Περιοχές καταιγίδων για την Σάββατο 21 Αυγούστου 2021.

Ο ισχυρός ανατολικός βορειοανατολικός άνεμος την σημερινή μέρα ήταν ο ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη ισχυρής αστάθειας στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης της Θεσσαλίας  και τη Φθιώτιδα. 

Τις πρωινές ώρες όμως πράγματι υπήρξε σύγκλιση στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας στα παράλια τμήματα της Πιερίας της Λάρισας και της Μαγνησίας εκδηλώθηκαν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκλιση ανέμων μόνο στο στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και την κεντρική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και εκεί θα συνεχιστεί η εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων έως αργά το βράδυ.

Για την αυριανή ημέρα Σάββατο 21 Αυγούστου όπως βλέπετε και στον πρώτο χάρτη έχουμε διέλευση διαταραχής(trough) από δυσμάς προς ανατολάς.  Η αποτύπωση είναι για τις 18:00 το απόγευμα όπου θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ηπειρωτική χώρα με τα φαινόμενα να εντοπίζονται δυτικότερα αυτής της μαύρης γραμμής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ασταθείς αέριες μάζες θα δώσουν λίγες μπόρες στους νομούς Ημαθίας Θεσσαλονίκης Πιερίας και Λάρισας μικρής έντασης και διάρκειας με βελτίωση του καιρού.

Από τις μεσημεριανές όμως ώρες η διαταραχή που θα έρθει από δυσμάς προς ανατολάς θα αυξήσει την αστάθεια σημαντικά με αποτέλεσμα σποραδικά φαινόμενα να εκδηλωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα όπως βλέπετε και στο δεύτερο χάρτη. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εντοπιστούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της κεντρικής Πελοποννήσου και πιθανόν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας.

Για το νομό Αττικής δεν αναμένονται φαινόμενα.

Για το νομό Θεσσαλονίκης θα σημειωθούν λίγες σποραδικές καταιγίδες κατά τη διάρκεια του πρωινού του Σαββάτου ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Νωρίς το μεσημέρι και το απόγευμα όμως σύγκλιση ανέμων θα σημειωθεί πάνω από την πόλη με αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν να επηρεάσουν και την πόλη.

Για την Θεσσαλία προβλέπεται κατά τις βραδινές ώρες μικρή σύγκλιση ανέμων στο νομό Λάρισας όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες με βελτίωση γρήγορη. Τις μεσημεριανές όμως και απογευματινές ώρες η διαταραχή που θα περάσει θα δώσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στους νομούς Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας και σε ορεινά τμήματα της Μαγνησίας με βελτίωση αργά το βράδυ. Μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν αργά το απόγευμα προς το βράδυ για πολύ λίγο και τα πεδινά της Μαγνησίας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *