Το ”αποτύπωμα” ενός παρολίγον medicane.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου τα προγνωστικά στοιχεία ευνοούσαν την ανάπτυξη ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με τροπικά χαρακτηριστικά στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό θα συνέβαινε λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ψυχρών αέριων μαζών που κατέφθασαν στην περιοχή από τη Ρωσία.  Τελικά τη διαταραχή δημιουργήθηκε στην ξηρά οριακά με αποτέλεσμα να μην βαθύνει πολύ αλλά να παραμείνει σε αυτά τα τμήματα για αρκετές μέρες προκαλώντας έντονες μπόρες και καταιγίδες στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας  της Ρωσίας  και της Ουκρανίας.

Κάθε τέτοιο όμως βαθύ σύστημα ακόμα και αν δεν φτάνει σε ανάπτυξη τροπικού κυκλώνα αφήνει το αποτύπωμά του στην θερμοκρασία της θάλασσας.

Στην πρώτη εικόνα βλέπετε τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας στις αρχές Αυγούστου ενώ στη δεύτερη εικόνα βλέπετε τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας στις 19 Αυγούστου 2021.

Η μέση απόκλιση της θερμοκρασίας στη Μαύρη Θάλασσα βρισκόταν στους +4 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του μήνα ενώ τις τελευταίες μέρες μετά το πέρασμα αυτών των διαταραχών αλλά και του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού έχει πέσει στους +2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.  Μάλιστα είναι χαρακτηριστική μία περιοχή πού υπάρχουν οριακά αρνητικές τιμές θερμοκρασίας πού είναι το ”αποτύπωμα” του βαρομετρικού χαμηλού μιας και από τις ισχυρές βροχές στην περιοχή αλλά και τη μεταφορά ψυχρώννερών από τα ποτάμια προς τη θάλασσα σημειώθηκε αυτή η ψυχρή περιοχή ανοιχτά της Ουκρανίας.

Κάθε καιρικό φαινόμενο που ξεκινά από την ατμόσφαιρα αφήνει το ”αποτύπωμά” του και στην επιφάνεια της γης.  Άλλες φορές με τη μορφή πλημμυρών, με τη μορφή χιονοστρωσης, με τη μορφή κατολισθήσεων,  με την ψύχρανση της επιφάνειας της θάλασσας και πολλά άλλα.

Σε επόμενο άρθρο θα δείξουμε το εντυπωσιακά μεγάλο ”αποτύπωμα” που άφησε ο έξω- τροπικός κυκλώνας Ιανός πέρυσι στην κεντρική Μεσόγειο αλλά και το Ιόνιο.  Αποτύπωμα και με τις ισχυρότατες καταιγίδες αλλά και με τη μορφή σημαντικής ψύχρανση του θαλάσσιου νερού κατά την πορεία του προς την Ελλάδα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Το ”αποτύπωμα” ενός παρολίγον medicane.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *