Συγκεντρώσεις τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας 11/8/2021.

Σταδιακή αύξηση της έντασης των βορείων ανέμων στην μέση και την ανώτερη τροπόσφαιρα ενώ στα χαμηλά στρώματα δεν φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά και την αυριανή ημέρα. Όπως βλέπετε και στον σχετικό χάρτη άνεμου το ρεύμα στη Θεσσαλία γίνεται σταδιακά παντού ανατολικό έως βορειοανατολικό καθώς και στη βόρεια Στερεά και έτσι σταδιακά τα μικροσωματίδια αλλά και το μονοξείδιο του άνθρακα θα αρχίσουν να διαλύονται.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά ανατολικοί αύριο το μεσημέρι στα 2 με 3 μποφόρ στο πεδίο της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικροσωματίδια να βρίσκονται σε αρκετά αυξημένες συγκεντρώσεις στο νομό Μαγνησίας(και Σποράδες) στη βόρεια Εύβοια σε ένα κομμάτι του νομού Φθιώτιδας ενώ αντίθετα θα έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Λάρισας, Βοιωτίας, Αργολίδας, και Αττικής.

Να τονίσουμε ότι η σημερινή ημέρα τις μεσημεριανές ώρες που ενισχύθηκε ο άνεμος στο πεδίο της φωτιάς διαλύθηκαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις καπνού με αποτέλεσμα να γίνει  εφικτό το πέταγμα των εναέριων μέσων.  

Δυστυχώς όταν έχουμε άπνοια έχουμε υγρασία και όλος ο καπνός συγκεντρώνεται ακριβώς πάνω από τη φωτιά με πολύ χαμηλή ορατότητα ενώ πρέπει να έχουμε έστω και 3 με 4 μποφόρ άνεμο ώστε να υπάρχει διάλυση του καπνού και να υπάρχει ορατότητα για τα εναέρια μέσα.  Αυτό δεν είναι κατανοητό από τους περισσότερους δημοσιογράφους αλλά και τους μη σχετικούς με τη μετεωρολογία οι οποίοι νομίζουν ότι η απόλυτη άπνοια είναι καλή στην κατάσβεση μιας φωτιάς.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν και την αυριανή μέρα κυρίως τους νόμους Μαγνησίας στα ανατολικά του νόμου Φθιώτιδας και στη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες αφού εκεί οι συγκεντρώσεις των τοξικών αερίων θα είναι υψηλές. Πολύ μικρότερη συγκέντρωση θα έχουμε στους γύρω νομούς που μέχρι και σήμερα βρισκόταν στο κόκκινο. 

Μεγάλη προσοχή από τις ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα.

SOURCE: NASA

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *