Medicane(Εξωτροπικός κυκλώνας Μεσογείου) και Θερμοκρασία θάλασσας!!

Η Μεσόγειος θάλασσα για ακόμα μία συνεχόμενη χρονιά έχει θερμοκρασία αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές. Όπως βλέπετε υπάρχουν κάποια hotspot στα οποία η θερμοκρασιακή απόκλιση ξεπερνάει και τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Για να γίνει πιο κατανοητό χώρισα με τη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά και την Μαύρη θάλασσα σε τέσσερα κομμάτια και βλέπετε τη μέση απόκλιση που υπάρχει σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές.

Στη Μαύρη Θάλασσα βλέπουμε ότι υπάρχει μία περιοχή που οι αποκλίσεις ξεφεύγουν και πάνω από τους 4 βαθμούς Κελσίου και είναι η περιοχή που υπάρχει πιθανότητα τις επόμενες 2 ημέρες να αναπτυχθεί ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά (medicane). Ήδη σημειώνονται πολύ ισχυρές βροχές στην περιοχή και αρκετά ενισχυμένοι άνεμοι.

Είναι εύλογη λοιπόν η ανησυχία πολλών ανθρώπων οι οποίοι ρωτάνε αν θα μπορούσαμε να έχουμε και τη φετινή χρονιά ενα εξωτροπικό κυκλώνα όπως είχαμε πέρυσι τον Ιανό.  Η απάντηση είναι σύνθετη και δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή τα νερά της Μεσογείου είναι πάρα πολύ θερμά και μάλιστα υπάρχουν κάποιες warm pools στις οποίες θα μπορούσε υπό συνθήκες να αναπτυχθεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό.  Να επισημάνουμε ότι πέρυσι ο Ιανός αναπτύχθηκε στις 17 με 20 Σεπτεμβρίου και ότι συνήθως το φθινόπωρο αναπτύσσονται παρόμοια βαρομετρικά συστήματα.  Αυτό συμβαίνει γιατί τον Αύγουστο ακόμα η ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ ζέστη και οποιαδήποτε ψυχρή λίμνη και να κινηθεί από την Ρωσία προς την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο δεν έχει τόσο ” ψύχρά” συστατικά ώστε να αλληλεπιδράσει έντονα με την ζέστη θάλασσα.  Αν λάβουμε υπόψιν και την κλιματική αλλαγή και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρωσία οι αποθήκες ψύχους είναι πολύ περιορισμένες και αυτές βρίσκονται κοντά στο βόρειο πόλο.

Αν όμως προχωρήσουμε προς το Σεπτέμβριο αρχίζουν να εγκαθίστανται χαμηλές πιέσεις στη μέση τροπόσφαιρα σε μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας(δηλαδή αρχίζει να μαζεύεται αρκετό ψύχος) τότε και βέβαια είναι πολύ πιθανό οποιαδήποτε κίνηση αυλώνα ή ψυχρής λίμνης προς το Ιόνιο και την κεντρική Μεσόγειο να δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση.

Η ανάπτυξη όμως της ισχυρής αστάθειας στην περιοχή της νότιας Ιταλίας και των Βαλκανίων δεν χρειάζεται τόσο έντονες διεργασίες στην περίοδο που βρισκόμαστε. Η πολύ θερμή αέρια μάζα που έχει κατακλύσει το φετινό καλοκαίρι την Ιταλία αλλά και τα Βαλκάνια είναι το σπίρτο που με οποιαδήποτε ελαφρά ψυχρή εισβολή κατέβει προς τα Βαλκάνια είναι δυνατόν να δημιουργήσει έντονο φαινόμενο.  

Στις 11 Αυγούστου 2021 μία απλή διαταραχή (trough)  η οποία δεν άγγιξε καν θάλασσα ήταν ικανή για να δημιουργήσει πολλές και μεγάλες καταιγίδες στα Σκόπια στη Ρουμανία στη Σερβία και την Βουλγαρία και εν συνεχεία σε όλη τη Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Θράκη και τις Σποράδες. 

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθεί και μετά τις 20 με 23 Αυγούστου. Υπάρχουν πολλά σενάρια ανάπτυξης ψυχρής λίμνης στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και νότιας Ιταλίας. Αν τελικά συμβεί αυτό το σενάριο θα έχουμε αρκετά ισχυρά και έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της νότιας Ιταλίας της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων. Επίσης συνήθως  μετά από ένα τέτοιο σύστημα οι θάλασσες κρυώνουν σταδιακά και δροσερές αέριες μάζες κατακλύζουν την περιοχή της χώρας μας σφυρίζοντας το τέλος του καλοκαιριού.

Συνοψίζοντας λέμε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη εξωτροπικού κυκλώνα δεν πρέπει να μας ανησυχεί προς το παρόν.  Αυτό αν συμβεί θα συμβεί μέσα στο φθινόπωρο και κυρίως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του αναπτύσσονται συνήθως τέτοια συστήματα.  Για το υπόλοιπο του Αυγούστου το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξουν απλές διαταραχές ή και σύντομη κίνηση αυλώνα που θα δώσει έντονα φαινόμενα και δροσιά αλλά δεν θα υπάρχει η δυναμική να αναπτυχθεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη θάλασσα.

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ: ΝΟΑΑ CRW

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *