Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Σταθερά βήματα αποκλιμάκωσης της ζέστης και τοπικών καταιγίδων αρχής γενομένης από τη δυτική και βόρεια χώρα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 16ης Αυγούστου 2021.

19 με 20 Αυγούστου.

70% πιθανότητα για κανονικές θερμοκρασίες 32-34 βαθμούς Κελσίου. Αστάθεια  με τοπικές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία τη Θεσσαλία και τα ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

30% πιθανότητα για μικρή αστάθεια με τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.  Θερμοκρασία σε κανονικά  επίπεδα 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++++

21 με 23 Αυγούστου.

50% πιθανότητα για κανονικές θερμοκρασίες 32 με 35 βαθμούς Κελσίου. Λίγες τοπικές μπόρες κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία και πιθανόν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

22% πιθανότητα για θερμοκρασία στη δυτική Ελλάδα 35 με 37 και 33-35 στην υπόλοιπη χώρα. Δεν αναμένονται φαινόμενα

16% πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα ορεινά κυρίως της ηπειρωτικής χώρας 22 και 23 του μήνα. Θερμοκρασία σε καλά επίπεδα θα κυμαίνονται μεταξύ 32 και 35 βαθμών κελσίου.

14% πιθανότητα για λίγα φαινόμενα στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας άνευ σημασίας. Θερμοκρασία αρχικά σε επίπεδα κοντά στους 30 βαθμούς θα ανέβει στις 23 του μήνα στις 34 με 36.

+++++++++++++++++

24 με 26 Αυγούστου.

24% πιθανότητα η αστάθεια στη Μακεδονία κατά τόπους ισχυρή που θα επεκταθεί και σε τμήματα της Θράκης και της βόρειας Θεσσαλίας. Θερμοκρασία σε επίπεδα μεταξύ 35 και 37 βαθμών Κελσίου αλλά στις 26 του μήνα θα πέσει.

22% πιθανότητα για κανονικές την εποχή θερμοκρασίες μέχρι 34 βαθμούς στις 26 θα ανέβουν στους 37. Δεν αναμένονται φαινόμενα στη χώρα.

15% πιθανότητα μία μικρή αστάθεια κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας θερμοκρασίες μόνο στα δυτικά θα φτάνουν τους 33 με 34 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι λίγο χαμηλότερες.

15% πιθανότητα για θερμοκρασίες 34 έως 36 βαθμών κελσίου. Λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

12% πιθανότητα για μικρή αστάθεια με τοπικές μπόρες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 31 και 34 βαθμών κελσίου.

12% πιθανότητα για υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μεταξύ 36 και 40 κελσίου. Δεν αναμένονται φαινόμενα στη χώρα.

+++++++++++++++++++

27 με 31 Αυγούστου.

50% πιθανότητα για κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες μεταξύ 30 και 34 βαθμών κελσίου. Σημαντική αστάθεια θα υπάρχει από τις 28 του μήνα και μετά στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα ενώ στη Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.

20% πιθανότητα για θερμοκρασίες 28 έως 33 βαθμούς Κελσίου.  Δεν αναμένονται φαινόμενο στη χώρα 

20% πιθανότητα για λίγες τοπικές καταιγίδες στην Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία στις 27 με 29 του μήνα. Θερμοκρασία μεταξύ 35 και 38 βαθμών Κελσίου κυρίως στα ανατολικά Ηπειρώτικα ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι πιο χαμηλή.

10% πιθανότητα θερμοκρασίες 37 με 39 βαθμούς Κελσίου αλλά γρήγορα από τις 28 του μήνα και μετά θα πέσουμε στους 32 με 34. Λίγα τοπικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται μετά τις 28 του μήνα κυρίως στα σύνορά μας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία καθώς και σε κάποια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ

Με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι στις 19 και 20 του Αυγούστου διαταραχή θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία τη Θεσσαλία και σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Στερεάς και της Πελοποννήσου. 

Για την περίοδο 21 έως 23 Αυγούστου φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες κατά μεγάλη πιθανότητα θα βρίσκονται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα δηλαδή όχι πάνω από 34-35 βαθμούς ενώ οι μπόρες θα είναι λίγες και θα επικεντρωθούν κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία και πιθανώς σε κάποια ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Για την περίοδο 24 με 26 Αυγούστου η κατάσταση είναι ρευστή ακόμα με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (όχι πάνω από 33 με 35 βαθμούς) ενώ η πιθανότητα για αξιόλογα και έντονα φαινόμενα περιορίζεται κυρίως για τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της βόρειας Θεσσαλίας.  Στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται ότι μόνο ορεινά τμήματα υπάρχει το ενδεχόμενο να δεχθούν κάποιες βροχές.

Τέλος για το τελευταίο πενθήμερο του μήνα 27 με 31 Αυγούστου φαίνεται ότι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να παραμένουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (όχι πάνω από 33 με 35 βαθμούς Κελσίου) ενώ υπάρχει και μία πιθανότητα πάνω από 50% να έχουμε και πάλι αρκετή αστάθεια από τη Θεσσαλία και βορειότερα χωρίς αυτή τη φορά να αποκλείεται τα φαινόμενα να μετακινηθούν και σε νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η μακροπρόθεσμη μας ότι τα όποια φαινόμενα σημειωθούν αυτό το μήνα θα αφορούν την περίοδο από 23 και μετά ενώ σε αυτή την εβδομάδα θα πέσει και η θερμοκρασία σταθερά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τα θερμά σενάρια και τα άνυδρα είναι σχετικά λίγα οπότε αρχίζουμε να μπαίνουμε σε αυτό το μοτίβο του καιρού με το βαθύ καλοκαίρι να αρχίσει να απομακρύνεται.  Όπως έχουμε τονίσει όμως ο μήνας θα είναι ζεστός έως πολύ ζεστός και σχετικά ξηρός στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που μόλις σας παραθέσαμε.

Να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι μιλάμε για τάση του καιρού με τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν και όχι πρόγνωση αφού αυτή υφίσταται έως το πολύ 3 με 4 ημέρες.

Μείνετε συντονισμένοι θα υπάρξει και  νεότερο άρθρο μόλις λάβουμε τα καινούργια συγκεντρωτικά μακροπρόθεσμα στοιχεία.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Σταθερά βήματα αποκλιμάκωσης της ζέστης και τοπικών καταιγίδων αρχής γενομένης από τη δυτική και βόρεια χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *