Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Αργά και σταθερά βήματα προς το τέλος του φετινού βασανιστικού καλοκαιριού. Διάσπαρτες τοπικές καταιγίδες.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 23ης Αυγούστου 2021.

26 με 27 Αυγούστου.

> 95% πιθανότητα για τοπικές νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και τη Μακεδονία όπου δεν αποκλείονται λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις ορεινές περιοχές. Θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από τις κανονικές τιμές θα κυμανθούν από 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

+++++++++++++++++

28 με 30 Αυγούστου.

40% πιθανότητα για γενικά καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στις 29 και 30 του μήνα θα υπάρξει τοπική αστάθεια στη Μακεδονία όπου δεν αποκλείονται λίγες τοπικές καταιγίδες που πρόσκαιρα θα επηρεάσουν και τμήματα της Θράκης.  Θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή μεταξύ 32 και 35 βαθμών κελσίου.

60% πιθανότητα με καλό καιρό αρχικά σε όλη τη χώρα αλλά στις 29 και 30 του μήνα τοπικη αστάθεια θα δώσει σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και σε τμήματα της Μακεδονίας και πιθανόν της Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες αρχικά 34 και συνέχεια 37 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

++++++++++++++++++

31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

60% πιθανότητα  για θερμοκρασία σε σταδιακή μικρή άνοδο από τους 33 στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Τοπική αστάθεια στη Μακεδονία και τη Θράκη με τοπικές μπόρες και καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μεταξύ 33 και 36 βαθμών κελσίου.

40% πιθανότητα μία σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο στη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα. Θερμοκρασία κατά μέσο όρο στους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++

3 έως 7 Σεπτεμβρίου.

35% πιθανότητα  για θερμοκρασία από 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρή αστάθεια στη Μακεδονία τα νησιά του βόρειου Αιγαίου τις Σποράδες την Εύβοια με βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τοπικά στη Θεσσαλία την Ήπειρο τη Στερεά Ελλάδα και πιθανόν για λίγο την Πελοπόννησο τα νησιά του Ιονίου καθώς και την Κρήτη.

25% πιθανότητα αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα αναπτυχθεί αστάθεια στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα και θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες μικρής έντασης και διαρκείας θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Στερεά. Θερμοκρασίες 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

22% πιθανότητα θερμοκρασίες αρχικά 32-34 βαθμούς και σταδιακά μετά τις 5 του μήνα 35 με 37. Σε γενικές γραμμές καλός καιρός με αστάθεια μόνο στη Μακεδονία την ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες με λίγες τοπικές βροχές και καταιγίδες αλλά και μεγάλα διαστήματα βελτίωσης.

18% πιθανότητα με τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής έντασης και διαρκείας στην αρχή στη Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο με βελτίωση στη συνέχεια ενώ προς το τέλος της περιόδου νέα διαταραχή από τα δυτικά θα δώσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου Ιονίου. Πρόσκαιρα λίγα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και Σποράδες. Θερμοκρασίες αρχικά 31 με 32 βαθμούς Κελσίου αλλά στις 5 και στις 6 του μήνα θα φτάσουμε τις 35 με 36.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ

Για το διήμερο 26 με 27 Αυγούστου ο καιρός θα είναι καλός και μόνο σε τμήματα της Ηπείρου του βορείου Ιονίου της Μακεδονίας και πιθανόν τη Θράκη θα σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα με τις θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από τις κανονικές κοντά στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια για το επόμενο τριήμερο 28 έως 30 Αυγούστου υπάρχει σημαντική πιθανότητα κοντά στο 60% να υπάρχουν τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη Μακεδονία τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν της Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Για το επόμενο τριήμερο 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου έχουμε σημαντική πιθανότητα κοντά στο 60% και πάλι μόνο για τη Μακεδονία και Θράκη να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Υπάρχει όμως ευτυχώς και ένα σεβαστό ποσό κοντά στο 40% οι βροχές και καταιγίδες να είναι πιο εκτεταμένες και να επηρεάσουν μεγάλο τμήμα του Ιονίου όλης της ηπειρωτικής χώρας και το βόρειο Αιγαίο.  Ευελπιστούμε προς αυτή την τάση να πάνε τα πράγματα τελικά.

Τέλος για την περίοδο 3 έως 7 Σεπτεμβρίου οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες με γενική τάση τις κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες με αυξημένες γενικά πιθανότητες για αρκετές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στα βόρεια τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει  το τοπίο.  Οδεύουμε όμως από ότι φαίνεται σε οριστικό τέλος του φετινού καλοκαιρινού αίσχους και επαναφορά σε κανονικές συνθήκες για την εποχή.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Αργά και σταθερά βήματα προς το τέλος του φετινού βασανιστικού καλοκαιριού. Διάσπαρτες τοπικές καταιγίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *