Νέο ρεκόρ Ευρώπης με 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Σε αγρομετεωρολογικό σταθμό στην περιοχή Συρακούσες της Σικελίας σημειώθηκε σήμερα 11/8/2021 θερμοκρασία 48,8 βαθμών κελσίου.  Αυτή η θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη και ξεπερνά τους 47,4 βαθμούς Κελσίου που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ Ευρώπης στην Πορτογαλία.

Όπως κάνουμε σε κάθε πιθανό ρεκόρ Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου εφαρμόζουμε τον τύπο της ξηρής αδιαβατικής στα άκρα της ώστε να γνωρίζουμε την πιθανή μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να σημειωθεί σε κάποιο μέρος.

Ο έλεγχος γίνεται σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που έχουμε.

1) Ύπαρξή καταβάτη ανέμου.  Όντως υπήρχε δυτικός άνεμος που δρα ως καταβάτης σε αυτή την περιοχή ενώ αμέσως μετά γύρισε σε ανατολικό που έφερε υγρασία από τη Μεσόγειο και πτώση σημαντική της θερμοκρασίας. Αυτό δικαιολογείται απόλυτα και από την κίνηση της θερμοκρασίας του μετεωρολογικού σταθμού.

2)  Κύμανση σχετικής υγρασίας.  Η σχετική υγρασία κατά την επίδραση του καταβάτη έπεσε κοντά στο 10 με 15% ενώ με την στροφή του ανέμου σε ανατολικό ανέβηκε στο 30 με 35%.

3) Θερμοκρασία στη στάθμη των 1500 μέτρων υψόμετρο μέσω κοντινότερου sounding.  Το sounding στις 12:00 utc στο Trapani στην δυτική Σικελία έδωσε 29,0 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία που δεν έχει σημειωθεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο και είναι πάρα πολύ σπάνια για περιοχές της Μεσογείου.  Μάλιστα η ανάλυση του ευρωπαϊκού προγνωστικό μοντέλου δίνει για την περιοχή των Συρακουσών θερμοκρασία στα 850  30,1 βαθμούς Κελσίου.

4)  τα γεωδυναμικά ύψη στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας (Trapani) έφτασαν τα 1.595gpm στη στάθμη των 850hPa.  Η ανάλυση του ευρωπαϊκού προγνωστικό μοντέλου δίνει για την περιοχή της των Συρακουσών 1.588gpm.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Χρησιμοποιουμε τον τύπο της ξηρής αδιαβατικης και γνωρίζοντας από εμπειρία ότι ακόμα και στην Death Valley της Καλιφόρνιας αλλά και στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 12 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιόμετρο.  Επίσης έχουν αναλυθεί όλοι οι μεγάλοι καύσωνες της Ελλάδας και όντως οι 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιόμετρο είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί να έχουμε στην  ξηρή αδιαβατική. Να τονίσουμε ότι στην πραγματικότητα η ξηρή αδιαβατική φτάνει έως τους 9,8 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιόμετρο αλλά λόγω τοπικών παραγόντων υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις κυρίως παραθαλάσσιων περιοχών με μηδενικό ή αρνητικό υψόμετρο που η τιμή αυτή φτάνει έως τους 11,5 με 12 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιόμετρο (σε περιπτώσεις ισχυρού καταβατη ανέμου).

Ή προγνωστικά μέγιστη τιμή θερμοκρασίας που θα μπορούσε να σημειωθεί στον εν λόγω μετεωρολογικό σταθμό σήμερα ήταν οι 49,0 βαθμοί κελσίου με τιμή ξηρής αδιαβατικής 12 βαθμοί Κελσίου ανά χιλιόμετρο.

Η θερμοκρασία που σημειώθηκε βρίσκεται μέσα στο όριο το οποίο υποδεικνύει η φυσική της ατμόσφαιρας.

Για το weather group.gr επιβεβαιώνεται με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ότι η μέτρηση είναι σωστή και κατοχυρώνεται σαν μέγιστη θερμοκρασία Ευρώπης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό να πούμε ότι υπάρχουν μετρήσεις θερμοκρασιών που μέσω αυτής της απλής αλλά επιστημονικής ανάλυσης απορρίπτονται. 

 Οι 48 βαθμοί κελσίου που υποτίθεται ότι σημειώθηκαν στο Τατόι και την Ελευσίνα με την χρησιμοποίηση του πιο πάνω τύπου που χρησιμοποιεί επιχειρησιακά η ΕΜΥ  βγάζουν 13,4 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιόμετρο πράγμα αδύνατο.

Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε το σταθμό του Τατοΐου που βρίσκεται και σε ένα υψόμετρο 225 μέτρων τότε το αποτέλεσμα είναι 13,7 βαθμοί Κελσίου ανά χιλιόμετρο πράγμα αδύνατον.

Τέλος να πούμε ότι στις 3 Αυγούστου του 2021 ένας μετεωρολογικός σταθμός στο νομό Θεσσαλονίκης έδωσε 47,1 βαθμούς Κελσίου. Ο σταθμός του Λαγκαδά ελέγχθηκε με τον παραπάνω τύπο και το αποτέλεσμα είναι 14,8 βαθμοί Κελσίου ανά χιλιόμετρο πράγμα αδύνατον.

ΠΗΓΗ:http://www.uwyo.edu/

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *