών κελσίου.

Στη συνέχεια για το τριήμερο 3 έως 5 Σεπτεμβρίου  η τάση είναι να σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες από τη Χαλκιδική έως τηνανατολική Στερεά στην αρχή της περιόδου ενώ στη συνέχεια θα συμειωθουν εκ νέου φαινόμενα σε αρκετές περιοχές του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και πιθανόν της βόρειας Στερεάς. Θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 28 και 32 βαθμών κελσίου.

Για το επόμενο τριήμερο 6 με 8 Σεπτεμβρίου φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα για τοπικές μπόρες στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα τμήματα της χώρας σε μία ή σε δύο διαταραχές. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα έως 26 με 29 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.  Μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα στο 18% για κάποια πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας.

Τέλος για την περίοδο 9 έως 13 Σεπτεμβρίου υπάρχει μεγάλη ρευστότητα με μία γενική τάση να σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες κατά περιόδους στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα τη Θράκη και πιθανόν στη βόρεια Κρήτη ενώ η θερμοκρασία ενδέχεται να βρεθεί κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου με μικροκυμανσεις  λίγο πάνω και λίγο κάτω από αυτό το όριο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες στη χώρα. Επαναφορά κανονικών θερμοκρασιών και πρωτοβρόχια σε Ιόνιο και ηπειρωτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *