Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Έρχεται το τέλος του καλοκαιρινού αίσχους και η αρχή των καταιγίδων.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος της 13ης Αυγούστου 2021.

16 με 17 Αυγούστου.

85% πιθανότητα για καλό καιρό και θερμοκρασία σε άνοδο από τους 35 στους 38 βαθμούς Κελσίου. Μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

15% πιθανότητα για καλό καιρό και θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 40 βαθμών κελσίου.

+++++++++++++++++

18 με 20 Αυγούστου.

44% πιθανότητα για θερμοκρασίες αρχικά 41 βαθμούς με μικρή κάμψη τους 37 με 38 ενώ στη βορειοανατολική Ελλάδα θα πέσει σημαντικά. Τοπικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το πιθανό να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

34% πιθανότητα οι θερμοκρασίες αρχικά 38 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια πτώση στους 34. Mικρή αστάθεια θα δώσει στα ορεινά κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στις 19 και 20 Αυγούστου.

14% πιθανότητα για συνέχιση του θερμού μοτίβου με θερμοκρασίες 36 με 39 βαθμούς Κελσίου. Λίγες τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας στις 19 και 20 του μήνα και κυρίως στα βόρεια σύνορα μας.

8% πιθανότητα για θερμοκρασίες αρχικά 41 βαθμών κελσίου αλλά σταδιακά θα πέσουν στους 35 και στη συνέχεια στους 32 με 33. Λίγα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας μετά τις 19 του μήνα.

+++++++++++++++++++

21 με 23 Αυγούστου.

56% πιθανότητα για κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες μεταξύ 31 και 34 βαθμούς Κελσίου. Λίγα φαινόμενα σε σημειωθούν τις θερμές ώρες της ημέρας στις 22 του μήνα σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και πιθανόν της βόρειας Στερεάς.

29% πιθανότητα για κανονικές αρχικά θερμοκρασίες κοντά στις 34 που θα πέσουν στους 30. Έντονο κύμα αστάθειας θα επηρεάσει όλη την Ηπειρωτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες λόγω καθόδου αυλώνα στην κεντρική Μεσόγειο.

15% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα χωρίς παρουσία φαινόμενων. Θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 32 και 36 βαθμών κελσίου.

++++++++++++++++++

24 έως 28 Αυγούστου.

70% πιθανότητα για θερμοκρασίες 27 έως 32 βαθμούς Κελσίου.Αστάθεια σε όλη την ηπειρωτική χώρα με πολύ έντονα φαινόμενα στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τις Σποράδες και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

30% πιθανότητα για θερμοκρασίες 34 με 35 βαθμούς Κελσίου με τάση προς το τέλος της περιόδου για μικρή άνοδο. Λίγες τοπικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη που πιθανόν να επηρεάσουν και κάποια βουνά τις υπόλοιπες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Ζέστη θα επικρατήσει το διήμερο 16 και 17 Αυγούστου με τη θερμοκρασία κατά πάσα πιθανότητα να φτάνει τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου και μικρή πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά.

Στη συνέχεια 18-20/8 το επόμενο τριήμερο φαίνεται να ξεκινάει με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά γρήγορα η θερμοκρασία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα δηλαδή στους 30 με 34 βαθμούς με πιθανότητα για αρκετές βροχές και καταιγίδες από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

Για το τριήμερο 21 με 23 Αυγούστου συνεχίζονται οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά από κει και πέρα οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για το αν θα έχουμε κάποιο έντονο κύμα αστάθειας ή συνεχίσουμε με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα από τη Θεσσαλία και βορειότερα. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεκαθαρίσουμε από σήμερα οπότε αναμένουμε τα νεότερα στοιχεία.

Τέλος για το πενθήμερο 24 με 28 Αυγούστου θα συνεχιστούν οι πολύ καλές θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς το πολύ ενώ υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα άνω του 70% για ισχυρή αστάθεια σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για έντονα φαινόμενα και οριστικό τέλος στο καλοκαιρινό αίσχος της φετινής σεζόν.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

3 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Έρχεται το τέλος του καλοκαιρινού αίσχους και η αρχή των καταιγίδων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *