ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά πήγε η εκτίμηση του Αυγούστου αφού εντόπισε σε γενικές γραμμές τις περιόδους αστάθειας με κάποιες μέρες βέβαια απόκλιση.  Στο θέμα της θερμοκρασίας έχουμε επιβεβαιώση 100% αφού αναφέραμε απόκλιση 2 με 2,5 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον και όντως η απόκλιση θα βρεθεί κοντά στους 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.  Επίσης όντως ο καύσωνας κράτησε τις πρώτες 10 μέρες ενώ από κει και πέρα υπήρξε αποκλιμάκωση με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αλλά σε καμία περίπτωση σε επίπεδα καύσωνα. Ο μήνας πράγματι σε γενικές γραμμές ήταν ξηρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από σποραδικές περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας όπου σημειώθηκαν κάποιες καταιγίδες.  Για τη Λάρισα παραδείγματος χάρη η βροχόπτωση ήταν αρκετά σημαντική και αγγιξε το διπλάσιο από τις κανονικής τιμης για το μήνα ενώ αντίθετα στα Τρίκαλα έβρεξε μόλις το ένα τρίτο της κανονικής τιμής για το μήνα.  Αυτό ονομάζεται τοπικοτητα τη θερινή περίοδο και έχουμε γράψει ολόκληρο άρθρο για το ότι κανένας δεν γνωρίζει που θα σημειωθούν τα φαινόμενα ακριβώς τη θερινή περίοδο.

Ρίχνοντας μία ματιά στους δείκτες βλέποντας ότι ο ENSO βρίσκεται σε θερμοκρασιακές αποκλίσεις ουδέτερες (-0.3°C)  με τάσεις ελαφρώς καθοδικές το επόμενο διάστημα.  Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να έχουμε ένα ασθενικό LANINA το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα που έρχεται. Το ENSO μαζί με κάποιους άλλους κεντρικούς δείκτες θα μας δείξουν το γενικό μοτίβο του καιρού για το χειμώνα που έρχεται. Έως τότε όμως έχουμε ακόμα πολλά στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώσουμε για να γνωρίζουμε το φθινόπωρο που έρχεται.

Στις 8 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο με τις πρώτες εκτιμήσεις για το φθινόπωρο το 2021 που θα έπρεπε όλοι να έχετε ανάγνωσει.

Τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Σεπτέμβριο.

1 με7 Σεπτεμβρίου.

Υψηλές βαρομετρικής πίεσης στη Μεγάλη Βρετανία θα βοηθήσουν στην κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.  Αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην βόρεια και Ανατολική Ευρώπη και ο άστατος καιρός στις περισσότερες περιοχές εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και τις γύρω περιοχές.

+++++++++++++++++

8 με 15 Σεπτεμβρίου.

Επαναφορά των σχετικά χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Δυτική Και βόρεια Ευρώπη και των σχετικά υψηλών στην περιοχή της Μεσογείου και της νότιας Ρωσίας. Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας στην Δυτική και νότια Ευρώπη ενώ αντίθετα στη Βόρεια και Ανατολική το βόρειο ρεύμα θα παραμείνει μαζί με τις ψυχρές αέριες μάζες. Άστατος ο καιρός σε πολλές περιοχές της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

++++++++++++++

16 με 22 Σεπτεμβρίου.

 εγκαθίδρυση ισχυρών χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στη Μεγάλη Βρετανία και υψηλών στην Ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα το ρεύμα να γίνει δυτικό και θερμές αέριες μάζες να κατακλύσουν τις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου της νότιας Ρωσίας της Μέσης Ανατολής και κατά τόπους και της Μεγάλης Βρετανίας. Αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

+++++++++++++++++++

23 με 30 Σεπτεμβρίου. 

Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο με τις χαμηλές βαρομετρικής πίεσης της Μεγάλης Βρετανίας και της σκανδιναβίας με να μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη καθώς και τη Ρωσία. Άστατος ο καιρός με τοπικές μπόρες στη δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

++++++++++++++++++++++

Ελλάδα.

1 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα ελαφρώς κάτω από τα κανονικά (1-2 βαθμούς) στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ αντίθετα στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα (2-4 βαθμούς). Καιρός άστατος με αρκετά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης του βορειοδυτικού Αιγαίου της Θεσσαλίας της Εύβοιας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα με τα λιγότερα να σημειώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη δυτική χώρα.

8 με 15 Σεπτεμβρίου.

Κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της βόρειας Ελλάδας ενώ στα νησιά του Ιονίου του Αιγαίου και την Κρήτη θα έχουμε ελαφρώς υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίας. Πολύ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Αντίθετα αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται κατά περιόδους σε περιοχές της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και πιθανόν της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και των υπολοίπων τμημάτων της Πελοποννήσου.

16 με 22 Σεπτεμβρίου.

Θερμές αέριες μάζες λόγω των του δυτικού ρεύματος στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα θα μεταφερθούν στην περιοχή μας. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται καθόλη την περίοδο 2-4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αρκετά λιγότερες από τις κανονικές βροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ αντίθετα οι περιοχές που δίνουν τις περισσότερες πιθανότητες για τοπικά φαινόμενα είναι η περιοχή της Θράκης του Ιονίου και πιθανόν τμημάτων της Πελοποννήσου σε γενικές γραμμές θα είναι ένα ξηρό 7ήμερο.

23 με 30 Σεπτεμβρίου.

Το δυτικό ρεύμα φαίνεται να συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να παραμένουν σε ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στη ανατολική χώρα. Αρκετές καταιγίδες θα σημειωθούν σε τμήματα του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και πιθανόν της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Αρκετά λιγότερα από τα κανονικά θα είναι τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα χωρίς όμως να εκλείπουν οι τοπικές συννεφιές και τοπικές βροχές κατά περιόδους.

++++++++++++++++++

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα έχει κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με το πρώτο μισό να δροσίζει αρκετά με τους βοριάδες ενώ στο δεύτερο μισό θα υπάρχουν οι δυτικοί άνεμοι τις περισσότερες ημέρες και η θερμοκρασία θα κρατηθεί σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.  Φαίνεται επίσης να έχουμε και αρκετές βροχές και καταιγίδες τις πρώτες 7 μέρες του μήνα ενώ τη δεύτερη εβδομάδα τα φαινόμενα θα απασχολήσουν κυρίως από την ανατολική χώρα.  Από κει και πέρα και έως το τέλος του μήνα η δυτική χώρα θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική Μεσόγειο να της δίνουν τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. 

Να τονίσουμε ότι σε μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις 1 έως 6 μηνών προσπαθούμε να εντοπίσουμε το γενικό μοτίβο του καιρού δηλαδή τον καιρό μεγάλης κλίμακας.  Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε το πού θα δημιουργούνται τα βαρομετρικά χαμηλά και τα βαρομετρικά υψηλά και ποιες περιοχές μάλιστα θα πλήττονται από πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες.

Πόσο έχει ευτελισθεί αυτή η επιστήμη από τσαρλατάνους ερασιτέχνες  και επαγγελματίες μετεωρολόγους.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *