Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Μάχες του βοριά με τις θερμές εισβολές και την αστάθεια στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

Τάση καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της 21ης Αυγούστου 2021.

24 με 25 Αυγούστου.

60% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μέγιστες θερμοκρασίες 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

40% πιθανότητα για θερμοκρασίες 35 με 37 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και νότια ενώ θα επικρατήσει σταδιακά αστάθεια σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως μακριά από τα παραθαλάσσια τμήματα.

+++++++++++++++

26 με 28 Αυγούστου.

48% πιθανότητα για αστάθεια στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά στις 26 και 27 του μήνα ενώ τοπικά φαινόμενα θα επηρεάσουν και τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής και πιθανόν της Πελοποννήσου και της δυτικής Θεσσαλίας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στη δυτική Ελλάδα έως 30 βαθμούς ενώ στα ανατολικά τμήματα της χώρας θα φτάνει τοπικά τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

27% πιθανότητα για κανονικές θερμοκρασίες 32 με 35 βαθμούς Κελσίου ενώ θα σημειωθούν και τοπικές βροχές και καταιγίδες σε τμήματα των νησιών του Ιονίου της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν στα δυτικά και βόρεια της Θεσσαλίας και στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς.

25% πιθανότητα για τοπική αστάθεια στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά περιόδους ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τα ορεινά της Πελοποννήσου της δυτικής Μακεδονίας και σε νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασίες έως 28 με 30 βαθμούς στη δυτική χώρα ενώ στα ανατολικά τμήματα θα φτάνει τους 32 με 33.

+++++++++++++++++

29 με 31 Αυγούστου 

48% πιθανότητα για θερμοκρασίες 35 έως 36 και πρόσκαιρα στις 30/8  37 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα. Καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές καταιγίδες στις 31 του μήνα στα ορεινά της Μακεδονίας.

28% πιθανότητα για τοπικές μπόρες στην Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική στερεά τα ορεινά της Πελοποννήσου και πιθανόν και στα υπόλοιπα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

26% πιθανότητα θερμοκρασίες 35 με 37 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά ηπειρώτικα. Λίγα τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας και πιθανόν της Θεσσαλίας.

++++++++++++++++

1η έως 5 Σεπτεμβρίου.

40% πιθανότητα για θερμοκρασίες κάτω από 30 βαθμούς κελσίου σε όλες τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Λίγα τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στην ανατολική Θεσσαλία και την Θράκη και πιθανόν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

60% πιθανότητα για θερμοκρασίες 30 με 33 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλη την ηπειρωτική χώρα μικρής έντασης και διαρκείας εκτός από τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα η λίγο υψηλότερα το διήμερο 24 και 25 Αυγούστου. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα κοντά στο 40% να υπάρξει αστάθεια στη Μακεδονία με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Για την περίοδο 26 έως 28 Αυγούστου οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε κανονικά σχεδόν για την εποχή επίπεδα μεταξύ 33 και 36 βαθμών κελσίου ενώ τοπικές μπόρες θα σημειωθούν κυρίως στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και κατά περίπτωση και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Για το τριήμερο 29 έως 31 Αυγούστου φαίνεται ότι θα έχουμε μία μικρή πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας κοντά στους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα είναι καλός με πιθανότητα για λίγες τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.

Τέλος για το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου οι περισσότερες πιθανότητες κοντά στο 60% δείχνουν ότι θα έχουμε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες το πολύ έως 30 με 33 βαθμούς Κελσίου ενώ θα σημειώνονται τοπικές μπόρες και βροχές στην ηπειρωτική χώρα μικρής έντασης και διάρκειας που δεν θα απασχολήσουν τη Θράκη και το Αιγαίο. Υπάρχει βέβαια και μία σημαντική πιθανότητα κοντά στο 40% να έχουμε πιο πολύ δροσιά με τις θερμοκρασίες να μη φτάνουν ούτε τους 30 βαθμούς Κελσίου  ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και λίγες τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά τμήματα φθινοπωρινού τύπου.

Να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι μιλάμε για τάση του καιρού με τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν και όχι πρόγνωση αφού αυτή υφίσταται έως το πολύ 3 με 4 ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *