Φθινόπωρο 2021.  Πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου ELNINO-LANINA.

Το φετινό καλοκαίρι βρισκόμαστε σε ουδέτερες τιμές απόκλισης στη θερμοκρασία της θάλασσας στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό.  Οι τελευταίες ανανεώσεις για την πορεία της θερμοκρασίας του ωκεανού το φετινό φθινόπωρο δείχνουν ότι θα έχουμε ουδέτερες και ελαφρώς αρνητικές αποκλίσεις. 

Μελετώντας όλα τα χρόνια από το 1950 και μετά βρήκαμε κάποιες χρονιές που η πορεία της θερμοκρασίας στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό είχε τις ίδιες διακυμάνσεις με τη φετινή χρονιά. Ξεκινήσαμε από LANINA  τον προηγούμενο χειμώνα στη συνέχεια πήγαμε σε ένα ουδέτερο και ελαφρώς αρνητικό καλοκαίρι και πώς θα προχωρήσουμε σε ένα ουδέτερο και ελαφρώς αρνητικό φθινόπωρο. 

Η μίξη αυτών των 10 ετών μας δίνει την παρακάτω γενική εικόνα-τάση για τους 3 μήνες του φθινοπώρου.

Σεπτέμβριος.

Βροχές πάνω από τις κανονικές τιμές σε πολλές περιοχές της δυτικής και ηπειρωτικής χώρας ενώ σε κανονικά η ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθεί σε ανατολική Μακεδονία-Θράκη και όλο το Αιγαίο.  Το μοτίβο του καιρού θα ευνοήσει την ανάπτυξη των βαρομετρικών χαμηλών σε μία ευθεία από την Μεγάλη Βρετανία τη Γερμανία την Ιταλία και γενικά τα δυτικά και βόρεια Βαλκάνια καθώς και την Τουρκία.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη ενώ σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας θα βρεθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με πιθανότητα μόνο στα δυτικά και βόρεια τμήματα να υπάρχουν κατά τόπους περιοχές που θα είναι λίγο χαμηλότερη από τις κανονικές τιμές. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα βόρεια της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας.

 

Οκτώβριος. 

Αυτός ο μήνας θα χαρακτηριστεί από ισχυρό δυτικό ρεύμα που θα μεταφέρει υγρές και θερμές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό ωκεανό σε πολλές περιοχές της κεντρικής ανατολικής και βόρειας Ευρώπης με τις θερμοκρασίες εκεί να βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Επίσης η υγρασία που θα μεταφερθεί θα δίνει και πάρα πολλές βροχές στη Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία ,Λευκορωσία, Εσθονία σχεδόν σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία και σε κάποια μεμονωμένα τμήματα των δυτικών Βαλκανίων της βόρειας Αφρικής και της Ισπανίας. Η πιθανότητα ανάπτυξης αντικυκλώνας των Αζορών είναι μεγάλη για αυτό και κατά διαστήματα τμήματα της Μεσογείου κατά κύριο λόγο θα έχουν χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες όπως βλέπετε και στον αποκλειστικό χάρτη. Από άποψη βροχών για τη χώρα μας δεν θα ευνοηθεί από πολλά φαινόμενα η βόρεια και ανατολική χώρα ενώ αντίθετα φαίνεται να σημειώνονται αξιόλογα φαινόμενα στη δυτική χώρα τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ αξιόλογες βροχές κοντά στα κανονικά επίπεδα θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Η πιθανότητα για κάποιες πρώιμες χιονοπτώσεις στα βουνά είναι μεγάλη αφού όπως είπαμε η τάση είναι να έχουμε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές κυρίως στα δυτικά κεντρικά και νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας.

 

Νοέμβριος.

Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου φαίνεται να έχει δύο ισχυρά βαρομετρικά συστήματα. Ένα χαμηλό που θα καλύπτει πολλές μέρες του μήνα τη Σκανδιναβία και όλη τη δυτική Ευρώπη και ένα βαρομετρικό υψηλό στην Ρωσία.  Αποτέλεσμα είναι πάρα πολλές βροχές και καταιγίδες και τοπικά χιονοπτώσεις στη Μεγάλη Βρετανία την Ιβηρική χερσόνησο την Γαλλία ,την βόρεια Ιταλία, την νότια Αγγλία, ολόκληρη τη Σκανδιναβία και μεγάλα τμήματα της δυτικής Ρωσίας.  Μάλιστα σε τμήματα της Αγγλίας και της Ιβηρικής Χερσονήσου οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ενώ σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά σε τμήματα της ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Στη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά όσο πιο ανατολικά και βορειοανατολικά τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αποκλίσεις. Από θέμα βροχοπτώσεων θα σημειωθούν αρκετές βροχές κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ αρκετά λιγότερες θα είναι στη βόρεια Ελλάδα και κατά τόπους στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.

 

Σημαντική διευκρίνηση.

Ο πρώτος χάρτης αναφέρεται στην απόκλιση των βροχοπτώσεων και ο δεύτερος στον θερμοκρασιών. Όσο πάμε προς το μπλε χρώμα στον πρώτο χάρτη σημαίνει ότι θα έχουμε πολλές βροχές ενώ όσο πηγαίνουμε προς το κίτρινο πράσινο λιγότερες.

Όσο πάμε προς το μπλε χρώμα στο δεύτερο χάρτη θα έχουμε χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες και όσο πάμε στο κιτρινοπράσινο τόσο θα έχουμε υψηλότερες από τις κανονικές.

 

Σύνοψη.

Ένα φθινόπωρο που θα προσπαθήσει να αλλάξει την τάση του καλοκαιριού φαίνεται να είναι αυτό που έρχεται σε λίγες μέρες. Ένα Σεπτέμβριος με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου.  Ένας Οκτώβριος με κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες από τα κλιματικά θερμοκρασίες ενώ και οι βροχές θα βρεθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τη βόρεια και βορειανατολική Ελλάδα όπου θα είναι χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. Τέλος ένας Νοέμβριος με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα και με τις βροχές να είναι λιγότερες από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με εξαίρεση τα νησιωτικά τμήματα του νότιου Αιγαίου όπου πιθανόν να έχουμε αξιόλογα φαινόμενα.

Θα υπάρξουν ανανεώσεις για τη θερμοκρασία και της απόκλισης αυτής τον κεντρικό Ειρηνικό το επόμενο διάστημα οπότε θα τροποποιηθεί η μακροπρόθεσμη τρίμηνη εκτίμηση μας αναλόγως.

ΠΗΓΗ: NCEP/NCAR Reanalysis

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Φθινόπωρο 2021.  Πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου ELNINO-LANINA.

  1. Pingback: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *