Συγκεντρώσεις τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας 10/8/2021.

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση μικροσωματιδίων αλλά και μονοξειδίου του άνθρακα σήμερα σε πολλά τμήματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια.

Την αυριανή ημέρα βλέπετε ότι οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα αλλά και μικροσωματιδίων θα συνεχίσουν να είναι αυξημένες κυρίως τους νόμους του Μαγνησίας Φθιώτιδας Βοιωτίας Αττικής Αργολίδας Εύβοιας και Λαρίσης ενώ σταδιακά τις μεσημεριανές ώρες και μετά που θα επικρατήσει ένα ανατολικό ρεύμα θα υπάρξει διάλυση των μεγάλων συγκεντρώσεων και σχετική βελτίωση της ορατότητας.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς από σήμερα το βράδυ και αύριο το μεσημέρι ενώ και η σχετική υγρασία θα είναι αρκετά υψηλή. Αυτό θα βοηθήσει την καταπολέμηση της φωτιάς αλλά από την άλλη δεν βοηθά στη διάλυση του καπνού και των αιωρούμενων σωματιδίων. Αυτό ήταν και η αιτία τη σημερινή μέρα να μην μπορούν να πετάξουν τα πυροσβεστικά μέσα αφού η ορατότητα ακόμα και στη Λάρισα που είναι πάνω από 80 χιλιόμετρα απόσταση έφτανε μόλις τα 2-3km τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Είναι ευκόλως εννοούμενο ότι η ορατότητα στο πεδίο της πυρκαγιάς δεν πρέπει να ξεπερνούσε τα 100 με 200 μέτρα σε καμία περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ημέρας. Στο σχετικό χάρτη βλέπετε και τους ανέμους αύριο το μεσημέρι που θα φτάνουν τα 2 με 4 μποφόρ κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και θα βοηθήσουν και στη βελτίωση της ορατότητας αλλά και στο πέταγμα των εναέριων μέσων που νομίζω θα αποτελειώσουν τις τελευταίες αναζωπύρωσεις.

Στο τελευταίο χαρτη μπορείτε να δείτε τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στις πέριξ περιοχές. Είναι εμφανές ότι η φωτιές της Εύβοιας της Αττικής της Ηλείας και της Μεσσηνίας ήταν σφοδρές σε σχέση με τα μέτωπα που σημειώθηκαν αυτή τη βδομάδα για παράδειγμα στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Οι υπολογισμοί που έχουμε κάνει μέχρι και στις 20:00 σήμερα το απόγευμα είναι ότι έχουν καεί στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας τουλάχιστον 470.000 στρέμματα.

Μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες και το επόμενο εικοσιτετράωρο αφού αν και σχετικά μειωμένες οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων αλλά και των τοξικών αερίων είναι ικανές να δημιουργήσουν ερεθισμό στα μάτια αλλά και στην αναπνοή στους προαναφερθέντες νόμους.

SOURCE: NASA

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *